Sporda Doğrular ve Yanlışlar (1)

0
21

Değerli okurlarım, haftalardan beri siz değerli okurlarımdan mailler atılıyor, telefonlar geliyor. İstekler bir konuda yoğunlaşıyor. “Öcal Bey, bize sporu sevdirdin, özellikle yürümeye bayılıyoruz. Ama gereği kadar yararlanamıyoruz her halde. Bünyemizde bir değişiklik yok…”

Okurlarımın istekleri ağır bastı ve onların dileklerini yerine getirmeyi uygun buldum. Bildiğiniz gibi, vücudumuzun zorlanmayacağı, yapabileceğimize inandığımız her sporun bedenimize ve dolayısıyla sağlığımıza çok faydaları vardır. Yapacağımız sporlar şunlar olabilir: Yüzmek, bisiklete binmek, aletli egzersiz, özellikle yürümek! O zaman, günde en az beş dakikanızı ayırarak kalp atışlarınızı hızlandıracak, kan dolaşımınızı harekete geçirecek hareketler yapın.

Peki, spor yaparken nelerin doğru, nelerin yanlış olduğunu biliyor musunuz? Haftada bir kez yapılan spor yeterli değildir. Yani, bu yaklaşım yanlıştır ama hiç spor yapmamaktan da iyidir.

Günlük yaşamımızdaki koşuşturmalar bu beş dakikayı bile size çok görüyorsa; Arabanızı iş yerinizin biraz uzağında park edin. Yine iş yerinizde ya da evinizin asansörünü kullanmayın. İki üç kat yürüyerek çıkmayı deneyin. İhtiyaç duyup karar verdiğinizde, inanın çok beş dakikalar sizlere sağlık kazandırır.

Sağlığımız için yaptığımız sporun ömrümüz üzerindeki etkisini bilemeyiz ama en azından son nefesimize kadar sağlıklı oluruz diye düşünüyorum.

Eşofmanı giydiğimiz zaman iki üç dakika vücudumuzu hareketlendirmek şarttır. Bununla vücudumuz spora hazır hale gelir. Bu ısınmanın zor yanı olmadığı gibi, yapacağımız sporun sadece bir parçası olacaktır. Yüksek enerji gerektiren spor türlerinde yaralanmaları önlemek üzere özel ısınma programları önem taşır.

Spor selülidi önler önlemesine de, bu ancak doğru egzersiz seçildiğinde mümkündür. Koşmak, ip atlamak ya da aerobik gibi sert sporlar selülitin daha da çoğalmasına artmasına neden olur. Uzmanlar, selülit oluşumuna karşı özellikle su jimnastiği öneriyorlar. Su içinde yapılan hareketler de masaj etkisi yaptığından cilt yüzeyindeki portakal kabuğu görünümü engelliyor.

Şimdi sizlere terlemenin öneminden söz edeceğim. Terlememek önemli bir hastalık belirtisidir. Spor yaparken çok terlemek doğru egzersiz belirtisidir. Spora başladıktan üç beş dakika sonra şakır-şakır terleyenler de var. Yarım saat sonra da terleyenler var. Bu sizleri korkutmamalı.

Spor yaparken nefes alıp vermekte oldukça önemlidir ve hatta doğru nefes almak egzersizin yarısıdır. Özellikle, güç gerektiren spor türlerinde bilinçli nefes alıp vermek kasların daha güçlü olmasına yardımcı olur. Doğru nefes tekniğini çalışırken, egzersizin en zor kısmında sesli bir şekilde ağzınızı açmak nefes vermektir.

Bir bayan okurum “Çok spor yapıyorum ama bende bir türlü kas oluşmuyor” diyor. O konuya yarınki sayımızda ayrıntılı olarak gireceğiz.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here