Topal; “Bir Ülkeyi Yıkmak İstiyorsanız Eğitimini Çökertin Yeter”

0
1509

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Serkan Topal; “Bir Ülkeyi Yıkmak İstiyorsanız Eğitimini Çökertin Yeter”

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Serkan Topal, eğitim sistemi ve öğretmenlerin sıkıntılarına yönelik yaptığı açıklamada, hükümete bazı çözüm önerileri de sundu.

Ülkenin kalkınması için öğretmenlerin şartlarının iyi olması gerektiğini vurgulayan Milletvekili Topal; “Bir ülkeyi yıkmak istiyorsanız eğitimini ele alın, çökertin zaten o ülke çöker. Kuşkusuz eğitim sisteminin en temel sorunlarından bir tanesi de öğretmen arkadaşlarımız. Çünkü öğretmen arkadaşlarımız geleceğin mimarlarıdır. Ülkemizin kalkınması ancak öğretmenlerin yetiştireceği, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ile mümkündür. Ancak bu nesillerin yetişebilmesi için, o öğretmen arkadaşlarımızın da vicdanının rahat olması gerekiyor. Fikren, madden özgür olması gerekiyor. Bütün bu olanakları, bütün bu zemini hükümet, iktidar yapabiliyor mu? Maalesef hayır. Öğretmen arkadaşlarımız artık demokratik bir eyleme katılamıyor, sendikaya bile üye olamıyor. Çünkü baskı var. Öğretmen arkadaşlarımızın çoğu ihraç edildi, açığa alındı ve bunların içerisinde çoğu da masum” dedi.

Öğretmen atamalarında da ciddi sıkıntılar yaşandığına değinen Topal; “Öğretmenlerin sorunlarından bir tanesi de atama. Bir türlü Milli Eğitim Bakanlığı buna çözüm bulamadı. Çünkü 2002 yılından bugüne kadar sürekli bakanlar değişiyor ve her gelen yeni bakan sürekli müfredat değiştiriyor. Maalesef bu konuda hükümet yetersiz kaldı. Öğretmenin ücretlisi, sözleşmelisi olmaz. Öğretmenin mutlaka kadrolu olması, nitelikli olması gerekiyor. Mülakat yerine liyakat tercih edilmeli özellikle göreve yeni atanan öğretmen arkadaşlarımızla ilgili bir sıkıntı var. Göreve atanıyorlar ama güvenlik soruşturması nedeniyle maalesef işe başlayamıyorlar” şeklinde konuştu.

Öğretmenlerin artlarının iyileştirilmesi adına yapılaması gerektiğini düşündüğü uygulamaları da sıralayan Milletvekili Topal; “Öğretmenin ücretlisi, sözleşmelisi olmaz. Öğretmenin mutlaka kadrolu olması gerekiyor, nitelikli olması gerekiyor. Bu yıl en az 40 bin öğretmen ataması yapılmalıdır. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlere bir maaş ikramiye verilmeli, 3600 ek gösterge hakkı tanınmalıdır. Öğretmenlerin maaşları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır. Öğretmenlerin ek ders ücretleri en az 25 TL olmalıdır. Öğretmenlere ödenen eğitim-öğretime hazırlık ödeneği tüm eğitim çalışanlarına ödenmeli ve en az bir maaş tutarında olmalıdır. İnternet hizmeti öğretmenlere ücretsiz olmalıdır. Öğretmenlerin sınav görev ücretleri en az 2 katına çıkarılmalıdır. Öğretmenlere temsil tazminatı ödenmelidir, çocuk yardımları artırılmalıdır. Yönetici atamalarında mutlaka liyakat esas alınmalıdır” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here