TSM Diyet Uzmanı Emrah Gülek; “Kişiye Özel Diyet Hazırlıyoruz”

0
728

diyet uzmanı1İskenderun Toplum Sağlığı Merkezi ve İskenderun Belediyesi işbirliğinde kurulan Sağlıklı Yaşam Parkında verilen sağlık hizmetleri vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Özellikle ilimizde kilo problemi yaşayan kişi sayısının fazla olması Obezite birimine talebi de artırıyor.

Sağlıklı Yaşam Parkında yaklaşık beş aydır hizmet vermekte olan Obezite Biriminde görevli diyet Uzmanı Emrah Gülek, Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde yaklaşık 5 ay boyunca 7000’in üzerinde kişiye hizmet verdiklerini söyledi.

Beş aydır Sağlıklı Yaşam Parkında olduklarını ifade eden Diyet Uzmanı Gülek, vatandaşların yoğun ilgi gösterdiklerini kaydetti. İlimizin obez potansiyelinin yüksek olduğunu belirten Gülek; “Bölgede obez potansiyeli fazla. Yemekler yağlı, et tüketimi, hamur işi ve tuz tüketimi fazla. Yöre insanı zeytinyağını ‘yağ’ olarak görmüyor. Ancak zeytinyağının bile tüketimine dikkat edilmeli” dedi.

Obezite Biriminde verdikleri hizmetten söz eden Gülek; “Ücretsiz yaptığımız kan tahlilleri, metabolizma hızı ölçümleri, vücuttaki yağ kas oranı hesapları sonucuna göre kişiye özel diyetler hazırlıyoruz. Obez, diyabet, tiroid hormonal bozukluğu, kardiyovasküler hastalıkları yani kısacası kronik hastalara rahatsızlıklarına göre diyet veriyoruz” şeklinde konuştu.

diyet uzmanı2

Genel olarak beslenme alışkanlıklarını olumlu yönde değiştirebilmek adına yapılabilecekleri de sıralayan Diyet Uzmanı Emrah Gülek; “Tuz tüketimi ve basit şeker tüketimi kısıtlanmalı. Hamur işi azaltılmalı. Ekmek olarak tam buğday veya kepek ekmeği tercih edilmeli. Gün içerisinde maksimum 4 dilim ekmek yenebilir. Doğru ve sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı su tüketimidir. Günde ortalama 2-2,5 lt su mutlaka içilmelidir. Vücut susuz kalırsa başta börek fonksiyonları olmak üzere tüm iç organlar olumsuz etkilenir. Su içmeyen kişide halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler de görülür. Organlarımız su ile çalışıyor. Bu nedenle mutlaka su içmeliyiz” diye konuştu.

Bölgemizde ayrıca Akdeniz Anemisinden dolayı demir eksikliğine de çok sık rastladıklarını ifade eden Gülek; “Demir eksikliği bölgede yaygın. Buna karşılık bol yeşillik özellikle koyu yeşil yapraklı bitkiler tüketmek önemli. Örneğin ıspanak en önemli demir kaynaklarından. Kuru üzüm, pekmez ve kırmızı et tüketimi de arttırılabilir. Ayrıca demir eksikliği yaşayan kişiler mutlaka çay ve kahve tüketimini sınırlandırmalı” dedi.

Sadece kilo problemi yaşayanları değil herkesi Sağlık Yaşam Parkına beklediklerini kaydeden Gülek; “Tüm halkımızı bekliyoruz. Kilolu olsun ya da olmasın. Herkesi kontrole bekliyoruz” dedi.

Diyet Uzmanı Gülek ayrıca, bünyelerinde bulunan bisikletlerden isteyenlerin ücretsiz olarak faydalanabileceklerini de sözlerine ekledi.

Sağlıklı Yaşam Parkına yoğun ilgi gösteren İskenderunlular ise, uygulamadan çok memnun kaldıklarını, bu parkı oluşturan tüm yetkililere teşekkür ettiklerini ifade ettiler. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here