Kardeş Kıskançlığına Dikkat

0
186

gelişim-kardeş kıskançlığıÖzel İskenderun Gelişim Hastanesi Psikologu Cavide Kaysar, kardeş kıskançlığı konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Anne-babalara önerilerde de bulunan Kaysar; “Yaş grubu beşin altında, birden çok çocuğu olan anne-babalar nasıl karmaşık sorunlara maruz kaldıklarını iyi bilirler. Anne babalara yararlı olabilecek genel önerilerden bazılarını sizlerle paylaşmak isterim; “Yeni bebeğin doğumu döneminde büyük kardeşin yaşantısında başka büyük değişiklikler (örneğin; evden eve taşınma, yuvaya başlama) olmaması en iyisidir. Büyük kardeşin yeni doğana yönelik olumlu yaklaşımları desteklenirken, olumsuz tepkileri anlamaya çalışan bir tutum daha yararlıdır. Kıskanmayı utanılacak bir duygu olarak değil, doğal bir süreç olarak düşünmek yerindedir.

Büyük kardeşe kendisini bebekle ilgili sürecin içinde duyumsamasını sağlayacak ufak tefek işler verilebilir. Verilen işlere istekli olursa ödüllendirilir, isteksizse diretilmemelidir. Anne babanın büyük kardeşe, bebek bakımı ve ev işleriyle çakışmayacak şekilde düzenli zaman ayırmaları yerinde olur. Olumsuz davranışlarda çocuğa suçluluk hissettirmeyen net bir tutum takınmak gerekir.

Burada eleştirilenin çocuk değil, olumsuz davranışı olduğu vurgulanmalıdır. Çocukları ve davranışları “iyi” ve “kötü” olarak sınıflandırma alışkanlığından erken kaçınmak doğru bir yoldur. Büyük çocuk için aileye katılan bebek kolayca anlaşılır şekilde stres kaynağı olabilir. Aşırı kaygı ve depresyon belirtilerine karşı uyanık olmak ve çocukla ilgili diğer kişileri de uyarmak önemlidir. ‘Kıskanmıyor, çok seviyor!’ gibi yüklü yönlendirmeler yapmaktan kaçınınız” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here