İTSO’da ‘Endüstri 4.0’ Anlatıldı

0
73

Siemens Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy; “Endüstri 4.0 Geçici Bir Heyecan Değil”

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ve Doğu Akdeniz Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu işbirliğinde “Endüstri 4.0” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. İTSO Meclis Salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına konuşmacı olarak Siemens Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy katıldı. Ersoy katılımcılara Endüstri alanındaki son gelişmeleri anlattı.

Toplantıya, Ersoy’un yanı sıra, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, DASİFED Başkanı Mehmet Kılıçlar, DASİFED Başkanvekili Faruk Ekinci, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter, İTSO Meclis üyeleri, akademisyenler, iş adamları ve davetliler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz; “Farklı sektörlerin değer kazanması, dış ticaret yöntemlerinin yenilenmesi ve bu yeniliğe adapte olan ekonomilerin büyümesi; mevcut sistemde oldukça önemli değişiklikler yaşanmasına sebep olacaktır. Akıllı hale gelemeyen cihazların, süreçlerin, üretim ve tedarik kanallarının önemini yitireceği ve varlığını devam ettiremeyeceği de öngörülmektedir. Endüstri 4.0’da üretimin; hayata geçen fikirlerle ve firmaların inovasyon kapasiteleriyle doğru orantılı olacağı tahmin edilmektedir. Yani, insanların kas gücü yerine entelektüel birikimleri ile bazı değerler yaratacağı düşünülmektedir. Ülkemizin bu sürece adapte olabilmesi için öncelikle işgücü kalifikasyonunun artırılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Yılmaz’ın ardından Siemens Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy söz alarak, ‘Endüstri 4.0’ı sine vizyon destekli olarak anlattı. Ersoy konuşmasında, ülkeler arasında hızla gelişen teknolojik yenilikler, yatırımlar ve rekabetlere dikkat çekerek, Türkiye’nin de bu gelişimden istifade etmesi gerektiğine dikkat çekti.

4.Sanayi Devrimi’ne neden ihtiyaç olduğunu anlatan Ersoy; “Çok ciddi bir tehditten dolayı 4’üncü devrimi yaratıyoruz. Türkiye’nin de ekonomik olarak batıda yer aldığını hepimiz kabul ediyoruz. O halde bu tehdidin ortasında Türkiye’de var. 2006 ile 2011 yılı arasındaki sanayi üretimi karşılaştırmasına bakıldığında Çin tehditini görüyoruz. Doğunun sanayi üretimi anlamında batıyı çok geçtiğini görüyoruz. Doğunun batının elindeki krallığını kaptığını görüyoruz. Bu tehdit hepimize.

Endüstri 4.0, kısa sürede ulaşılacak bir hedef değil ancak bu gelip geçici bir heyecan da değil” derken, Çin’in 2016 yılında, 27 farklı Avrupa ülkesinin sanayi üretim rakamları­yla aynı seviyeye ulaşıp, aşmasının yarattığı tehdide karşı Endüstri 4.0 stratejisinin oluşturulduğunu söyledi.

Batı’nın ‘Endüstri 4.0’ ile yapmayı hedeflediği 3 maddeyi “Pazara çıkış hızı, Esnek üretim, Verimlilik esasına dayalı üretim” olarak sıralayan Ersoy, bu 3 şartı sağlamak için Batı’da Almanya’nın önderliğinde çalışma başlatıldığını vurgulayarak; “Biz de Türkiye’de kamu ile çok yakın çalışıyoruz ve tahmin etmediğim kadar duyarlı olduklarını görüyorum. Kamu ev ödevine o kadar ciddi hazırlanıyor ki, konu, 17 Şubat’ta Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu’nda ‘Akıllı Fabrikalar’ başlığı altında kamunun belgesine girdi. BTK’da kabul edilen belgeye göre önümüzdeki aylarda ülke platformu kurulacak. Üniversitelerden, sanayicilerden, teknoloji üreticilerinden önde gelenler bir araya gelip ülkenin yol haritasını çıkartacaklar. İlgili kanunlar meclisten geçirilmiş, hibe ve teşvik konuları yeniden düzenlenmiş hale gelecek. Bu yaz ‘Endüstri 4.0’ Türkiye Platformu kurulacak, tıpkı Almanya’daki gibi. Bunun altı ayda halledilmesi planlanıyor. Türkiye’nin yol haritası hazırlanıyor. Sonbaharda da açıklanması hedefleniyor” şeklinde konuştu.

Endüstri 4.0 konusunda Türkiye’deki gelişmelerden de örnekler veren Ersoy; “Türk -Alman Üniversitesi Mekatronik öğrencilerine lisans eğitiminde Endüstri 4.0 dersi koydu. İzmir’de bir üreticimiz Endüstri 4.0 departmanı açtı. Ben gelecek ile ilgili inanılmaz derecede iyi niyetliyim. Ülke yol haritası belirlenirken, tahminimce kamu, sonbahar aylarında YÖK’ten, üniversitelerden Endüstri 4.0 için önemli görevler isteyecek. Süreç 30 yıl ise önümüzde önemli sayılacak bir süre var. Geleceğin meslekleri tek bir konuya dayalı meslekler olmayacak. Birkaç dalın birlikte işlendiği bugün olduğundan çok daha kompleks hale gelecek” diye konuştu. (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here