“Kolay Kazanmadık Bu Memleketi Altın Tepside Kimseye Sunmayacağız”

0
84

birol ertem6Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem, tartışmalı Anayasa Değişikliği konusunda rahatsız olduklarını ifade etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem, son günlerde yaşanılan tartışmalı Anayasa Değişikliği konusunun hem şahsını hem de partilerini oldukça rahatsız ettiğini ifade etti.

Anayasa değişikliği konusu hakkında açıklamalarda bulunan Milletvekili Ertem, Cumhuriyet Halk Partisi olarak Anayasa’nın en temel ilk 4 maddesi ile ilgili değişikliğin yapılmasına hiç bir zaman müsaade etmeyeceklerinin altını önemli çizdi. Cumhuriyete sonuna kadar sahip çıkacaklarını vurgulayan CHP’li Vekil Ertem, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Değişikliğe sunulan Anayasanın değişmez maddelerinin yerine neyi koyacaklarını merak ediyorum.

Madde 1, Devletin şeklidir. Türkiye devleti bir cumhuriyet’tir. Bunun nesini değiştirecekler? Türkiye Devleti bir padişahlık mıdır? Cumhuriyet bir fazilettir. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir. Cumhuriyet vatandaşın birilerinin kölesi değil, özgür maksatbahis yurttaş olması demektir.

Madde 2, Cumhuriyetin nitelikleridir. Türkiye Cumhuriyeti toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

Meclis Başkanı Anayasa’dan laikliği çıkaralım diyor ya; laikliğin bütün inançların güvencesi olduğunu göz ardı ediyor. Laiklik dinsizlik değildir. Din ve vicdan özgürlüğüdür. Cumhuriyet Halk Partisi’nin dine karşı olduğunu söyleyip herkesin buna inanmasını sağlayanlara soruyorum. Niçin dine karşı olalım, niçin inanca karşı olalım?

Diyanet işleri Başkanlığı’nı kim kurdu? Cumhuriyet Halk Partisi! İmam Hatip Okullarını kim açtı? Cumhuriyet Halk Partisi! İlahiyat Fakülteleri’ni kim kurdu? Cumhuriyet Halk Partisi! Kuran mealini Türkçe olarak Elmalı Hamdi Yazır’a kim hazırlattı? Cumhuriyet Halk Partisi! Biz dine ve herkesin inancına saygılıyız.

Madde 3, Türkiye devleti ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür, dili Türkçedir. Türkiye’yi mi bölecekler?  Bayrağı şekli kanunda belirtilen beyaz ay al bayraktır. Şehit cenazelerimizde tabutun üstüne koyduğumuz al bayrağımızın nesini değiştireceksiniz?  Milli marşımız istiklal marşı, Başkent Ankara’dır.

Madde 4, İlk 3 madde hakkında değişiklik önergesi dahi verilemez diyor. Amaçları 4. Maddeyi kaldırıp diğerlerinin değişmesine imkan sağlamak.

Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak cumhuriyetimize, bayrağımıza, başkentimize, istiklal marşımıza sonuna kadar sahip çıkacağız. ‘Yaşasın tam bağımsız Türkiye’ diyeceğiz. Bu memleketin kuruluşunda, cumhuriyetin kuruluşunda, dedelerimizin, babalarımızın alın teri var, kanı var, gözyaşı var. Çanakkale’de, Antep’te, Afyon’da, Şanlıurfa’da mücadele ettik, alın teri döktük, kolay kazanmadık bu memleketi altın tepside kimseye sunmayacağız.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here