Prensip ile Sadakat Şart (1)

0
45

Değerli okurlarım, bir zamanlar halk arasında şöyle bir ifade gündemdeydi. “Tabiat Sahibi Adam” öyle söylenirdi. Daha sonraları bu anlamlı ifade biraz daha bilimselleştirilerek “Prensip Sahibi İnsan” denmeye başlandı. Bu sözün hiçbir yanlışı yoktur, olamaz da. Güncel yaşamımızda bile prensip sahibi insanlar, başarılırdır ve de örnek olmuşlardır.

Çevremizde, sporcu olsunlar, olmasınlar, uzaktan fark edilenlerin hemen hepsi de prensiplerine bağlı, sadık insanlardır. Başka türlü de olamaz. Şimdi, prensipli olmayı futbolla örtüştürmeye kalkarsak, ağırlıklı olarak defans blokuyla örtüştürmeye kalkarsak bakın neler ortaya çıkacak.

Genel prensiplerde, topu kaybeden takımın sahasının neresinde olursa olsun, rakip kale önünde veya meşin yuvarlak kalecinin elinde olsa bile, topsuz takım için defans prensiplerini uygulama aşamasına gelinmiştir. Öyle ya da böyle, top rakipten kazanılıncaya kadar, sahanın her yerinde tüm oyuncuların hareket halinde olması gerekmektedir. Defans blokunu oluşturan elemanların hareket halinde olması gerekmektedir. Defans blokunu oluşturan elemanların birbiriyle yakın irtibatlarıyla birlikte, rakip oyuncular üzerinde çok sıkı baskıları başlamış olabilir. Topa ve rakip oyunculara yapılan tüm hareketlerin futbol kuralları içerisinde yapılması da tabiidir.

Genel Prensipler Dört Bölümde İncelenir: -Oyalama ve dikkat dağıtma, -Destek ve kademe anlayışı, -Denge unsuru, -Derinlik konusu… Rakip defansa baskı… Burada, rakibe yapılan baskı, iki amaç için yapılır. Rakip defansı rahatsız ederek olumsuz pas yaptırmak, kendi defansımızı rahatlatmak, olası bir top kapmada gol yapabilmek.

Futbol enteresan bir oyundur. Durarak oynanmaz. Bütün oyuncular özellikle defans elemanları, rakiplerini gözden kaçırmadan hareket halinde olmak zorundadırlar. Forvet rakibe baskı yaparak, orta sahadakiler yüzleri rakip alana dönük olarak kendi yarı alanlarına doğru çekilirler. Bunlar yapılırken rakibin şuursuzca saldırılarını bir kontratağa dönüştürürler. Bu sık-sık görülen bir hadisedir.

Bir futbol takımı, saha içinde, sadece kendi sistemini uygulamakla yetinmemelidir. Rakiplerinin hatalarından da yararlanmayı bilmeli ve rakibini sindirebilmelidir. Bunlar futbolun cilvelerinden ve güzelliklerindendir.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here