Narenciye İhracat Sezonu 2 Eylül’de Başlıyor!

0
96

ali kavak1Kavak; “Dünyadaki Narenciye İhracatçı Ülkeler Arasında 3. Sıradayız”

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, narenciye ihracat sezonunun 2 Eylül’de başlayacağını duyurdu.

Tarımın en önemli alt sektörlerinden birisi olan narenciyenin, ülkemize sağladığı net döviz girdisi ile yarattığı istihdam açısından büyük bir önem arz ettiğini vurgulayan Kavak; “Ülkemizde yaklaşık 3,6 milyon ton narenciye üretimimizin % 45’ini yani 1,6 milyon tonunu ihraç ederek, dünyadaki narenciye ihracatçı ülkeler arasında 3. sırada yerimizi almaktayız. Geçtiğimiz sezon Rusya ile Türkiye arasında yaşanan olumsuzluktan dolayı, ihracatçı arkadaşlarımız hazırlıksız yakalanmış olup narenciye ihracatında bir takım sıkıntılar yaşanmıştır. Ancak devletin üretici ve ihracatçıyı böylesi zor bir dönemde yalnız bırakmayıp, alternatif pazarların yaratılması ve mevcut pazarlardaki pazar payımızın arttırılması yönünde sağladığı desteklerle o sıkıntılı dönemi atlatmış bulunmaktayız. Aslında bir müsibet bin nasihate bedel misali ihracatçılarımız bir ya da birkaç pazara bağımlı olmama yönünde büyük bir ders almıştır. Bu bağlamda başta Ekonomi Bakanlığımızın öncülüğünde Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliklerimiz ve Narenciye Tanıtım Grubumuzun yoğun çalışmaları sonucu gerek alternatif pazarların yaratılmasına ve gerekse mevcut pazarlardaki ihracatımızın arttırılmasına yönelik büyük çapta çalışmalar yapılmıştır ve yapılmaya devam edilecektir” dedi.

Son yıllarda Türkiye’de tarım alanında çok büyük gelişmeler yaşandığını kaydeden Kavak, yeni ürün geliştirme projelerinin de her yıl devam ettiğini belirterek; “Narenciye Tanıtım Grubu olarak üretici ve ihracatçılarımızın ürün ve pazar bağımlılığını ortadan kaldırmak için Çukurova Üniversitesi,  Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve ALATA Araştırma Enstitüsü işbirliği ile yeni turunçgil çeşitleri geliştirme araştırmaları devam etmekte olup, yeni ürün geliştirme projeleri her yıl devam etmektedir. Yine ihracatçılarımızın pazar çeşitliliğini geliştirmeye yönelik Uzak Doğu ülkelerine ihracat yapma ya da ihracat önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik bir dizi faaliyetler hızlı bir şekilde yürütülmektedir. Ayrıca bu önümüzdeki dönem 8 ülkede Türk narenciyesini tanıtım faaliyetleri için uluslararası ajanslarla anlaşma yapılmış olup 1 Eylül’den (bugün) itibaren tanıtıma başlanacaktır. Ayrıca üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın üretim, paketleme, lojistik kaynaklı sorunlarının tespiti yapılmış olup bu anlamda üniversitelerimizle işbirliği yaparak sorunların giderilmesi yönünde bir dizi proje hayata geçirilmesi aşamasına gelinmiştir. 2 Eylül Cuma günü (yarın) ihracat sezonu başlayacak olan, Türkiye’nin istihdam deposu bu sektörün üreticimize, ihracatçımıza ve sektörün tüm paydaşlarına hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here