“Kolay-Kolay Değiştiremezler”

0
87

chp ziyaret1CHP’li Vekil Topal Anayasa Değişikliği Konusunda İddialı Konuştu

Cumhuriyet Halk Partisi Parti (CHP) Meclis Üyesi Yıldırım Kaya’nın, İskenderun Gazeteciler Cemiyeti ziyaretinde konuşan CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal ve CHP Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur da referandumla ilgili görüşlerini ifade ettiler.

Yeni anayasanın uzlaşmadan uzak hazırlandığını vurgulayan CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal; “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diye yola çıkanlar bugün egemenliği tek adama vermek üzere maalesef meclis de bizimle her ne pahasına olursa diyerek kavga da ettiler, hileli şekilde oy da kullandılar, maalesef buna karşılık 339 oy ile kabul ettiler ve referanduma götürüyorlar. Anayasa uzlaşma gerektiren bir şekilde hazırlanmalıdır. Maalesef ne akademisyenler, ne iş dünyası, ne TV’lerin uzmanları, ne eğitim kurumları tartışabildi. Herhangi bir imkan ve fırsat da vermediler. Anayasa görüşmelerinde Meclis TV’yi bile kapattılar. Şimdi biz bu saatten sonra neler yapabiliriz?

Anayasanın 160. maddesinde Cumhurbaşkanı bir ve birden fazla Cumhurbaşkanı yardımcısı görevlendirebilir der. Sadece bununla hanedanlık kurabilir. İsterse ‘ben 81 İl’e 81 Cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilirim’ der. İsterse 550 tane Cumhurbaşkanı yardımcısı da atayabilir. Kim engel olabilir? Dolayısıyla getirilen Anayasa Taslağı Cumhuriyet Rejimini değiştiren bir sistemdir. Bu sadece bir algı operasyonu kurnazlığıdır. Daha önce parlementer sistemdeyken Başkanlık sistemine geçen Zimbabwe gibi ülkeler şu an maalesef diktatörlükle yönetiliyor” şeklinde konuştu.

chp ziyaret2

Anayasaya neden ‘Hayır’ denmesi gerektiğini gerekçeleriyle anlatan CHP’li Vekil Topal; “Kolay kolay değiştiremezler. Bizler darbe olduğu zaman parlamenter sisteme sahip çıktık. Cumhuriyet Rejiminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledik. Ak Parti Milletvekilleri de MHP Milletvekilleri de aynı şeyin altına imza attılar. Düşünün oynanan bir maçta hakem de kendileri, kupayı veren de kendileri, federasyon da kendileri olacak. O zaman diğer rakibin sahada işi ne. Burada da aynı. Partili bir Cumhurbaşkanı valiyi, ilçe başkanını, kaymakamı atayacak, aynı zamanda bakanı atayacak, görevden alacak, memur alımında istediğini alacak, mevzuatı çıkaracak. Bundan sonra da memur alımları maalesef sarı sendikada hazırlanacak. Bunların hepsini engelleyebilmemiz, önüne set çekebilmemiz için Anayasa’ya Hayır dememiz gerekiyor” diye konuştu.

Yeni Anayasa Ekonomik Tabloları Düzeltecek mi?

CHP İl Başkanı Mehmet Güzelmansur ise Anayasa değişikliğini ekonomik yönden değerlendirdi. Ekonominin kötü durumda olduğunu ifade eden Güzelmansur; “2011 ile 2015 arsında Hatay’da pek iç açıcı durum yok maalesef. Hatay 2011’de Türkiye ihracatının yüzde 1.5’unu tek başına yapıyordu. 2015’de yüzde 1.3’e geriledi. Çünkü Cilvegözü Sınır kapısı kapandı. Sadece sebze-meyve ürünlerinde 2011’e göre 108 milyon dolar düşüş kaydedildi. Her sabah 1.3 milyon TL ürün ihraç edilememiştir. Hatay ihracatı gerilemiştir. Hatay’da takipteki alacaklar bu yıllara arısında yüzde 240 artmıştır. Bunu BDDK’nın rakamları söylüyor. Hatay’daki en büyük ihracat demir-çeliktir. Bunu kaldırırsanız Hatay en çok teşvik ihtiyacı olan iller arasına girer. Hatay’da mandalina, soğan ve zeytin üretimimiz katlamıştır ancak ihracatımız azalmıştır. Bu yeni Anayasa acaba bu ekonomik tabloları düzeltecek mi? Beş yıldır Hatay ekonomik olarak geriye gidiyor. Birçok ürün de Türkiye’de en çok üretimi yapan il olmamıza rağmen ihraç edemiyoruz” şeklinde konuştu.

İlimizde Suriyeli sığınmacılar nedeniyle yaşanan sıkıntılara da değinen Güzelmansur, “Hatay Türkiye’nin en mutlu illeri arasında sondan 4. sırada. Trafik kazalarında 2010-2014 yılları arasında Ülke genelindeki artış yüzde 38 iken ilimizde yüzde 70 artış oldu. Sorum şu: Anayasa değişikliği işçiye, memura, esnafa mutluluk ve refah getirebilecek mi?” dedi. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here