Özdemir; “Bilimsel Öngörü ve Teknik Hesaplardan Şaşmayınız”

0
51

İSTE Rektör Danışmanı, Öğretim Görevlisi Sıtkı Alper Özdemir; “Bilimsel Öngörü ve Teknik Hesaplardan Şaşmayınız”

İSTE Rektör Danışmanı, Öğretim Görevlisi Sıtkı Alper Özdemir, yaşanan deprem felaketinin ardından geçen altı aylık süreci değerlendirdi.

Geçen altı aylık süreçte yaraların daha hızlı sarılması, sıkıntıların tespiti ve çözümü konusunda daha süratle ilerlenmesini arzu ettiklerini ancak sürecin yavaş ilerlediğini kaydeden Özdemir; “6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız depremlerden bu yana 6 aylık süreci geride bıraktık. Bu 6 aylık süreç içerisinde aslında 2 periyotlu olmak üzere yapılması gereken çalışmalar vardı. Bunlardan biri süratli bir şekilde enkazların kaldırılması yani şehirlerde hareket edebilecek durumu oluşturmaktı. İkincisi de vatandaşların süratli bir şekilde barınma ihtiyacı var öncelikle çadır kentler sonrasında da konteyner kentlerle bunu karşılayabilmekti. İlk etabı büyük itibarıyla sonuçlandırdık. Diğer illere göre Hatay bu konuda biraz daha geriden geliyor çünkü yıkım devasa bir boyutta özellikle Antakya ilçesinde. Valiliğini yapmış olduğu açıklamaya göre de yaklaşık 4-4,5 aylık süreçte bütün enkazların kaldırılacağı söyleniyor. Bunun yanı sıra konteyner kentlere yerleşti vatandaşlarımız, yaşam sürecini orada devam ettirmeye çalışıyor.

Yapılması gereken ikinci süreç ise aslında literatüre baktığımızda karada gerçekleşmiş olan en büyük depremi yaşadık ama bu depremin yıkım boyutunu göze aldığımızda bunların neden yapıldığının analiz edilmesi çok önemli. Geçmişe oranla tarihsel sürece baktığımızda son 50 yıllık periyotta aslında eksik, hatalı yaptığımız ne varsa ya da önemsemeden yaptığımız ne varsa inşaat ve imar faaliyetleri anlamında, yapılaşma faaliyetleri anlamında bunlar da en acı şekilde göz önüne serilmiş oldu depremle… Bunların analizinin yapılmış olması çok önemliydi” diye konuştu.

Zeminde sıvılaşma bakımından yine hem Antakya merkez hem İskenderun, hem Arsuz, hem Kırıkhan ilçelerimizde zeminde sıvılaşmanın çok yüksek riskli olduğunu hatırlatan Özdemir, kaçak yapıların yüzde kaçının yıkıldığının açıklanması gerektiğini de söyledi.

Yeni imar sürecinde bilim kurullarından, mühendislere, yerel yönetimlere kadar tüm ilgililerin ortak hareket etmesinin önemine vurgu yapan Özdemir; “Yerel ile ilgili hem sıkıntıları en iyi bilen hem çözüm yöntemleri, yöre kültürünün korunabilmesi, oradaki yaşantının değişmeden dönüşebilmesi, revize edilebilmesi açısından bu konulara aslında en başta eğilmesi gereken kurumlar yerel idareler yani belediyeler. Artı imara esas bütün unsurlar bizim 1/1000’lik imar planlarımızda yer alıyor ve bu imar planlarımızı ilçe belediyelerimiz hazırlıyor, 1/5.000’lik büyükşehir belediyesinin hazırladığı imar planlarına göre gerçekleşiyor.

Bu etaptan sonra özellikle kısa, orta ve uzun vadede 20-30-50 yıllık periyotlarda nüfus gelişimi dikkate alınarak ve şehirlerin karakterine karar verilerek artık yaşadığımız sıkıntıların belirlenmesi, bunların yaşanmaması için ve şehir gelişimine öncü olabilecek ileride yaşayabileceğimiz sıkıntıları şimdiden bertaraf edebilecek, öngörebilecek imar planlarına ihtiyacımız var.

Baktığımız zaman imar planlarında herhangi bir ilçemizde bir revizyon olmadığını biliyoruz. Belli ilçelerimizde ruhsat veriliyor yeni yapılara 4-5 kata kadar veriliyor ancak bunların sadece tekil bazda ruhsat verilerek bir yere gitmeyeceğini biliyoruz.

Kentsel dönüşüm anlamında yine bakanlığın yapmış olduğu hem yerinde dönüşüm desteği var. Süreci hızlandırmak ve doğru kararlar alabilmek, hem ihtiyaçları, sıkıntıları giderebilmek hem de şehrin gelişimine doğru şekilde ışık tutabilmek için belediyelerin kesinlikle sürece dahil olması gerekiyor. Yapılarımızın yıkılmadığı bölgelerde hala riskli olmadığını söyleyemeyiz.

Hatay’ın yapısal bazda etkilenmemesini sağlayacak imarlar, revizyon planlarının hazırlanması, önlemlerin alınması gerekiyor. Israrla şunu belirtiyorum kat irtifaklarının kesinlikle gözden geçirilmesi gerekiyor. İskenderun Antakya merkez başta olmak üzere, Arsuz Karaağaç Nardüzü bölgesi başta olmak üzere 15 ilçemizle ilgili imar revizyon planlarının yapılması, kat irtifaklarının, zeminleştirme metotlarının gözden geçirilmesi gerekiyor” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here