Sporda Moral Motivasyon (5)

0
63

Değerli Okurlarım, motivasyonun ne olduğu anlaşılmış olabilir ama ferdi motivasyonun önemli bir ayrıcalığı vardır. Burada, futbolcular bir süre kendi başlarına kalırlar ve oynayacakları müsabakayı beyinlerinde kazanmaya çalışırlar. Aynı zamanda oyuncuların kafasında kendilerini ters yönde etkileyecek bir problemin olmaması şarttır.

Özellikle, ferdi sporlarda bu dezavantaj kendini hemen gösterir. Diyelim ki bir boksör, ringe çıktığında kafası sakin değilse, nakavt olur ve belki de spor yaşamı sona erer. Futbol kolektif bir spor olduğundan motivasyon konusuna daha yumuşak iniş yapabiliyor. Doksan dakika içinde oyundan düşen, morali bozulan oyuncuyu değiştirme imkânı oluyor ya da bloklar arasında yardımlaşma ile bazı olumsuzluklar giderilebiliyor. Burada motivasyon doğrudan kendini göstermektedir.

Yanlış kararlarla o takım dokuz kişi bile kalsa, iyi motive edilmişse ve yan yönetim görevini yaparsa, inanın 9 kişi kalan takım kolay-kolay pes etmez. Biz böyle diyoruz ya… Yerel takımlarımızdan birisi, dokuz kişi kalan rakibini yenemediği gibi, 1-0’da mağlup oldu. Motivasyon da kondisyon da sıfır olursa, bundan başka bir şey olmaz. Ayrıca yapılanma adına, birçok kaliteli futbolcu da kulüpten uzaklaştırılmış. Bu yanlışlarla dolu konuya daha sonra gireceğim. Yanlış yapanlar cezasını çekmeli. Şu anda konumuz motivasyon.

Futbol çok önemli bir sektör ve bilim dalıdır. Futbolda sektör oluşumunun ve motivasyonla ilgili şunları söyleyebiliriz… Psikoloji, anatomi, fizyoloji, tıpta yakın ilgisi ve göz ardı edilemeyecek kuralları vardır. Teori normal koşullarda pratiğin temelini oluşturur. İsteyerek, bilinçli ve planlı, sürekli çalışmalarla ve de futbolun kurallarını eksiksiz uygulayarak istenilen sonuçlara varılabilir.

Futbolumuzun temelinde yatan en büyük eksiklik, eğitim noksanlığıdır. Günümüz futbolu, sahalarımızda çıkan müessif olayları değil, yenilikçi olmayı öngörmektedir. Sahaları kapatmak, konuk oyuncuları tartaklamak hatta dövmek, futbolumuzun prestijini sarsar, kapanması güç yaralar açar.

Yerel futbolumuz da iyi yolda değil, müsabakalarda teknik taktik adına bir şey göremiyoruz. Hababam futboluyla bir yerlere varılamaz. Oysa taktik, başarıyı simgeleyen teknik oluşumların akıllıca şartlara, kurallara göre sonuç alınmasını sağlayan enektin faktördür. Futbol bir sanattır, akıl oyunudur. Rakibinden iki saniye önce düşüneceksin, boş alanlar yaratarak rakibini şaşırtacaksın. Futbol böyle oynanır. Teknik Direktörlerin dikkatine sunarım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here