Milletvekili Eryılmaz; “İhracatçılarımızın Zararlarını Kim Karşılayacak?”

0
60

refik eryılmaz27Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz, hükümete yüklendi. “Hükümetin bu fütursuz politikaları ihracatçı ve nakliyeci sektörlerini iflasa sürüklemektedir” diyen Milletvekili Eryılmaz, sektörde yaşanan olumsuzlukların sorumlusunun hükümetin izlediği Suriye politikası olduğunu savundu.

Aylardır Ortadoğu’ya ihracat yapan firmaların sıkıntılarını gündeme getirdiklerini kaydeden Eryılmaz, ihracat yapan firmaların sıkıntılarının hala çözülemediğini vurguladı. Her geçen gün mağdur haberlerinin arttığını belirten Eryılmaz; “Bugün ise Mısır’dan bize ulaşan vatandaşlarımız Ro-Ro seferleri düzenleyen Si-Sa Denizciliğin Mısır’dan kiraladığı ve kirasını ödemediği gemilerde bir haftadır 120 Türk Tırının mahsur kaldığını bildirmiştir. Ayrıca İsrail Hayfa limanı açıklarında da yaklaşık 100 Türk Tırımız Si-Sa Denizciliğe ait gemide mahsur bulunmaktadır. İsrail yetkilileri gemideki Tırlarımızı Hayfa Limanına indirmiş ve gemiyi açığa çektirterek el koymuştur. Tırlarımızın ve şoförlerimizin bekleyişleri Hayfa limanında devam etmektedir. Vatandaşlarımız bekletilme gerekçesini ise Si-Sa Denizciliğin Mısır’daki ve diğer ülkelerdeki acentelere borçları yüzünden gemilerinin haciz edilmesi sonucu gerçekleştiğini ifade etmektedirler. Ayrıca Ortadoğu’ya ihracat gerçekleşen çeşitli limanlarda da çeşitli sebeplerle bekletilen 500’e yakın Türk Tırı Limanlarda bekleyişlerini sürdürmektedir” dedi.

Yetkililerle bu konuları da görüştüğünü kaydeden Milletvekili Eryılmaz; “Ancak durumu değerlendirip tarafıma döneceklerini ifade etmelerine rağmen uzun süre ilgili bakanlıklar diğer bakanlıkların yetkili olduğu varsayımıyla durum hakkındaki acziyetlerini saklama telaşı içine girdiler. Ro-Ro seferleri yapacak firmalara bu izinler verilirken yeterli donanım, filo ve maddi imkânların araştırılmamasının gerekçesi Rant hesapları mıdır? İlgili bakanlıklar neden bu kadar ilgisiz ve duyarsız kalabilmektedir? Bu olaylarda özel firma çıkarları mı, ülke menfaatleri mi gözetilmektedir? Bu olaylar neticesinde oluşan ihracatçılarımızın zararlarını kim karşılayacak? Kim bu sorunları çözecek? Nerede Ulaştırma bakanlığı? Nerede Dışişleri Bakanlığı? Nerede yetkililer? NEREDE HÜKÜMET? Başka işlerle ilgilenmekten fırsat bulup ne zaman bu gidişata dur diyecekler?

Türkiye”nin diğer ülkelerdeki Büyükelçiliği yetkilileri ne iş yapar. Ulaşabildiğimiz büyükelçilikler Si-SA denizcilik hakkında aylardır süren bu sorunları ilgili iletmelerine rağmen kendilerine herhangi bir talimat verilmediğini ifade etmektedirler. Yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlar karşısındaki vatandaşlarımızın hak ve menfaatlerini korumakla ve konsolosluk himayesi sağlamakla görevli Dışişleri Bakanlığı böyle önemli olaylara nasıl müdahil olmaz, nasıl vatandaşlarımız kendi kaderlerine terk edilir. Bu olay dışişleri bakanlığının sorun çözen değil sorun yaratan bir siyasi basiretsizlik içinde olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Biz bu olayları yakından takip edecek ve mağdur vatandaşlarımızın sesi olmaya devam edeceğiz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here