Kara; “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Yönelinmeli”

0
126

nermin yıldırım kara8Çevre Koruma Derneği adına Nermin Yıldırım Kara; “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Yönelinmeli”

İskenderun Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu adına basın açıklaması yapan Nermin Yıldırım Kara, nükleer ve termik santrallerin saçtığı tehlikeleri yeniden gündeme getirdi.

Geçmişte yaşanan nükleer kazalarından örnekler veren Kara; “20. yy’ın ilk büyük Nükleer kazası Ukrayna’nın başkenti Kiev’in 140 km uzağındaki Çernobil’de yaşanmıştır. Kazadan sonra atmosfere büyük miktarda fisyon ürünleri salınmış, Nagazaki ve Hiroşima’ya atılan atom bombalarından 200 kat daha etkili olmuştur. Kaza sonrasında yüz binlerce insan yaşamını yitirmiş yüz binlercesi ise evlerini terk etmek zorunda kalmıştır. Rusya, Belarus ve Ukrayna’da 7 milyon kişi bu faciadan etkilenmiştir. Çernobil Faciasının etkileri ciddi sonuçlar doğurmuştur.

Türkiye’de bu kazadan etkilenmiş ve radyasyon nedeniyle yaşanan hastalık ve ölümler can yakmaya devam etmektedir. Ukrayna’da 18.000 km2’lik tarım toprakları radyoaktif kirlenmeye maruz kalmış, ülke ormanlarının % 40 kirlenmiştir. Tiroid kanserine rastlama oranı kazadan sonra artış gösterip 2011’de BM raporunda 6000 çocuğun Troid kanserine yakalandığını ortaya konmuştur” dedi.

Dünyada nükleer reaktör işleten devletlerin atıklara dair net çözümler üretemezken, Akkuyu da santral yapacak olan Rusya’nın santralden çıkacak tehlikeli atıkları Akkuyu’da depolayacak olması ve sonrasında ise atıkları almaya zorlayacak herhangi bir yaptırımın olmamasının düşündürücü ve tehlikeli olduğunu kaydeden Kara; “Çernobil’in mimarı, sicili kötü olan Rasotom şirketi Akkuyu’da Nükleer santral yapacak olan firmanın ta kendisidir. Türkiye’nin Rasotom ya da başka bir firmanın yapacağı Nükleer santrale ihtiyacı yoktur, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmelidir.

Almanya 2011’de Fukişima’dan sonra bir enerji dönüşümü politikasına geçeceğini açıklamış ve 17 Nükleer santrali 2022’ye dek kapatacağını ifade etmiştir. Avusturya 1978 de kurulan nükleer santral için referandum yapıp, bundan sonra Nükleer enerji üretmeyecektir diye bir kanun çıkarırken; bizde ise geçmiş dönem Enerji bakanı Nükleer santral yapımı bizim için namus meselesi haline geldi cümlesi ile akıl dışı bir tavır takınmıştır. Ülkeyi bilim dışı kararlar ile yönetmek isteyen siyasi iktidarların kararlarına karşı çıkıyoruz. Nükleer sevdası enerji lobilerinin ihtiyacıdır diyoruz. Türkiye’de Akkuyu dışında Sinop’ta ve İğneada’da Nükleer Santraller ile Termik Santral projelerinden vazgeçilene dek, yaşam mücadelesi sonuna kadar devam edecektir” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here