“Sanayici ve İşadamlarımızın Taleplerini Titizlikle Değerlendiriyoruz”

0
76

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli İTSO’da İşadamlarıyla Bir Araya Geldi

Referandum çalışmaları kapsamında geçtiğimiz hafta sonu ilimize gelen Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen toplantıya katıldı.

Toplantıya Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin yanı sıra TBMM İdare Amiri ve Ak Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasarayar, Ak Parti Hatay Milletvekilleri Adem Yeşildal, Mehmet Öntürk, Hacı Bayram Türkoğlu, Hatay Valisi Ercan Topaca, İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit, Belen Kaymakamı Abdulaziz Aydın, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ve yönetimi, çevre ilçe Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, Esnaf Oda Başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile çok sayıda sanayici ve iş adamları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, bölgemizin ekonomisi ve sorunları hakkında bilgiler verdi. Yılmaz; “Bölgemiz; farklı din, mezhep ve inanışa sahip insanların yüzyıllardır dostluk ve kardeşlik içerisinde yaşadığı ender iller arasında bulunmaktadır. Hatay tarafından 2016 yılı itibariyle 1 milyar 744 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştirilmiş olup, ülke genelinde en fazla ihracat yapan 10. il olmuştur.

Ortadoğu’nun Anadolu’ya ve Avrupa’ya açılan kapısı olan Hatay, aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin İskenderun Limanı’na bağlandığı koridorda stratejik öneme sahip bir ildir. Tarım,  lojistik ve sanayi konusunda ulusal ölçekte rekabetçi konumda olan Hatay; turizm ve enerji sektörlerinde de önemli yatırım potansiyeline sahiptir.  Ancak bölgemizin gelişimini olumsuz yönde etkileyen birtakım sorunlar olduğunu da üzülerek ifade etmek isterim. Suriye’de yaşanan iç savaş sebebiyle Suriye ve Ortadoğu ülkelerine karayolu taşımacılığı yapma imkânı kalmamıştır. İstanbul’dan sonra en büyük tır filosuna sahip olan Hatay ili taşımacılık sektöründe, kriz sonrasında ciddi ölçüde daralma meydana gelmiştir. Sınır kapılarının kapanmasıyla; başta ticaret, nakliye ve turizm sektörleri olmak üzere neredeyse tüm iş kolları sekteye uğramıştır. Dolayısıyla sınır kapılarımızın yeniden faaliyete girmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğine inanmaktayız” şeklinde bilgiler verdi.

Daha sonra söz alan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli konuşmasında Hatay’ın önemine vurgu yaptı. Sanayici ve iş adamlarının taleplerini değerlendirdiklerini, sınır ticareti ile uğraşan nakliye sektörü başta olmak üzere hizmet sektörü ve diğer sektörlerdeki sorunları da bildiklerini ve bu konularla yakından ilgilendiklerini söyleyen Başbakan Yardımcısı Canikli, ‘Amanos Tüneli’ projesine de değindi.

Başbakan Yardımcısı Canikli, Hatay ve bölgesi için hayati önem arz eden asrın projesi olan ’Amanos Tüneli’ projesinin tamamlandığını, talimatlarının verildiğini şu an ihale aşamasında olduğunu kısa sürede yapılacağını ve 2,5 yılda tamamlanacağını söyledi. Canikli; “Bu projenin Hatay ve İskenderun için çok önemli hayati proje olduğunu biliyoruz. İnşallah bu proje gerçekleştirildiğinde bu bölge dünyanın en sayılı ticaret merkezlerinden biri haline gelecek. Birlik ve beraberlik içerisinde yatırımcılarımızı da düşünerek hareket ediyoruz. Biz hesabımızı kitabımızı ona göre yapıyoruz. Biz bu işi dert ediniyoruz gerçekten çalışıyoruz. Biz bu muhteşem projeyi gerçekten bir onur projesi olarak görüyoruz 2,5 yılda tamamlayacağız” diyerek yatırımcılara müjdeyi verdi. (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here