“Milletimize Rağmen Hiçbir Adım Atamayız!”

0
71

sadullah ergin6Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Terörle Mücadelede Atılan Adımları Değerlendirdi. Ergin, çabaların son 30 yılın suç teşkil eden eylemlerini temize çıkarma gayreti olmadığını, Suç teşkil edecek eylemlerin devamını önlemekten ibaret bir gayret olduğunu kaydetti.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, kamuoyunda ‘4. Yargı Paketi’ olarak bilinen İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında muhalefet milletvekillerinin çözüm sürecine ilişkin eleştirilerine cevap verdi.

Türkiye’nin son 30 yıldır terörle mücadele ettiğini, ancak bu hadiselerin 1983’ten önce başladığını belirten Bakan Ergin; “Bir devlet aklı, hafızası düşünün ki tam 88 yıldır bir sorun alanına ilişkin teşhisler yapıyor ve bu teşhise dayalı tedaviler uyguluyor. Ama teşhisle tedavi uygulandığında bakıyorsunuz ki sorun kronikleşiyor. Burada şunu söylemek mümkün; ya teşhiste yanlışlık var ya uyguladığınız tedavide yanlış var. 88 yıldır sonuç vermeyen hastalığı başka yerlere eviren daha da kökleştiren bu yöntemleri bugün de devam ettirin demek ne kadar vatanperverliktir, bu soru üzerine kafa yormamız gerekir diye düşünüyorum” dedi.

Hükümlüyle Görüşülmesi Değil, Ne Görüşüldüğü Önemli

Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelere yönelik eleştirilere de yanıt veren Bakan Ergin; “Abdullah Öcalan yakalandıktan, Türkiye getirildiği günden bugüne kadar devletin ve istihbarat birimlerinin ihtiyaç duyduğu her zeminde uygun bulduğu her zeminde görüşülmüştür. Nitekim bu görüşmeler yapıldığı içindir ki 1999 yılında terör örgütü üyelerinin Türkiye dışına çıkmasına dair bir adım atılmıştır. Ancak o süreçte öngörüsü dar olan bir grup sürecin tamamlanmasını engellemiştir. O tarihte bu süreç tamamlanabilmiş olsaydı Türkiye büyük bir ihtimalle bugün bu sorunlarla boğuşuyor olmayacaktı. İmralı’daki hükümlüyle görüşülmesinin ötesinde ne görüşüldüğünün önemi vardır” diye konuştu.

Kan Dökmeden Neticeye Ulaşacaksak Rahatsız Olmayız!

Çözüm sürecinde ilk aşamanın terör örgütünün eylemlerini sonlandırması ve Türkiye dışına çıkması, ikinci aşamanın demokratik adımlar atılması ve üçüncü aşamanın da normalleşme ve ebediyen silahın bir daha gün yüzüne çıkmaması olduğunu belirten Bakan Ergin; “Böylesine bir neticeye kan akıtılmadan, gözyaşı dökülmeden ulaşabileceksek bu niçin rahatsızlık verici olsun. Biz milletimize rağmen hiçbir adım atmayız, atamayız” şeklinde konuştu.

Bu sürecin en büyük amacının, terör örgütünün silahlarını bırakması, yani suç teşkil eden kanlı eylemlerin sona ermesi olduğunu belirten Bakan Ergin; “Çabalar son 30 yılın suç teşkil eden eylemlerini temize çıkarma gayreti asla değildir. Suç teşkil edecek eylemlerin devamını önlemekten ibaret bir gayrettir. Akan kan ve gözyaşının durması ülkemizin huzur ve sükûn bulması esas gayedir. Bir fiilin suç teşkil etmesi için kanunda gösterilen maddi unsurların suç işleme kastı ile gerçekleştirilmiş olması gerekir” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here