Öğretmen Demir, ‘Erasmus+’ı Anlattı

0
485

Makzume Öğrencileri İGC’yi Ziyaret Etti

İstiklal Makzume Anadolu Lisesi Müdürü Turgay Çelikezen, İngilizce Öğretmeni Mustafa Demir ve okul öğrencileri İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ettiler.

Son yıllarda oldukça yaygın hale gelen Erasmus ve Erasmus+ projelerini anlatmak üzere bu ziyareti gerçekleştirdiklerini anlatan Okul Müdürü Turgay Çelikezen, yaygınlaşmasına rağmen, Erasmus’u basının, iş adamlarının ve halkın yeterince bilmediğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu yasa doğrultusunda İskenderun İstiklal Makzume Anadolu Lisesi ve İskenderun Gazeteciler Cemiyeti (İGC) arasında imzalanan ‘İşbirliği Protokolü’ kapsamında İGC’yi ziyaret ettiklerini ifade eden Çelikezen, önce basın mensuplarına ve basın mensuplarıyla aracılığıyla da vatandaşlara Erasmus’e anlatmak istediklerini söyledi.

Daha sonra söz alan İngilizce Öğretmeni Mustafa Demir Erasmus hakkında bilgiler verdi. Bu programın sadece okulları bağlamadığını iş sahasını da etkileyecek bir program olduğunu kaydeden Demir; “Çünkü ortak faaliyetler yapılabiliyor. Örneğin İGC olarak hem Milli eğitimin teşvikiyle çıraklık eğitim merkeziyle, halk eğitimle, sizler bile bir koalisyon, bir ekip oluşturup bir faaliyet yapabilirsiniz. Bunu da destekliyor. Erasmus aslında bir çok kuruluşun bir araya gelmesiyle oluştu. ‘Erasmus +’ya dönüştü. Daha önceden comenius, grudnig gibi projeler vardı. Daha sonra bunların hepsi birleştirildi erasmus+ adı altında, bir açtı altında toplandı. Ve nasıl ki bölgesel DOĞAKA gibi projeler varsa bu daha ulusal veya uluslar arası bir projeye dönüşebiliyor” diye konuştu.

Erasmus dahilinde okul olarak yaptıklarını da anlatan Demir; “Makzume olarak daha önce de katıldık, 5 ayrı ülkeye gitme imkanımız oldu, tamamen hibe, cebimizden 5 kuruş harcamadan çocuklarımızı öğretmenlerimizi götürebildik. Yeni çalışmalarımız başladı. e-twining denen bir portalı var çocuklarımızın. Bunun aracılığıyla İspanya ve Almanya’yla yazışmaya başladılar. Yani ilk kontağımızı kurduk. Artık her şey elektronik ortamda olduğu için çocuklarımız çok rahat yazışabiliyorlar. Hem dillerini geliştirmek, hem kültürlerini tanıtmak, hem de bu okullarla kontak kurabilmek için ön çalışmamızı yaptık. Çeşitli projelere başvurularımız yapıyoruz. Hazır kuvvet olalım istedik, ekibimiz kuruldu, çalışmalar başladı. K1, K2 denen projeler başlayacak” dedi.

Erasmus ile ilgili en büyük eksikliğin bilgilendirme olduğunu kaydeden Demir; “Eksiklik neydi. Halkımızın, basınımızın, işadamlarımızın eksikliğini gördük. Bizde dedik böyle bir proje yapalım herkesi bilgilendirelim, çünkü hibe karşılığı iyi bir proje yapıldığında ulusal ajans hemen teşvik veriyor. 60 bin euro’ya kadar teşvik veriyor bireysel projelerde yaptığınız projenin her türlü faturalarını vesairelerini ibraz etmek koşuluyla” dedi.

Projeler kapsamında hedeflenen ülke sayılarının gün geçtikçe arttırıldığını söyleyen Demir; “e-twining + diye bir proje daha çıktı. Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna ve Tunus’u bile bu işin içine kattılar. Bu çerçeve hedef ortaklar büyüyor. Hedeflenen ülke sayısı artmaya başladı. Türkiye’nin avantajı fazla… Türkiye tercih edilen bir ülke, buradaki ortamı seviyorlar, burada tatil yapmayı, ağırlanmayı seviyorlar. Ağırlandıkları zaman el üstünde tutulduklarını biliyorlar. Misafirperverlik gerçekten çok güzel, hoşlarına gidiyor. Türkiye’de ortak bulma sıkıntısı olmuyor” diye konuştu.

Demir’in bilgilendirmesinin ardından öğrenciler de kendilerini tanıtarak, neler yazıştıklarından örnekler verdiler.

Ziyarette bulunan öğrencilere İGC kapısının her zaman açık olduğunu söyleyen Başkan Cıncık, “Burası sizin. İstediğiniz vakit gelip basın mensubu arkadaşlarımızla istişarelerde bulunabilirsiniz. Amacımız sizleri her konuda doğru bilgilendirmek” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here