Türkiye’nin 5’ci Sırada Olduğu İddiaları Doğru mu?

0
64

refik eryılmaz15Eryılmaz, Suriye’deki Çatışmalara Militan Gönderen Ülkeler Konusunu Meclise Taşıdı

CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz, Suriye’deki çatışmalara militan gönderen ülkeler arasında ülkemizin beşinci sırada yer aldığı iddialarını meclise taşıdı. Milletvekili Eryılmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından cevaplanmasını istediği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi;

“Ulusal ve Uluslararası basın kaynaklarında Suriye resmi haber ajansı SANA internet sitesinde, Eş-Şuruk Gazetesi’nin ‘Suriye’deki Yabancı Militanlar ve Cinsiyetleri’ başlıklı haber araştırmasının detayları yayınlanmıştır. Bu araştırmanın detaylarında Suriye’deki çatışmalara militan gönderen ülkeler arasında Türkiye’nin 5 bin 600 kişiyle 5’inci sırada olduğu öne sürülmüş, çatışmalarda 1946 Türk’ün öldürüldüğü ve ölenlerin aralarında asker, subay ve keskin nişancılardan oluşan 247 Türk’ün de bulunduğu iddia edilmiştir. Ayrıca ABD İstihbarat Dairesi Başkanı James Clapper Amerikan Senatosu’nda “Küresel Tehditlerin Değerlendirilmesi” konulu oturumda bir konuşma yaparak “Şu anda radikaller sadece Suriye için değil, aynı zamanda dünya toplumu için de ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bizim ve Avrupalı meslektaşlarımızın verilerine göre, Suriye için en büyük tehdidi farklı ülkelerden oluşan radikaller oluşturmaktadır. Onlar çatışmalara katılmakta ve özel kamplarda yetiştirilmektedirler. Sonra bu kişiler ülkelerine geri dönmekte ve terör faaliyetlerine kendi ülkelerinde devam etmektedirler” ifadelerine yer vermiştir.

Bu çerçevede: 1.Ulusal ve Uluslararası basın kaynaklarına yansıyan “Suriye’deki Yabancı Militanlar ve Cinsiyetleri” başlıklı araştırmada Suriye’deki çatışmalara militan gönderen ülkeler arasında Türkiye’nin 5 bin 600 kişiyle 5’inci sırada olduğu iddiaları doğru mudur? Suriye olaylarının başlangıcı kabul edilen 15 Mart 2011 tarihinden önergenin yanıtlandığı tarihe kadar kaç Türk vatandaşı hangi gerekçelerle Suriye’ye gitmiştir? 2.Basın kaynaklarına yansıyan araştırmada Suriye’deki çatışmalara katılmak için giden 5 bin 600 Türk vatandaşından 1946 kişinin öldürüldüğü, ölenlerin aralarında asker, subay ve keskin nişancılardan oluşan 247 Türk’ün de bulunduğu iddiaları doğru mudur? Öldüğü iddia edilen asker, subay ve keskin nişancılardan oluşan 247 Türk’ün emniyet, istihbarat ya da ordu ile bir bağlantısı var mıdır? Şayet var ise bu şahıslar kim ya da kimler tarafından ve hangi amaçla Suriye’ye gönderilmiştir? Ülkemizi teröre destek veren bir ülke konumuna sokan bu vahim iddialar hakkında tarafınızdan herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Şayet yapılmadı ise yapmayı düşünüyor musunuz? 3.ABD İstihbarat Dairesi Başkanı James Clapper’ın Amerikan Senatosu’nda üstteki açıklamamızda yer alan “Küresel Tehditlerin Değerlendirilmesi” konulu oturumda yaptığı konuşmada değindiği hususlara katılıyor musunuz? Komşumuz olan Suriye’de savaşan silahlı radikal grupları ülkemiz açısından bir tehdit olarak görmüyor musunuz? 4.Suriye olaylarının başlangıcı kabul edilen 15 Mart 2011 tarihinden önergenin yanıtlandığı tarihe kadar geçen sürede Suriye’deki çatışmalarda yaralanan silahlı militanlardan kaçı Türkiye’de tedavi edilmiştir? Bu yaralıların kaçı tedavi esnasında ölmüştür? Ülkemiz hastanelerinde Suriye’deki çatışmalarda yaralananların tedavilerine yönelik kayıtlar tutuluyor mu? Bu yaralıların tedavi masrafları hangi yasal mevzuata dayanarak, hangi kaynaktan karşılanmaktadır? 15 Mart 2011 tarihinden günümüze kadar geçen sürede bu tür vakalara yönelik yıllar itibariyle kaç Türk Lirası kaynak kullanılmıştır?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here