KETEM yetkilisi Dr. Nilgün Görmez; “Kanserde Erken Tanı Çok Önemli”

0
328

1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle çeşitli ziyaretlerde bulunan İskenderun Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)) yetkilileri, haftaya İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek başladılar.

KETEM yetkilisi Dr. Nilgün Görmez ile hemşireler Şafak Tıraş ve Hatice Gelmez, İGC Başkanı Veysel Cıncık ve Genel Sekreteri Hilmi Diken tarafından karşılandı.

Son yıllarda oldukça sık görülmeye başlayan kanser ile ilgili bilgilendirmelerde ulunan Dr. Nilgün Görmez; “Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Toplum tabanlı taramalarla bu kayıpların önlenmesi mümkün olmaktadır. Bu yüzden erken tanı için yapılan taramaların ulaşılabilirliği ve kolaylığı önemlidir. Özellikle, meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolon kanseriyle ilgili taramalar KETEM’lerde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tanı konduğunda da hastaların tedavisi için gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır” diye konuştu.

Meme kanserinin ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık problemlerinden birisi olduğunu ve görülme sıklığı bakımından kadınlarda 1. sırada yer aldığını kaydeden Görmez; “Ulusal standartlara göre 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir mamografi çekerek erken tanı mümkündür. Böylece erken teşhis edildiğinde tedavi oranı çok yüksek olabilmektedir. Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en çok ölüme neden olan 2. kadın kanseridir. En önemli nedeni HPV (Human papilloma virüs) yani insan siğil virüsüdür. 30-65 yaş arası kadınlarda 5 yılda 1 HPV-DNA ve smear taraması yapılarak erken tanı ve tedavi mümkün olabilmektedir. Kolon kanseri içinde 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere GGT (gaitada gizli kan testi) ile erken tanı mümkündür” dedi.

KETEM hakkında da bilgiler paylaşan Görmez, İskenderun KETEM’in 2014 yılında hizmet vermeye başladığını, Mayıs 2016’dan itibaren eski bit pazarında Sağlıklı Yaşam Parkı bünyesinde hizmet vermeye devam ettiğini söyledi. Sağlıklı yaşam parkı bünyesinde bulunan obezite birimi, eğitim biriminin, sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler, diyet, fiziksel aktivitenin önemi, sigara ve alkolle mücadele gibi konularda farkındalık eğitimlerine büyük bir azimle devam ettiğini da sözlerine ekleyen Dr. Nilgün Görmez; “Herkesi sağlıklı ve kansersiz bir yaşam için eski Bitpazarı içinde bulunan Sağlıklı Yaşam Parkına ve KETEM e bekliyoruz” dedi.

İGC Başkanı Veysel Cıncık da, kanserin erken teşhisinin önemine vurgu yaparak, bu konuda bilinç yaratmak adına gazeteciler olarak çaba sarf ettiklerini kaydetti. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here