TKDK; Su Ürünleri Sektör Temsilcilerini Bilgilendirdi

0
107

tkdk-su ürünleriAkdeniz İhracatçıları Birliği’nin (AKİB) Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği toplantısı Arsuz Beldesi Gümüş Otelde gerçekleştirildi. Akdeniz İhracatçıları Birliği(AKİB) Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Alican Yamanyılmaz Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; TKDK Hatay İl Koordinatörü Dr. Savaş Özgürsoy, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Genel Sekreteri Onur Yıldız, KOSGEB İl Müdürü Seracettin Özcan, üyeler, su ürünleri ve hayvansal mamul üreticileri sektör temsilcileri katıldı.

Hatay ilindeki su ürünleri, hayvansal üretim, ihracatı konuları ve yatırım imkânları ve bu kapsamda verilen hibe destekleri konularında bilgi alış verişinde bulunuldu. Bu çerçevede; AKİB Başkanı Alican Yamanyılmaz, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, KOSGEB İl Müdürü Seracettin Özcan ve TKDK Hatay İl Koordinatörü Dr. Savaş Özgürsoy tarafından, İlimiz su ürünlerinin potansiyeli, yatırım fırsatları ve bu çerçevede sağlanan hibe destekleri üzerine birer sunum gerçekleştirildi

TKDK Hatay İl Koordinatörü Dr. Savaş Özgürsoy yaptığı sunumda; son yıllarda su ürünleri yetiştiriciliğinin büyük gelişme gösteren bir sektör olduğunu ve Türkiye’nin, iç su kaynakları ve denizleri ile büyük bir su ürünleri yetiştiricilik potansiyeline sahip olmasına rağmen bu potansiyel dikkate alındığında şu an ki üretim miktarının çok düşük seviyede olduğunu ve mutlaka geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

İlimiz ve ilçelerimizdeki su ürünleri yetiştiricilik potansiyelinin il genelinde değerlendirilmesi ve sürdürülebilir düzeye yükseltilmesi için Hatay İl koordinatörlüğü olarak yatırımcılara ellerinden gelen her türlü desteği verdiklerini ve vermeye devam edeceklerinin altını çizen Özgürsoy; ilk amaçlarının balıkçılık sektöründe AB standartlarına uygun olmayan mevcut küçük ve orta büyüklükteki balıkçılık tesislerinin AB standartlarına yükseltilmesi, diğer amaçlarının ise, sektördeki kapasite kullanım oranını artırmak, il bazında iç su balıkçılığının gelişimini sağlamak, halihazırda yeterli üretim kapasitesi olan ancak işleme açısından yetersiz tesisleri yenilemek, küçük ve orta ölçekli su ürünleri işleme tesislerinin kurulmasına destek vermek olduğunu söyledi.

Bu amaçlar doğrultusunda; hibe destek fonları kapsamında su ürünleri işleme ve pazarlama yatırımlarına 1.5 milyon avro ve kültür balıkçılığı yetiştiriciliği kapsamında yapılacak olan yatırımlara 200 bin avroya kadar hibe fonu sağladıklarını vurgulayan Özgürsoy; bu çerçevede su ürünleri işleme tesisi yatırımı için 1 Milyon Euro’luk bir projenin başvurusunu kabul ettiklerini ve projenin kurum merkezinde onayda olduğunu söyledi ve yeni yatırımcılardan da proje beklediklerinin altını çizdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here