“Suriye Politikasında 5,5 Yıl Sonra İyi Yoldayız!”

0
91

celalettin-yavuz1Celalettin Yavuz’dan ‘Zararın Neresinden Dönersen Kardır’ Açıklaması…

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Danışmanı Celalettin Yavuz, Suriye Politikası konusunda yaptığı değerlendirmede şimdilik doğru yola girildiğini belirtti. Yavuz, 5,5 yıl sonra dönülen bu yanlışla ilgili; “Suriye politikasında, krizin başlangıcından beri Rusya’nın kucağında da olsa ilk kez iyi yoldayız. Artık ‘Dünyaya posta koyan’ değil, milli çıkarlarımızı gözeten sağduyulu devlet adamları istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Bu geçen süre boyunca yapılan yanlışları her zaman dile getirdiğine de değinen Yavuz; “Rus Büyükelçi Karlov 19 Aralık’ta Ankara’da katledildikten bir gün sonra Türk, Rus ve İranlı yetkililer Moskova’da ‘Suriye’de barışçı çözümü öngören bir zirve’ de barış umudu aşıladılar. Türkiye, Suriye’de Arap Baharı’nın başından beri Esad rejimine destek veren Rusya ve İran’la uzlaşınca, Esad’la barış umudu arttı. Keşke bunun için 5,5 yıl beklemek ve Rusya’nın kucağına oturmak mecburiyetinde kalmasaydık!

15 Mart 2011’de Arap Baharı ile başlayan, sonra iç savaşa, en sonunda çok tuhaf bir vesayet savaşına dönen Suriye’deki gelişmeleri çok yakından izleyenlerdenim. Arap Baharı sonrası yazdığım ve 2012 başlarında yayımlanan ‘Arap Baharı ve Ortadoğu’da Kırılan Fay Hatları’ adlı ortak kitabımda Suriye bölümünü yazmıştım. Kitabımda Türkiye’nin Suriye politikasındaki 180 derecelik dönüşünü ve ‘Esad ya gidecek, ya gidecek!’ yanlışlığını eleştirmiştim.

Yazılarımda, konuşma, açıklama ve röportajlarımın hemen hepsinde Rusya faktörüne, demokrasinin parmağı şıklatınca gelmeyeceğine, bölgede Türkiye’yi rahatsız edecek derecede genişleyecek istikrarsızlığa, bu gelişmelerin Rusya, İran başta olmak üzere Türkiye ile diğer ülke ilişkilerine hasar vereceğine çokça değindim. Mülteci akınına uğranılacağı, mülteci sayısı arttıkça Türkiye’de iç istikrarın zarar göreceğini, terörün tırmanacağını v.s. hatırlattık. Ama biz yazdık, biz söyledik, biz dinledik!” şeklinde görüşlerini açıkladı.

Artık, milli çıkarlarımızı gözeten sağduyulu devlet adamları istediklerinin de altını çizen Yavuz; “Suriye politikasında, krizin başlangıcından beri Rusya’nın kucağında da olsa ilk kez iyi yoldayız. Tabii devlet adamları Esad’a yeniden çıkışmaya başlamazsa! Artık ‘Dünyaya posta koyan’ değil, milli çıkarlarımızı gözeten sağduyulu devlet adamları istiyoruz” dedi. (Haber: İlyas Edip Terbiyeli)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here