Selçuk; “Türkiye’de Derin Bir Sistem Krizi Yaşanmaktadır”

0
166

ihd açıklama5İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk; “Türkiye’de Derin Bir Sistem Krizi Yaşanmaktadır”

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı insan hakları savunucusu adli tıp uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, yazar Ahmet Nesin ve gazeteci Erol Önderoğlu’nun tamamen keyfi bir şekilde tutuklandıklarını savunarak, bir an önce serbest bırakılmaları gerektiğini vurguladı.

Boyacılar Parkında dün, üyelerle birlikte bir basın açıklaması yapan Selçuk, ülkenin 7 Haziran 2015 tarihinden beri fiili başkanlık modeli adı altında tamamen otoriter bir yeni yönetim anlayışı ile yönetilmeye devam ettiğini öne sürdü. Hiç kimsenin hukuk, can ve mal güvenliğinin olmadığını da iddia eden Selçuk; “Özgür Gündem gazetesine yönelik baskılara karşı dayanışma sergilemek ve basın özgürlüğünü savunmak için genel yayın yönetmenliği kampanyasına katıldıkları için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına ifade vermeye giden Türkiye İnsan Hakları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı insan hakları savunucusu adli tıp uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, yazar Ahmet Nesin ve gazeteci Erol Önderoğlu 20 Haziran 2016 günü İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tamamen keyfi bir şekilde tutuklanmışlardır. İfade özgürlüğü hakkını kullanan ve hak savunucusu olarak basın özgürlüğünden yana tutum alan arkadaşlarımızın tutuklanmalarını kınıyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’de derin bir sistem krizi yaşandığını savunan Selçuk; “Türkiye’nin ideolojik ulus devletini savunan ve bunun devamından yana olan iktidar partisi ve yandaşları “üniter başkanlık” modeli altında bu sistemi devam ettirerek farklı etnik, dini, kültürel ve dil gruplarının haklarını inkar etmenin yolunu aramaktadırlar. Türkiye’nin demokratik dönüşümü gerçekleştirip başta Kürt sorunu olmak üzere tüm sorunlarını siyasal zeminde demokratik ve barışçıl yollarla çözmek dışında şansı bulunmamaktadır. Bu basit gerçeği kavramak yerine Cumhurbaşkanının ve AKP’nin, siyasal gelecekleri uğruna ülkenin bir savaş ortamına sürüklenmesi ve bunun bir beka sorunu olarak sunulması büyük bir aldatmacadır.

Toplumsal muhalefeti oluşturan kesimlerin biran önce demokrasiden yana tutumlarını demokrasi bloku oluşturarak ortaya koymalarının vakti gelmiştir. Fincancı, Nesin ve Önderoğlu’nun tutuklanmaları artık demokrasiden yana güçlerin bir araya gelip mücadele etmekten başka seçenekleri olmadığını bir kez daha ortaya koymuştur.

İfade özgürlüğü demokrasinin ön şartıdır. Arkadaşlarımızın tutuklanması ifade özgürlüğünün tamamen sonlandırıldığını ve demokrasinin olmadığını ortaya koymuştur. Bizler her şeye rağmen eşitlik, özgürlük, adalet, barış ve demokrasi mücadelesini ısrar ve inatla sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here