Muhtar Kireççi; “Muhtarlar Demokrasinin Çekirdeğidir”

0
188

Muhtarlar Günü Kutlandı

Kentimizde görev yapan mahalle muhtarları, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

İlk olarak Ata’nın huzuruna çıkan muhtarlar, Ata’nın manevi huzuruna çelenk sundu. Atatürk Anıt Alanında düzenlenen çelenk sunma törenine mahalle muhtarlarının yanı sıra, İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, Hatay Büyükşehir Belediyesi 3. Bölge Koordinatörü Ahmet Serhat Beydilli, İlçe Yazı İşleri Müdürü Mehmet Gök, İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Volkan Yeter, Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Kadir Başar, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Ferit Ali Gündel, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Haytaz, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü İbrahim Yıldırım, İlçe Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Büro Amiri Komiser Yardımcısı Ramazan İnan, İskenderun Belediyesi Zabıta Müdürü Bekir Aksoy, Gençlik Merkezi Müdürü Ahmet Keskin katılım gösterdi.

Törene alanına gelince tek tek muhtarlarla tokalaşan Kaymakam Recep Soytürk, protokol noktasında değil muhtarlarla aynı sırada durdu.

Bir dakikalık saygı duruşu ve hemen akabinde İstiklal Marşımızın okunmasının ardından buradaki tören günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapılmasıyla devam etti.

İlk olarak söz alan Savaş Mahallesi Muhtarı Meral Kireççi Gürlek, muhtarlığın önemine vurgu yaptığı konuşmasında; “Osmanlı döneminin Padişahı II. Mahmut zamanında yayınlanan ferman ile 19 Ekim 1829 tarihinde kurulan Muhtarlık Teşkilatının kuruluş günü esas alınarak 19 Ekim gününün Muhtarlar Günü olarak kutlanmasını karar verilmiştir. Muhtarlık ülkemizde yerel demokrasinin en eski örneğini oluşturur. Muhtar mahallede kimsesizlerin kimi, gariplerin ile mağdurların sözcüsüdür. Mahallesindeki her türlü sorunu ve problemi devlet adına yetkililere bildirir, çözüme katkı sağlar.

Başta kaymakamımız olmak üzere belediye başkanları ve şehrin bürokratlarıyla koordineli şekilde çalışır. Seçilerek göreve gelen bizler, demokrasinin çekirdeği sayılacak bir öze sahiplik yapmaktayız. Bir yandan mahalle sakinlerinin devlet kurumları ile ilişkilerinde aracı bir rol oynarken bir diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel ihtiyaçlarından biri olan katılımcıların sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmekteyiz. Senede bir gün bile olsa muhtarlık kurumuna dikkat çekmek için bu günü bizlere armağan eden devlet büyüklerimiz ile desteğini esirgemeyen tüm kesimlere teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyorum. Türkiye Cumhuriyeti devletimizin bayrağını dalgalandıran ve temsil eden değerli muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Günü’nü kutluyorum” dedi.

Daha sonra birer konuşma yapan Denizciler Mahallesi Muhtarı Ali Rıza Kekeç ve Esentepe Mahallesi Muhtarı Doğan Keleş, muhtarlık mesleğinin önem ve özelliğine değinerek, kendileri için özel bir anlam ifade eden “Muhtarlar Günü”nün ilan edilmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini ilettiler.

Çelenk töreninin ardından ilk olarak İlçe Kaymakamı Recep Soytürk’ü makamında ziyaret eden muhtarlar, sıcak karşılama ve ilgisinden dolayı Soytürk’e teşekkür ettiler.

Misafirlerini, Kaymakamlık Toplantı Salonu’nda ağırlayan Kaymakam Soytürk, Muhtarlar Günü dolayısıyla mahalle muhtarları ile samimi bir ortamda bir araya geldi. Kaymakam Soytürk, bu vesileyle Muhtarlar Toplantısı’nı da icra ederek, mahalle muhtarlarının sorunları başta olmak üzere İlçemizin genel durumu hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Kaymakam Soytürk, muhtarlarımıza hizmetlerinden ve gayretlerinden dolayı teşekkür ederek, ilçemizde görev yapan tüm mahalle muhtarlarının “Muhtarlar Günü”nü kutladı.

Başkan Dingil’e Ziyaret

Mahalle muhtarları daha sonra İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil’i ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil; “Muhtarlarımız, vatandaşlarımızın kamu ve yerel yönetimlerce gerçekleştirilen hizmetlerle buluşması, insanımızın mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmesi için kamu ve yerel yönetimler arasında önemli bir köprü vazifesi görmektedir. Bu sebeple muhtarlık vazifesini icra eden kıymetli kardeşlerimizin gününü kutluyorum. Vatandaşın derdiyle dertlenen, halkın tercihiyle, seçimiyle iş başına gelmiş tüm muhtarlarımızın kendilerine ve ailelerine sağlıklı, huzurlu bir hayat diliyorum. Bizler sizlerle her zaman iletişim halinde olduk olmaya devam edeceğiz. İskenderun’u hep birlikte geleceğe hazırlayacağız” dedi.

Muhtarlar ise ziyarette yapmış olduğu konuşmalarda; “Muhtarlık müessesesi ülkemizdeki yerel demokrasinin en köklü kurumlarından biridir. Bu günün ‘Muhtarlar Günü’ ilan edilmesinde başta Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize ve emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Muhtarlar olarak vatan, bayrak ve millet sevdasıyla hiçbir karşılık beklemeden halka hizmet etme gayreti içerisindeyiz” şeklinde görüş beyan ettiler.

Yapılan konuşmaların ardından ziyaret sohbet ortamında devam ederken karşılıklı fikir alışverişinde de bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here