Kardemir’de Grev Rüzgârı

0
65

kardemir grev1Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül; “Kırmızı Çizgimiz %42”

Çelik-İş Sendikası ve KARDEMİR arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç çıkmaması nedeniyle fabrika içerisinde miting düzenledi. Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, sözleşmenin başladığı gibi şeffaf ve katılımcı olarak sürdüğünü, %42’yi kabul ettikleri zaman el sıkışacaklarını söyledi.

Konuşmasında KARDEMİR işçisinin denendiğini belirten Genel Başkan Cengiz Gül; “KARDEMİR’de 10 yıllık süreçte alışılmış alışkanlıklar var bunları yıkmak çok kolay değil. TİS’te eski yeni işçi olayı kalktı. O protokoller yırtıldı tüm çalışanlar TİS kapsamına alındı. Bunları aşarken dedikodu yaymaya çalıştılar. Biz ‘ayrı gayrı yok’ derken yalan mı söylüyorduk, elbette ki ücret farklılıklarından dolayı yüzdeler 42 taban olmak kaydıyla değişebileceğini açıkça ifade ettik, ‘bizim kırmızıçizgimiz %42 dedik. Önemli olan 2011-2012 sözleşmesinde kaybettiğimiz %42’nin alınmasıdır. Bu alınmadan bizi hiçbir TİS teklifine kimse imza attıramaz. Biz 2013-2014’ü de konuşuruz, bundan çekinmeyiz, kendimizden bir korkumuz yok. Ama toplu sözleşmenin tekniği var, bu sözleşme iki yıllık bu imzalanır. Bana 2011-2012’nin dışında hiç kimse hiçbir protokolü imzalatamaz” dedi.

10 yıldır KARDEMİR işçisinin ödün verdiğini de belirten Gül; “10 yıl sonra işçi ‘benim de bacam var’ diyor, ‘KARDEMİR bacası tütsün benim de bacam tütsün’ diyor. KARDEMİR’in bacası tütmeli ama işçinin de bacası tütmeli. ‘Grev kararı alamaz’ diye kaygıları olanlara grev kararını alarak geldim. Grev kararını almaktan çok sevinçli değiliz, grev kararı bize aldırılmak zorunda kaldığı için aldık. Bunu davul zurnayla almadık” diye konuştu.

KARDEMİR yönetimini, yüzde 42’yi kabul ettikleri zaman el sıkışmaya çağıran Gül; “Biz size amirlik yapmaya hüküm sürmeye gelmedik. Ben çelik işçisine hizmet etmeye adayım, ben sizin hizmetkârınızım. Bundan onur duyuyorum, gurur duyuyorum. Anlaştığımız uzlaştığımız, kırmızıçizgimize ‘tamam’ dedikleri zaman, yüzde 42’yi kabul ettikleri zaman el sıkışmaya çağırıyorum” dedi.

Konuşmanın ardından işçiler Genel Başkan Cengiz Gül önderliğinde fabrika çıkış kapısına kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. İşçiler daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here