Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ‘Şizofreni’ ile İlgili Broşür Dağıttı

0
451

“Unutmayın, Asla Yalnız Değilsiniz”

İskenderun Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, ‘Görmezden Gelmeyelim’ sloganıyla, İskenderun Belediyesi 4 No’lu Sosyal Tesislerde stant açarak halka broşür dağıttı.

Dağıtılan broşürlerde ruh sağlığının önemine dikkat çekilirken ‘Şizofreni ile Yaşamak’ başlığıyla şizofreni hakkında ayrıntılı bilgiler verildi.

Broşürde Türkiye’de 400.000-600.000 şizofreni hastası olduğunun tahmin edildiği belirtilirken şizofreninin, hastaların bir bölümünde tedavi edilebilen bir hastalık olduğu ifade edildi.

Şizofreni tanısının nasıl konduğu, uyarıcı belirtileri, nedenleri ve tedavisinin de ayrıntılı olarak anlatıldığı broşürde, tedavi kapsamında beden sağlığına da önem verilmesi yönünde tavsiyelerde bulunuldu. Yoğun araştırmalara karşın, şizofreni için kesin bir tedavinin henüz bulunamadığı belirtilirken; “Belirtileri tedavi etmek ve önemli ölçüde azaltmak ve yeni bir atağın tekrarlamaması için ‘risk faktörlerini’ ve ‘uyarıcı belirtileri’ tanımlamak mümkündür. Klasik antipsikotik ilaçlar, varsanıların, hezeyanların, saldırganlık düzeyinde ortaya çıkan bazı davranış bozukluklarının ortadan kaldırılmasında rol oynarlar. Atipik antipsikotik adı verilen ilaçlar ise saydığımız belirtilerin yanı sıra içe kapanma, toplumdan uzaklaşma, aldırmazlık, ilgi ve istek eksikliği, duygusal küntlük, iletişim kuramama, kendine bakımda azalma gibi belirtiler üzerinde etkilidir. Özellikle toplumsal yaşantıyla ilgili olarak ortaya çıkan yakınmaların çözümlenmesinde, destekleyici ve bilgilendirici içerikli bireysel, grup ve aile tedavilerinin de uygulanmasında yarar görülmektedir” denildi.

İskenderun Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezinin de tanıtıldığı broşürde; “Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, ağır ruhsal problemleri olan bireylerin, takibi, redavisi, rehabilitasyonu, sosyal beceri eğitimleri ve hasta yakınlarının bilinçlendirilmesini hedefler. Bu şekilde hastaların toplum hayatına katılmasına destek olur, hastanın bağımsız iş yapabilme ve kendi ayakları üzerinde durabilme kapasitesini arttırmayı hedefler. Merkezimiz T.C. Sağlık Bakanlığı bünyesinde olup ücretsiz hizmet sunmaktadır. Amacımız hastalarımızı sosyal yaşama kazandırmak, hastalıkla başa çıkma kapasitesini arttırmak, aileleri bilgilendirmek. Hizmet verdiğimiz hastalar, şizofreni, şizoaffektif bozukluk, duygudurum bozuklukları, psikotik bozuklukları” şeklinde bilgilere yer verildi.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde psikiyatrist, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, uğraş öğretmenleri ve hemşirelerin görev yaptığı da belirtildi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here