Tedavi Edilen Deniz Kaplumbağaları Samandağ’da Doğal Ortamlarına Bırakıldı

0
304

Hatay’da çeşitli zamanlarda yaralı halde bulunan ve Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi Merkezinde (DEKİYM) tedavisi yapılan caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağası (chelonia mydas)  iyileşme süreçlerinin ardından doğal ortamlarına bırakıldı.

MKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve DEKİYM Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Hatay İl Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube   Müdürü Cüneyd Çağlar, Samandağ İlçe Gıda Tarım Müdürü Öner Sertkol, Samandağ Belediyesi Çevre Koruma Ve Kontrol Müdürü Suat Berber, Hatay Büyükşehir Çevre Koruma Ve Kontrol Daire Başkanlığından Eray Özdemir, MKÜ Veteriner Fakültesi öğrencileri hazır bulundu.

Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları ilk yardım tedavi uygulama ve araştırma merkezi müdürü Prof. Dr. Muhammet Enes Altuğ: “Deniz Kaplumbağaları ilk yardım merkezini 2010 yılında kurduk. Bu yıl merkezimize 14 tane yaralı deniz kaplumbağası geldi. Bunlardan 3 tanesi Kelonya Midas, diğer 11 tanesi Caretta Caretta dediğimiz türler. Bu türler nesli tehlikede ve korunmakta olan türler. Ulusal ve uluslar arası bazda olan sözleşmeler ile koruma altında olan türler. Bunun için bölgemizde etkin bir şekilde Orman ve Su İşleri, doğa koruma milli parklar müdürlüğümüzle koordineli bir şekilde üniversitemizde yaralı deniz kaplumbağalarının neslinin devamına katkıda bulunmak için yaralı ve tedavi gereken, operasyon gereken her türlü müdahaleleri yapıyoruz.

Bugün gönderdiğimiz 3 tane yaralı kaplumbağadan bir tanesinde olta vardı. Diğer ikisinde kafa travması yaralanmaları söz konusuydu. Bunların tedavisi, kafa travmalarının bir tanesi yaklaşık 3 aylık bir tedavi süreci sürdü. Diğer kafa travması olan ve olta ile yakalanan kaplumbağanın ise yaklaşık  2 aylık bakım ve tedavi sürecinden sonra sağlıklarına kavuşturduk ve gönderdik. Bu yıl toplamda 6 tane yaralı deniz kaplumbağasını özgürlüğüne, doğal ortamına kavuşturmuş olduk. Bu şu açıdan önemli. Deniz kaplumbağaları yaklaşık bin yavrudan ancak birkaç tanesi erişkinliğe erişebildiği için şu anda biz yaklaşık 6 bin tane yavruyu tekrar kurtarmış kadar etkin bir işlem yapmış ve bunların doğal üreme ve neslinin devamına katkıda bulunmuş olduk. Bu hayvanlarda biz her türlü teşhis ve tedavi için gerekli olan uygulamaları, radyografik muayeneleri, kan tetkiklerinin hepsini, gerekli ilaç ve tedavi uygulamalarını yaptık. Oltadan hasar görmüş olan carettada önce endoskopik muayene ile oltanın yerini tespit ettik, daha sonra operatik müdahale ile oltayı yerinden çıkarttık ve şu anda iyileşmiş bir şekilde onu doğal ortamına bıraktık” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü Hatay İl Şube Müdürü Cüneyd Çağlar; “Orman Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle 2013 – 2014 yıllarında Deniz Kaplumbağası İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi’ni Mustafa Kemal Üniversitesi Alahan Kampusu içerisine tesis ettik. Bu tarihten sonra bakanlığımız ile Mustafa Kemal Üniversitesi arasında bir protokol imzalandı. Bu protokol kapsamında Samandağ kumsalında ve Hatay’ın diğer kıyı bölgelerinde yaralı olarak bulunan ve bize haber verilen deniz kaplumbağalarını ekiplerimiz alarak bu rehabilitasyon merkezine getirmekte. Yine bu protokol kapsamında Mustafa Kemal Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nden hocalarımız, cerrahi uzmanlarımız bu konuda ellerinden geleni başarılı bir şekilde yapmaktalar.

Rehabilitasyon merkezinin faaliyete geçmesinden bu yana 13 tane deniz kaplumbağası tedavi edilerek bugün de son 3 tanesini denize saldık. Bu kaplumbağa türleri, nesli tükenme tehlikesi altında olan türler ve biz ülke olarak Uluslararası Sözleşmelerle de nesli tükenme tehlikesi altında olan bu deniz kaplumbağalarımızı koruma taahhüdünü vermiş bulunmaktayız ve ülke olarak da bu taahhüdümüzü yerine getiriyoruz. Aynı zamanda da neslinin devamına katkıda bulunmuş oluyoruz. Ben Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü adına bu faaliyetin gerçekleşmesinde Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörlüğü ve Veterinerlik Fakültesi öğretim üyelerine, öğrencilerine, emeği geçen herkese, aynı zamanda kumsalda gerekli temizlik çalışmalarını yapan Hatay Büyükşehir Belediyesi, Samandağ Belediyemize, aynı zamanda bu koordinasyonu sağlayan Samandağ Kaymakamlığımıza teşekkür ediyorum” dedi.