Soğukoluk’taki Orman Yangını Büyük Zarara Yol Açtı

0
323

Soğukoluk’ta trafo patlaması nedeniyle orman yangını çıktı. Dün sabah saat 04.45’de trafo patlaması nedeni ile çıkan orman yangınına 04.55’de ilk müdahale yapılırken, ekiplerin, yangını söndürme çalışmaları yaklaşık 10 saat sürdü. Yangın havadan ve karadan müdahaleyle söndürüldü.

Soğukoluk mevkiinde trafoda meydana gelen patlama sırasında kıvılcımlar ağaçları tutuşturdu. Ormanlık alanda çıkan yangın, rüzgârın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Yangına 7 helikopter, 4 uçak, 47 arazöz, 3 dozer, iki greyder, 10 teknik eleman ve 250 söndürme işçisiyle müdahale edildi. Belen’in kırsal alandaki bazı mahalleleri de tehdit eden yangın, 10 saatlik hummalı bir çalışma sonucu kontrol altına alındı. Yangında ilk belirlemelere göre, yaklaşık 45 hektarlık alan zarar gördüğü belirtilirken hasar tespit çalışmalarının sürdürüldüğü kaydedildi.

Çıkan yangın ile ilgili bilgiler aktaran Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Muzaffer Ketmen, alınan orman yangını ihbarı üzerine ekiplerin olay yerine hızla intikal ederek çalışmalara başladığını belirterek; “Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, Antakya Orman İşletme Müdürlüğü, Belen Orman İşletme Şefliği, Soğukoluk mahallesi yakınlarındaki 13.09.2018 tarih, saat 04.45’de trafo patlaması nedeni ile çıkmış olan orman yangınına 04.55’de ilk müdahale yapılmıştır.

Soğukoluk yaylasında bulunan risk altında bulunan hanelerdeki vatandaşlarımız dumandan etkilenilmemesi için jandarma aracılığıyla tahliye edilmesi talep edilmiştir. Ayrıca yangın mahalline giden yollar tedbir amaçlı ve yangınla mücadele organizasyonunu engellememesi gayesi ile ulaşım kontrollü olarak sağlanmaktadır. Şu ana kadar yangından kaynaklı can kaybı ve yaralanma olmamış ve yerleşim yeri etkilenmemiştir. Bu bölgede ekiplerimizce gerekli tedbirler alınmaktadır. 4 adet amfibik uçak, 7 adet helikopter, 47 adet arazöz, 3 adet dozer, 2 adet greyder ayrıca 250 yangın söndürme işçisi ve 10 teknik personel yangın söndürme faaliyetine katılmıştır” şeklinde konuştu.

Yangının bölgedeki elektrik trafosunun patlaması sonucu kopan kabloların çıkardığı kıvılcımlardan kaynaklandığını ifade eden Ketmen, can kaybı ve yaralanma olmadığını da sözlerine ekledi.

Yangın bölgesinde incelemelerde bulunan Hatay Büyükşehir Belediyesi 2. Bölge Koordinatörü Ahmet Serhat Beydilli de; “Belen İlçesi Soğukoluk Mevkii’nde sabaha karşı saat 4 civarında çıkan yangını söndürmek amacıyla Hatay Büyükşehir Belediyesine bağlı Antakya, İskenderun, Belen, Payas ve Arsuz İtfaiye ekiplerimiz müdahalelerini sürdürmeye devam ediyor. Olay yerine giderek ekiplerden bilgiler aldım. Bölgedeki evlere sıçramaması adına kapsamlı araç ve personel desteğimizle söndürme çalışmalarımız sürmektedir. Müdahale çalışmaları kapsamında 4 uçak, 5 helikopter ve HBB Park Bahçe Daire Başkanlığına bağlı 6 su tankeri ile Fen İşleri Daire Başkanlığına bağlı dozer takviyesi yapıldı” şeklinde bilgiler aktardı.

Bölgede incelemelerde bulunan Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu da yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü söyleyerek; “Uçak ve helikopterlerimiz hala soğutma çalışmalarına devam ediyor. Yangın çıktığında küçük bir alandaydı ama rüzgarın etkisiyle büyük bir alana yayıldı. Üzülüyoruz, ciğerimiz yanıyor çünkü Hatay’ımızın göz bebeği Belen’imizin incisi Soğukoluk’u böyle görmek ziyadesiyle üzüyor. İnşallah bu tür yangınları bir daha yaşamayız” dedi.

Vatandaşların da yangının sönmesi için canla başla ekiplere yardım ettiğini kaydeden Vurucu, emeği geçenlere teşekkür etti. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here