Özbülbül, “Muhasebecilerin Meslek Yaşamları ve Koşulları Düzeltilmeli”

0
200

muhasebeciler odası3İskenderunlu Muhasebeciler, ‘1 Mart Muhasebeciler Günü’ Dolayısıyla Anıta Çelenk Sundular

İskenderun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası 1 Mart Muhasebeciler günü dolayısıyla Atamızın manevi huzuruna çelenk sundular. İskenderun Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Alaaddin Özbülbül, dernek yönetim kurulu üyeleri ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Anıt Alanında düzenlenen törende hazır bulundular. Saygı duruşu ve Çelenk sunumunun ardından bir konuşma yapan Oda Başkanı Alaaddin Özbülbül; “Meslek Yasamız günümüz koşulları ve mesleki ihtiyaçlarımız göz önüne alınarak değiştirilmeli ve antidemokratik maddelerden arındırılmalıdır.

Meslek Yasamızın uygulamalarına yönelik Tek Tebliğ Taslağına ilişkin düzenlemede TÜRMOB’un görüş ve önerileri mutlaka yer almalıdır. Kayıt dışı ekonominin azaltılması programı kapsamında beyan ve bildirime yönelik her türlü belgenin revize edilerek daha anlaşılır hale getirilmesi için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderdiğimiz raporumuz dikkate alınmalıdır” dedi.

Vergi dairelerinde meslek mensuplarının karşılaştıkları farklı uygulamalar ve çözüm önerilerini içeren ‘Vergi Daireleri Uygulama Birlikteliği Rehberi’ taslak çalışmalarına Gelir İdaresi Başkanlığı ile birlikte nihai şekli verilmesi ve her iki kurum tarafından ortak yayın olarak bastırılması gerektiğini ifade eden Özbülbül; “TÜRMOB Genel Kurulu tarafından kabul edilen ve yayınlanması için Maliye Bakanlığı’na gönderilen, ‘Sürekli Mesleki Gelişim Yönetmeliği’ bir an önce yayınlanmalıdır. Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile diğer kurumlarca son yıllarda istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. Devlet bizden ne kadar bilgi ve belge isterse mesleğe talep, güven ve kıymet artacaktır bunun bilincindeyiz. Ancak bu bedelsiz kalmamalı ve artan iş yükü külfet olmaktan çıkarılmalı ve mutlaka ekonomik karşılığını bulmalıdır. Ülkemizin ve ticari hayatın rekabetçi koşulları ve kendi iç dinamikleri nedeniyle yaptığımız çalışmaların karşılığını ücrete dönüştüremediğimiz gibi, bu yıl asgari ücret tarifemiz sıfır artışla yayınlanmıştır. Günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak zamana endeksli ücret tarifesi taleplerimiz kabul edilmelidir. Mali İdare, her türlü kolaylığı sağlayacağını belirttiği mükelleflerin yanında vergi sisteminin üçayağından biri olan meslek mensuplarımızın taleplerini görmezden gelmemelidir. Yasa değişiklikleri ekonomik yaşamdaki yeniliklerin gereğidir.

muhasebeciler odası4

Ancak, aynı düzenlemeleri değiştiren yeni değişiklikler meslek mensuplarının ve vatandaşlarımızın sistemi takip etmesini zorlaştırmaktadır. Sıkça değişen yönetmelik, tebliğ, sirküler, uygulama iç genelgeleri ve özelgelerin takip edilmesi üstelik bunların çoğunlukla yayımlandıkları günde yürürlüğe girmesi meslek mensuplarına ciddi bir iş yükü ve sorumluluk getirmektedir. Meslek mensuplarına bu düzenlemelere uyum için mutlaka süre verilmelidir. Değiştirilen tebliğlerde yer alan ‘diğer tebliğlerde yer alan bu konuya ilişkin tebliğler yürürlükten kaldırılmıştır’ şeklindeki ifadeler, meslek mensuplarının tüm diğer tebliğleri gözden geçirmek ve neyin tam olarak değiştiğini anlayabilmek için tüm işlerine ek olarak mesai harcamalarına neden olmaktadır. Oysa bu konu Maliye Bakanlığı’nın sorumlulukları arasında olmalı ve Maliye Bakanlığı bunları açıkça belirtmelidir.

Önerimiz, Maliye Bakanlığı’nın yakında TBMM’ne gelmesi beklenen ve kanunları değişikliklerinde bu temel noktaları ele almaları ve böylelikle adına ‘vergi hizmetleri bildirimler bürokrasisi’ diyebileceğimiz bu sistemi yenilemeleridir.

Cezada kasıt – kusur – ihmal derecesi ile menfaat ölçütünü dikkate alan bir gözle 3568 sayılı meslek yasasının 12. maddesi başta olmak üzere ilgili tüm ceza hükümleri yeniden düzenlenmelidir. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin yetki ve sorumluluklarının, ülkemizde de uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Özellikle meslek mensuplarımızın sorumluluğu meslek yasasında düzenlenmeli ve sorumluluk iyice açıklanan mesleki hata, mesleki suç tanımının üzerine oturtulmalıdır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Anıt alanında düzenlenen törenin ardından Dernek binasında toplanan Muhasebeciler yaşadıkları sorunları ve sıkıntılarını Dernek Başkanı Alaaddin Özbülbül’e anlattılar.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here