“Reyhanlı ve Karaçay Barajları Ne Zaman Bitecek?”

0
269

birol-ertem-7CHP’li Vekil Ertem, Hatay’daki Baraj İnşaatlarını Meclis Gündemine Taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi Birol Ertem, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Amik Ovası’nda 2015 yılında yapımı tamamlanması planlanan sulama amaçlı Reyhanlı ve Karaçay Barajı’nın yapımının hala devam etmekte olduğunu ve ne zaman biteceği hakkında bir tarih bulunmadığını ifade eden Ertem; “Yapımına 2001 yılında başlanan Menzelet Baraj Projesi;  Kılavuzlu barajı, Tahtaköprü Barajı’nın yükseltilmesi ve bu iki barajı birbirine bağlayan açık kanal ve kapalı tünellerden oluşmaktadır. Kahramanmaraş’ ta ki Aksu Nehri’nin beslediği Menzelet Baraj Projesi bitirildiği takdirde 750 bin dönümü Hatay Amik Ovası’nda olmak üzere toplam 1 milyon dönüm araziyi sulayabilecek kapasiteye sahip olduğundan ve yaklaşık 150 bin işsize istihdam sağlayacağından Hatay için çok önemli bir projedir. Amik Ovası’nda çiftçilerimizin yaklaşık 3/2’si tarlalarını elektrik enerjisiyle derin kuyulardan çekilen sularla sulayabilmektedir. Bir kısmı da tarlasını sulayamadığı için ürün ekememektedir. Ayrıca tarımsal sulamada kullanılan elektrikten alınan verginin %30 olması maliyetin çok yüksek olmasına sebep olmaktadır ve faturaların dönemsel olarak değil de her ay ödenmesi çiftçilerimiz için çok büyük bir gider ve sorun oluşturmaktadır. Amik Ovası’nda 2015 yılında yapımı tamamlanması planlanan sulama amaçlı Reyhanlı ve Karaçay Barajı’nın yapımı hala devam etmekte olup ne zaman biteceği hakkında bir tarih bulunmamaktadır.

Bu çerçevede; 1)Suriye savaşından dolayı Hatay ciddi anlamda ekonomik kayıplar yaşadığı için ve gelirinin büyük bir kısmı tarıma dayalı olduğundan Menzelet Baraj Projesi’nin tamamlanması ne zaman bitirilecektir? 2)2015 yılında bitirilmesi planlanan Reyhanlı ve Karaçay barajı neden hala bitirilememektedir? 3)Reyhanlı ve Karaçay Barajı’nın yüklenici firmaları kimlerdir? Bu firmalara zamanında projeyi bitirmedikleri için bir yaptırım ve tazminat uygulanmış mıdır?” diye sordu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here