11 Heykeltıraş Sahilde Çalışmalar Yapacak

0
91

bld-heykel sempozyumuİskenderun Uluslar Arası Heykel Sempozyumu Düzenlenecek

“İskenderun Uluslar Arası Heykel Sempozyumu” 17 Mayıs-17 Haziran 2013 tarihleri arasında düzenlenecek. İskenderun Belediyesi işbirliğiyle düzenlenecek olan sempozyum, 6 yıldır Arsuz’da yapılan Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinliklerinin bir uzantısı olarak gerçekleştirilecek. Sempozyum ile İskenderun’un görünümüne farklı bir perspektif kazandırmak, toplumda sanat ile ilgili farkındalık yaratmak amaçlanıyor.

İskenderun Uluslar Arası Heykel Sempozyumu ile ilgili İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, basın toplantısı düzenledi. Makamda gerçekleşen toplantıya, Prof. Dr. İskender Sayek ile Gamze Bendaçi katıldı.

Önce Hayal Et Sonra Gerçekleştir…

Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek; “Halkımıza layık olmaya çalışıyoruz. Altyapısıyla üst yapısıyla halkın, İskenderun’un ihtiyaçlarına dönük çalışmalar yapıyoruz. Bir toplumun, bir kentin, bir ülkenin kalkınabilmesi, çağdaşlaşabilmesi için en önemli unsurlardan biri bilim ve diğeri de sanattır. Bilim ve sanattan yoksun olan toplumlar dünyanın çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmakta başarılı olamıyor. ‘Önce hayal et sonra gerçekleştir’ denilir. Onun için sanat ve bilim birbirinden ayrılmaz iki unsurdur. Sanat hayal eder ve bilim onu hayata geçirir. Biz de bu düşünce ve ilkeler doğrultusunda İskenderun’da biraz eksik kalan sanatı öne çıkarmak için uğraşıyoruz.

Bu kapsamda Arsuz’da yapılan Füsun Sayek etkinliklerini İskenderun Belediyesi destek ve işbirliğiyle İskenderun’da uluslar arası heykel sempozyumu gerçekleştirmeye karar verdik. 17 Mayıs-17 Haziran arasında yapılacak uluslararası heykel sempozyumuna birçok ülkeden ve ülkemizden tanınmış heykeltıraşlarını davet ettik. 11 heykeltıraş sahilde bir çalışma yapacaklar. Bir ay süreyle heykeller yapacaklar ve İskenderun’un imajıyla örtüşen heykeller yapılacak. Zaten sanatkâr kendisi karar verir içinden geçeni, hayal ettiğini gerçekleştirir. Bu heykelleri de kentimizin çeşitli yerlerine yerleştireceğiz. İskenderun’da eksik olan sanat konusuna da bir katkıda bulunacağız. Bu konuda İskender Sayek’e çok teşekkür ederim” dedi.

İskenderun’da Uluslar Arası Heykel Sempozyumu düzenlenecek olmasından dolayı çok mutlu olduğunu da dile getiren Belediye Başkanı Civelek, coğrafyasıyla, deniz kenti oluşuyla, entelektüel düzeyde halkıyla İskenderun’un bunu çoktan hak ettiğini de vurguladı.

Çocuklara Sanatı Aşılayabilmeliyiz!

Prof. Dr. İskender Sayek de yaptığı konuşmasında; “Şehrin gerçekten sanat ile iç içe olması, heykel sanatıyla iç içe olması farklı özellik kazandırır. Heykeller belli süre sonra şehirle farklı dostluk yaratıyor. İskenderun’da bunun eksik olduğunu düşündük. Arsuz’da yaptığımız Füsun Sayek Sağlık Etkinliklerinin bir uzantısı olarak bunu bir grup arkadaşla planlamaya karar verdik. Başkanımıza, İskenderun Belediyesine katkıları için teşekkür ederim. Hedeflerimizden bazıları İskenderun’da okul öğrencilerinin belli günlerde atölye çalışmasını ziyaret etmesini sağlamak! Bu konuda İlçe Milli Eğitim Müdürüyle görüşeceğiz. Çocuklara sanatı aşılayabilirsek topluma doğrudan katkısı olur” dedi.

Sempozyumda, İskenderun’un dokusuna uygun ve kentin simgesi olan kavramlar işleneceğini belirten Prof. Dr. İskender Sayek; “Bizim için Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi eski dekanı ve rektör yardımcısı bir dönem İskenderun’da da bulunmuş bir hocamız, İskenderun’a hizmet sunmak adına bu organizeye destek veriyor. Bu işin sanatsal yönünü bize o düzenliyor. Toplumun destekleriyle yapacağız. Değişik kuruluşların kişilerin sponsorluklarıyla bu süreci tamamlayacağız. İskenderun Belediyesi ile birlikte yapmak buna farklı anlam kazandırır. İskenderun dokusuna uygun ve İskenderun’un simgesi olan kavramlar işlenecek. Heykellerin bir kısmı taş, bir kısmı metal olacak. İskenderun’ın demir-çelik endüstrisindeki yeri nedeniyle böyle şeye karar verdik” şeklinde konuştu.

İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek’e İskenderunlu olarak teşekkür ederek sözlerine başlayan Gamze Bendaçi ise; “Çocukların sanata dokunması çok erken yaşta başlamalı. Amaç, yakın temasla çocukların merakını uyandırmak, yani toplumda farkındalık yaratmak” dedi.

İskenderun Uluslar arası Heykel Sempozyumuna, ülkemizden ve İspanya, Fransa, Romanya, Gürcistan’dan sanatçılar katılacak.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here