Tokdemir; “9 Yıl Geçti Yaralar Sarılmadı!”

0
26

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne soru önergesi sundu.

Yaklaşık dokuz yıl önce Reyhanlı’da yaşanan olay sonrası mağdur olan ailelerle ilgili konuşan Vekil Tokdemir; “İktidarın yanlış dış politikasında ısrar etmesi, Suriye’deki olayların sınırlarımız içine taşmasına vesile olmuştur. Suriye’de başlayan iç savaşın etkilerini en çok hisseden yerleşim birimlerimizin başında Reyhanlı ilçemiz gelmektedir.

11 Mayıs 2013 tarihinde ilçe merkezinde iki bombalı aracın patlatılmasıyla, 53 vatandaşımızın hayatını kaybettiği ve yüzlerce vatandaşlarımızın da yaralandığı korkunç olay, Türkiye’de yapılan en büyük terör saldırısı olarak kayıtlara geçti. Hain terör saldırısının üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerinin ve yaralanan vatandaşlarımızın yaraları halen sarılmadı.

Hayatını kaybedenler terör mağduru, aileleri ise terör mağduru ailesi kapsamında değerlendiriliyor. Evladını kaybeden terör mağduru şehit ailesinden anne, babaya sivil şehit sayılmadıkları için yasa kapsamında 2022 yılı için 270 TL aylık, şehidin eşine ise asgari ücretten bile daha az aylık veriliyor.

Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın aileleri sivil şehit unvanı verilerek sivil şehit ailelerinin faydalandıkları haklardan faydalanmak için yıllardır mücadele ediyor. Hala terörün etkileri devam ettiği için, mağdur aileler büyük bir travma yaşıyor ve bu travma çok uzun yıllardır devam ediyor” dedi.

Tokdemir yaptığı açıklama sonrası şu sorularına yanıt istedi;

“Okullara 11 Mayıs Şehit sıfatıyla isimleri verilirken, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın terör mağduru sayılması, sivil şehit sayılmaması arasında bir çelişki yok mudur? 11 Mayıs 2013 Reyhanlı hain terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza sivil şehit unvanı vererek, şehit ailelerinin mağduriyetin giderilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır? Hala terörün etkileri devam ettiği için, mağdur aileler büyük bir travma yaşıyor ve bu travma çok uzun yıllar devam ediyor. Travma geçiren terör mağdurlarına rehabilitasyon hizmeti vermeyi düşünüyor musunuz?” (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here