Mevlit Kandili Kutlu Olsun!

0
72

Günaydın sevgili okuyucularım nasılsınız bu sabah? İçinde bulunduğunuz hafta sevgili peygamberimizin doğum gününün kutlandığı hafta. Yani doğum anlamında  olan “veladet” haftası… Klasik dönemde (Asr-ı Saadet ve Dört Halife Dönemi) kandiller  yer almadığı için geçmişi pek eskiye dayanmamaktadır. Bendeniz bir şeyi unutunca onu anımsamak gereği duyarım eğer o şey ile birlikte yaşıyorsam neden anımsamak gereği duyayım ki diyorum.

Ve bugün yine düşünüyorum ki aslında insanlık gerçek inancından uzaklaşmakta ve onu yeniden anımsamak gereği duymakta. Kendi hesabıma hiç unutmadığım inancımı ve onun bize hediye edeni yılda bir  değil her an kutluyorum davranışlarım, düşüncelerim ve hayat tarzımla. Bilindiği gibi Kandil geceleri aslında İslam’ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp, hicrî 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye’de Osmanlı Devleti padişahı II. Selim’den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.

Ve yine düşünüyorum ki Hz. Muhammed’in doğum günü  onun zamanında olmamasına rağmen sonradan ortaya çıkan mezheplerce  değişik günlerde kutlanıyor. Sünniler Rebiülevvel ayının 11.sini 12.sine bağlayan geceyi, Şiiler 17. günü Mevlid günü ve 17’ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Vahdet Haftası ilan ediyorlar! Bu yalnız Müslüman aleminde değil Hıristiyanlarda da aynı şey var. Belki Yahudilerde de.

 Hz İsa’nın doğum gününü değişik takvimlerde kutluyor. Hıristiyan alemi  25 Aralık ve 27 Aralık’ı Hz İsa’nın doğum günü olarak kutlarken bazı Ermenin kiliselerinde Jülyen takvimine göre kutlamalar 6 Ocak’a rast geliyor. Ancak yine diyorum ki tarihlere peygamberler zamanında olmayan mezheplere rağmen, düşünceler ve yollar değişik olsa da önemli olan hakta buluşmak. Ve son hızla büyüyen ve bozulan dünyada  değişik yollara rağmen doğruyu bulmak ve hakta birleşmek, mutlulukların en büyüğü Kandil kutlamaları bu yüzden şimdilerde çok önemlidir. Bize ailelerimiz ışık olmuştu dışarıdan bilgiye gerek duymadık okumaktan başka ancak şimdiki çocuklar ailelerinden çok bir şey almamakta, çünkü aileler geçim derdinde iken  bazen bazı  şeyleri kaçırabiliyorlar.

Çocuklalar ve gençler okullarda ya da tv’den öğreniyorlar birçok şeyi. Kendi hesabıma söylüyorum ki  her konuda sorgulayıcı olmalı fertler ve araştırmacı, körü körüne hiçbir şeye “evet” dememeli. Bendeniz kendimi bildim bileli inancımı sorgularım diğerlerini de her an yeni bir şeyler buluyorum ve bulduklarımla kendimi besliyorum. Herkese bunu tavsiye ediyorum. Araştırın, sorun, soruşturun korkmayın yanlış yapmaktan, yanlışlarımız bizi doğruya götüren yollardır aslında. Ve bu batta hepimizin kandil haftası kutlu olsun sevgili peygamberimizin şefaati ülkemizin ve dünyanın üzerinde olsun her zaman.

& & & & &

Ve çalışan gazeteciler günü bütün meslektaşlarımıza kutlu olsun diyorum her ne kadar bu işten bir şey anlamaz olduksa da. Ve sevgili arkadaşımız Mustafa Gönüleri Gazeteciler gününde mahkûm olmuş, geçmiş olsun. Biz gazetecilerin geliri bellidir arkadaşımızın dediği gibi birde ev geçindirmek zorundaysak işimiz daha da zor. Bu yüzden kolay empati yapabiliriz. Önerim şu, biz gazeteci ve köşe yazarları falan bir olup arkadaşımızın borcunu ödeyelim. Yani hepimizin başına gelebilir bu. Özelikle benim başıma çok gelebilir çünkü bendeniz isim özürlüsüyüm ve yalnız eksik değil yanlış bile yazabiliyorum isimleri. Ve şimdilik sağlık ve sevgiyle kalalım sevgili okuyucularım her zaman birlikte. Yase

Günün Şiiri

Mevlid Kandili

İçim içime sığmıyor
Bu gün bayram, bu gün mevlid kandili
Gözümden yağmur yağmıyor
Bu gün bayram dostlar, bu gün mevlid kandili

Bu gün alemlere rahmet doğdu
Doğdu da cihanı nura boğdu
Geldi alemin nuru karanlığı kovdu
Bu gün bayram, bu gün mevlid kandili

Sen, ben doğmuşuz ne çıkar
Diğer varlıkların ne hükmü var
İbrahim Allah’a dost, Muhammed ona yar
Bu gün bayram dostlar, bu gün mevlid kandili

Bu gün bayram, çünkü Cuma günüdür
Bu gün bayram, çünkü dua günüdür
Bu gün peygamberimin doğum günüdür
Bu gün bayram dostlar, bu gün mevlid kandili

Aç elini eyle dua,
İster suya, ister dağa,
Onunla erdik mutluluğa
Bu gün bayram, bu gün mevlid kandili

Kelimeler mutluluğuma etmiyor kifayet
Gönülden değil kalemdendir şikayet
Onunla geldi nur, onunla doğdu İslamiyet
Bu gün bayram dostlar, bu gün mevlid kandili

Sözüm bitip sana veda ederken
Elim açıp Rabbe dua ederken
“Rabbim beni kavuştur” derken
Bugün bayram dostum, bu gün mevlid kandili

İsmail ONAY

Rahmet Peygamberi

Dünyamızı şereflendirdiğinde,
Sanki güller açmıştı kainat.

Müjdeleşiyordu tüm varlık alemi,
‘Muhammedü’l-Emin’ doğdu diye…

Kainat o an eğilmiş bir dal gibi,
Selamlıyordu varoluş sebebini.

Ardından aralandı kara bulutlar,
Bir güneş gibi parladı, islamın nuru.

Yağmaya başladı sağnak rahmet yağmuru.
Ne kisralar dayanabildi rahmetine,
Ne de bin yıllık mecusi ateşi…

Selamlar olsun sana, Ya Muhammed!
Selamlar olsun sana, Ya Resulüllah!

Günün Sözleri

Adem’in Allah indinde bir mevkii vardır ki, ona ibadetle erişilmez. O mevkiye erişinceye kadar, Allah ona hoşuna gitmeyen şeyleri verir.

Hz. Muhammed

Bela insanın diline bağlıdır. Bir kimse bir şeyi ‘yapmam’ dedi mi, şeytan her işini bırakıp onu yaptırana kadar uğraşır.

Hz. Muhammed

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here