Komşuda Yangın Varken Bizi de Etkiler!

1
67

bld-washington postWashington Post Gazetesi, Başkan Civelek’le Röportaj Yaptı

Washington Post Gazetesi muhabiri Kevin Sullivan, İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek ile röportaj yaptı. Makamda gerçekleşen röportaja, Limak Port Satış ve Pazarlama sorumlusu Meral Zeytinoğlu da katılarak, konuşmaların tercümesini üstlendi.

Röportajda, Suriye’de yaşanan savaşın ekonomik açıdan etkileri üzerine çalışma yaptıklarını belirten Washington Post Gazetesi muhabiri Kevin Sullivan; “Aynen beklediğim şeyleri gördüm. Suriye’den göç eden insanların rakamı inanılmaz seviyeye ulaşmış. Türkiye’ye bu sene sonunda göç edenlerin sayısının bir milyon kişiye ulaşacağı söyleniyor” dedi.

Washington Post Gazetesi’ni çok takip ettiğini ve önemsediğini belirten Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, değerlendirmeler ve deneyimlere saygı duyduğunu ifade etti. Bütün dünyada olaylara geniş perspektiften bakıldığında mevcut yönetimlerin artık insanları tatmin etmediğini, bu elbisenin dar geldiğini belirten Belediye Başkanı Civelek, insanların birey olarak kendi özgürlüğünü fark edebilmek ve yaşamak istediğini söyledi.

İnsanın Evini Kaybetmesinden Daha Kötü Ne Olabilir?

Suriye’de yaşanan sorunların Türkiye’yi her bakımdan olumsuz etkilediğini vurgulayan Belediye Başkanı Yusuf Civelek; “En fazla Suriye’yle komşu olan iller ekonomik olarak büyük zarar gördü. Sadece Hatay değil, Gaziantep ve Şanlıurfa ile de Suriye’nin 850 km sınır komşuluğu var. Bunların hepsi olumsuz etkilendi. Bu illerin hem coğrafik yakınlığı hem de akrabalık ilişkileri var. Kimisi Suriye’ye gidip yatırım yaptılar. Yatırımlar durdu, onların hepsi zarar gördüler. Taşıma sektörü çok büyük zarar gördü. Tır filoları atıl vaziyette. Suriye’de insanlık dramı yaşanıyor. Milyonlarca kişi evini terk edip Lübnan, Türkiye’ye akın etmiş vaziyette. Irak’ta da, Libya’da da, Mısır’da da böyle! Tüm Ortadoğu’da sıkıntılar yaşanıyor. Dünyada insanın evini kaybetmesinden daha kötü ne olabilir. İskenderun’a da gelenler var, daha çok Antakya’ya geliyorlar. Komşuyla iyi geçinmek bizim kültürümüzde var. Olması gereken de budur. Huzur içinde rahat yaşayabilmen için 850 km sınır komşunla her zaman iyi geçinmelisin” diye konuştu.

Bundan iki buçuk yıl kadar önce Suriye ile Türkiye arasında iyi ilişkiler olduğunu da ifade eden Belediye Başkanı Civelek; “Pasaportsuz günübirlik geçişler oluyordu. Dini bayramlar karşılıklı olarak kardeşlik ortamında kutlanıyordu. Suriyeliler alışveriş yapıyorlardı. Denizden yararlanıp dönüyorlardı. Şimdi bütün bu olumlu hava tersine döndü. Esnafın ekonomik kazancı da ortadan kalktı” dedi.

Liman Çalışmasa İşler Büsbütün Kilitlenecek!

İskenderun Limanının çalışmasının önemine de değinen Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek; “Son 1,5 yıl öncesine kadar İskenderun Limanı fonksiyonunu kaybetmişti. Pek hizmet veremiyordu. Liman özelleştirilmesini üstlenen Limak firması çok büyük yatırımlar yaptı. Liman bu şekilde hizmet verir hale geldi. Liman da olmasa ro-ro taşımacılığı da olmayacak, işler büsbütün kilitlenecekti” şeklinde konuştu.

Washington Post Gazetesi muhabiri Kevin Sullivan’ın, İskenderun’a ekonomik açıdan en büyük etkisinin ne olduğu yönündeki sorusunu yanıtlayan Başkan Civelek; “Giren para ve ihracat azalınca sosyal yaşamda sosyal standardın düşmesine neden olmuştur. Yatırımların ve büyümenin yavaşlamasına sebep olmuştur. Hem ekonomik hem sosyal çıtanın düşmesine sebep olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

Yarına Endişeyle Bakan Yatırım da Yapamaz!

Muhabir Kevin Sullivan’ın, insanımızın ihracatın ek külfet getiren deniz yoluyla yapılmasına rağmen, ihracata devam ettiğine dikkat çekmesi üzerine, Belediye Başkanı Yusuf Civelek de bir işin kolay yolu varken dolaylı olmasının sıkıntı ve maliyetli olacağını ifade etti. İnsanların yarınından endişe duymasının çok önemli olduğunu da vurgulayan Başkan Civelek; “Komşuda yangın varken bizi de etkiler. Yarınına endişeyle bakan insan yatırım yapmaktan da çekinebilir” dedi.

Washington Post Gazetesi Muhabiri Kevin Sullivan’ın, insanların her şeye rağmen yine de olumlu baktığını ifade etmesi üzerine, Belediye Başkanı Yusuf Civelek; “Yaşamın en büyük kaynağı umuttur.  Hepimiz umutluyuz. Yarınlar daha güzel olacaktır” diye konuştu.

1 YORUM

  1. Washington Post Gazetesinin İskenderun`un Değerli Belediye Başkanı Sayın Yusuf Civelek`i ziyareti bölgemizde Suriye olayının önemini ve hassasiyetini göstermektedir. Z.K.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here