Taşeron İşçilere Kadro Müjdesi!

0
168

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın 900 bin taşeron işçinin kadroya alınacağını müjdelemesinin ardından Hizmet-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Yetim de taşeron işçilere yönelik gerekli düzenleme ile ilgili müjdeli haberi İskenderunlu belediye işçileri ile paylaştı.

Belediye işçilerine taşeron düzenlemesi hakkında bilgiler aktaran Yetim, Hak-İş Genel Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan tarafından gönderilen basın açıklamasını işçilerle ve kamuoyu ile paylaştı.

Hak-İş ve Hizmet-İş’in uzun yıllar gündeminde olan taşeron sorununa köklü çözüm getirilmesi konusunda önemli bir adım atıldığını belirten Yetim; “Bugünü aslında hem taşeron işçiler, hem mevsimlik işçiler, hem de 4 C’liler için tarihi bir gün olarak değerlendirmek gerekiyor. Kamuoyunu yakından ilgilendiren çok önemli bir konuya ciddi bir çözüm getirildiğini görüyoruz. Hak-İş ve Hizmet-İş’in uzun yıllar gündeminde olan taşeron sorununa köklü çözüm getirilmesi konusunda önemli bir adım atılmıştır” dedi.

Düzenleme ile yerel yönetimlerde imtiyazlı bir kamu şirketi kurularak bütün taşeron şirketlerim tasfiye edileceğini ve buralarda çalışanların belediyenin kendi kuracağı imtiyazlı şirketinde işçi statüsünde sendikal ve diğer haklarıyla birlikte istihdam edileceğini aktaran Yetim; “Kamudaki taşeron işçi şu anda çalıştıkları işyerlerinde kamu işçisi statüsünde çalışmaya devam edeceklerdir. Bu arkadaşlarımızın hem statüleri değişmemiş olacak, hem de sendika hakları, kıdem tazminatı hakları, ikramiye hakları ve toplu sözleşme hakları güvence altına alınmış olacak. Böylece sendikalarıyla da ilişkilerini koparmamış olacaklar.

Ağırlıklı olarak ÇAYKUR, Orman Genel Müdürlüğü, şeker fabrikaları ve belediyelerde çalışan mevsimlik ve geçici işçi arkadaşlarımız için 5 ay 29 gün zorunluluğu vardı, bu süreden fazla çalıştırılmıyorlardı. Şimdi bu süreyi işverenin talebi üzerine 9 ay 29 güne kadar çıkarabilecek bir düzenleme var. Hak-İş olarak, arkadaşlarımızın tamamının 12 ay süre ile çalışmalarını talep ediyorduk. Ancak bu düzenleme de önemli bir gelişmedir, önemli bir adımdır. Bu düzenlemeyi gelecekteki düzenlemeler için önemli bir adım olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

4 C statüsünde çalışanların 4 B statüsüne alındıklarını da ifade eden Yetim; “Bütün bunlara baktığımızda hedeflediğimiz temel bir kaç değişikliği yakalamış oluyoruz. Kamuda taşeron sisteminin çöktüğünü uzun yıllardır ifade ediyor ve artık bu sistemin ortadan kalkmasını istiyorduk. Cumhurbaşkanımız da dedi ki, “Bundan sonra taşeron ve aracıyı tamamen kaldırıyoruz” bu önemli bir gelişmedir. Yerel yönetimler, özel idareler ve kamu kurumları dahil bütün taşeron çalışanları kamu işçisi statüsüne kavuşmaktadır.

İşçilerin yıllardır mücadele ettiği sendikalarında üye olarak kalmaları sağlandığı için çok önemli bir değişim gerçekleşti. Bu kanun tasarısı yılbaşından sonra Meclis’te kabul edildikten sonra üç aylık bir geçiş dönemi öngörülmektedir. Daha sonra taşeron firmalarla ilişkiler kesilecek ve çalışanların kamu işçisi olarak tescilleri yapılacaktır. Mücadelemiz sonucunda ulaştığımız Büyük zafer kutlu olsun, Hayırlı olsun” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here