Kırıkhan Fevzi Çakmak Anadolu Lisesi MKÜ Laboratuarlarını İnceledi

0
1522

mkü-teknik gezi1Kırıkhan Fevzi Çakmak Anadolu Lisesi’nden müdür yardımcısı Mehmet Söyler, öğretmenler Ayşe Dönmez ve Hasan Aysal’la birlikte 24 kişilik öğrenci kafilesi MKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi ile Veteriner Fakültesini yakından inceledi.

Öğrencilerin ilk durağı olan Fen-Edebiyat Laboratuarları’nda öğrencilere, Yard. Doç. Dr. Bünyamin Şahin tarafından fizik bilimiyle ilgili önemli bilgiler verildi. Öğrencilerle yakından ilgilenen Şahin, öğrencilere Fizik bölümünün laboratuarlarını, işlevlerini ve gündelik hayatta sağladığı faydaları kapsayan detaylı bir sunum yaptı. Son sınıfta okuyan öğrencilerin meslek seçimlerinde önemli bir yer olan bu tür teknik gezilerin öğrencilerin bilinçli bir şekilde tercih yapmalarına katkısı olacağını dile getiren Şahin, öğrencilerin gerek fizik biliminin zorluklarına dair yönelttikleri sorulara gerekse bu mesleğin avantajlarına dair merak ettikleri konulara açıklık getirdi.

mkü-teknik gezi2

Öğrenciler daha sonra yine Fizik bölümünde yer alan Mikro/Nano Mekanik Laboratuarına geçerek incelemelerde bulundu. Öğrencileri burada Fizik Anabilim Dalı öğretim üyesi ve aynı zamanda Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı olan Doç. Dr. Osman Şahin karşıladı. Doç. Dr. Osman Şahin kendi uzmanlık alanıyla ilgili öğrencilerin ilgisini çeken konularda açıklamalarda bulundu.

Laboratuarında farklı biyomalzemeler üretildiğini belirten Doç. Dr. Osman Şahin, bu malzemelerden birkaçının dişçilikte kullanılan implantlar ve diş kaplama malzemeleri olduğu bilgisini verdi. Bununla birlikte eklemlerde, kalça protezlerinde, kalp kapakçıklarında ve damar yolu tıkanıklığının giderilmesinde kullanılan biyobozunur stentlerin laboratuarlarında üretildiğini aktaran Şahin şöyle devam etti:

mkü-teknik gezi3

“Üretilen biyomalzemelerin mekanik karakterizasyon kısmı için gerekli tüm aşamalar laboratuarımızda yapılabilmektedir. Malzeme üretildikten sonra kesilir, parlatılır ve mekanik deneylere hazır hale getirilir. Bu deneyler soncunda malzemenin sertliği ve elastiklik modülü gibi özellikleri hakkında bilgi sahibi olunur. Bu deneylerin yanında malzemenin vücut içerisinde kullanıldığı bölgedeki doku ve vücut sıvılarıyla herhangi bir etkileşime girip girmediği, eğer tepkimeye giriyorsa ne gibi sonuçlar oluşturduğunu bilmek adına korozyon deneyleri dediğimiz bir sonraki aşama yapılmaktadır. Bu aşamada malzemelerin vücut sıvıları, tuzlu su ve çeşitli solüsyonlardaki davranışları incelenmektedir. Elde edilen veriler doğrultusunda malzemenin vücut içerisinde kullanımının uygun olup olmadığı sonucuna varılmaktadır.”

Öğrenciler Veteriner Fakültesi kliniklerinde hayvanlara yönelik tıbbi müdahaleleri de yakından görme fırsatı yakaladı. Burada hasta bir köpeğin tedavisini inceleyen öğrenciler, veteriner hekimler tarafından doktorların hastalarına karşı gösterdiği insani yaklaşımların hayvanlara karşı gösterildiğine de tanıklık etti. Veteriner Fakültesi’nin diğer laboratuarlarını da inceleyen öğrencilerin teknik gezileri, kampus turuyla sona erdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here