St. Pierre Kilisesi Yenileniyor

0
90

kilisede restorasyonDünyanın ilk mağara kilisesi olma özelliği taşıyan St. Pierre Kilisesinde restorasyon ve sağlıklaştırma çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar kapsamında kilisenin üst kısmında yer alan kaya parçalarından, ziyaretçiler için tehlike oluşturabileceği düşünülenler, restorasyon ekibi içerisinde yer alan uzman dağcıların çalışmalarıyla birer birer etkisiz hale getiriliyor.

Çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgiler veren Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, yapılan çalışmaların olumlu sonuçlar doğurduğunu belirterek, kilisenin en geç eylül ayı sonunda ziyarete açılacağı bilgisini verdi. Vali Lekesiz; “Kiliseye gelen turistlerin araçlarını ve tur şirketlerinin otobüslerini park edeceği geniş bir otopark hazırlıyoruz. Bunun yanı sıra yaşlı ve engelli ziyaretçiler için özel asansör ve yollar yapılıyor. Kilisenin tarihini anlatan belgeseli bitirdik. En geç bir ay içinde onu kamuoyuyla paylaşacağız. İnşallah bir aksilik çıkmazsa en geç Eylül ayının sonunda kiliseyi yeniden ziyarete açacağız” diye konuştu.

Hatay’ın tarihte dünya üzerinde yaşamış 23 medeniyetten 13’üne ev sahipliği yapan derin bir tarihi birikime sahip olduğunu belirten Vali Lekesiz, bu tarihi birikimlerin yapılan düzenleme ve yenileme çalışmalarıyla yeniden kazandırıldığını söyledi.

St. Pierre Kilisesinin 2 bin yıllık bir geçmişi olduğunu ancak bu haliyle ziyaret eden hiçbir turistin o tarihi yaşayamadığını anlatan Vali Lekesiz; “Gelen turistler bu tarihi mekanı sadece 5 dakika içinde gezip gidiyorlardı. Ancak bu yenileme çalışmalarından sonra oluşturulacak olan karşılama ünitesi, bilgi ünitesi, alışveriş noktaları gibi etkenlerle artık turistler en az yarım gününü bu kilisede geçirecekler” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here