İster Beğen İster Ağla

0
75

Günaydın sevgili okuyucularım nasılsınız bu sabah? İftar sofraları maşallah dudak uçuklatıyor bu aralar. Köşkler de oteller de yüzlerce kişilik mükellef sofralar! Valla hangi dinde bu hoş görülebilir bilmiyorum. Bir dilim kuru ekmekle orucunu açanlar varken.

Dün yürüyüş yaparken kendi kendime başım önümde, ne kadar yalnızlaştırıldığımızı düşünüyordum. İnsanlar sahili doldurmuş, nerede yeşil bir alan varsa oraya sermiş iftarlıklarını, ailece oruç acıyorlar.  Çocuklar çimlerde koşturuyor. Karşıda yeni açılan AVM’nin yanar-döner ışıkları etrafı aydınlatıyor. Ohh maşallah herkesin beklediği de buymuş meğer? Ne kadarda aptalmışım ya? Daha açılalı kaç gün oldu insanlar karıncalar gibi üşüşmüş, kaldırımlar motorlardan sokaklar arabalardan geçilmiyor. Millet kurulmuş balkonlara tıklım tıklım muhabbet ediyor. Dünya umurlarında değil!  Sanki yüzyıllardır bunu bekliyorlarmış gibi rahatlar. Karşıda çimler üzerinde debelleşen halk, bir tarafta, pahalı kafelerde toz duman altında muhabbet edenler, beş yıldızlı oteller de iftar açanlar bir tarafta??  “Bana ne oluyor?” diye soruyorum kendime. Gerçekten ne oluyorsa? Herkes aslında kendinden halinden memnun görünüyor, senin derdin ne be kardeşim? Ama işte böyle olmuyor. Kendimi o sahilin yerine koyuyorum ve kendimi ihanete uğramış algılıyorum.

O alçak gönüllü sahilde şimdi gudubet bir göz boyama aracı, tüketici cennetti açılmış. İnsanlar denizi, kenarını bir tarafa bırakmış oraya doluşmuşlar bile. Valla bilsem insanların gerçekten istediği bu, onların yerine sevineceğim ama eminim ki bu insanlar onlara dayatılanları sanki kendi iradelerindeymiş gibi kabul ediyorlar, seviyorlar. “hayır” demeyi bilmiyorlar. Akıllarında varsa bile karşıdan bekliyorlar onlar söylesin. Bu yüzden o kadar yalnız ve o kadar ihanete uğramış algılıyorum ki kendimi ve İskenderun’u anlatamam?  Ama tabi suç benim. Herkesin hoşuna giden bendenizin hoşuna gitmiyorsa “kendi derdine yan kardeşim” derler insana.  Kaç zamandır sahil boyu uzanan banklara, taşlara kayalara, çimenlere kitap serpiştirmeyi düşünüyorum ama boşuna düşünüyorum ki kimsenin onlara bakacağı bile yok bu ortamda. Gidiş bu artık, ister beğen ister beğenme. Boşuna dememiş atalarımız “her millet hak ettiği gibi yönetilir” diye.  Arada senin canın sıkılıyorsa bize ne?

Şehitler arka arkaya gelmeye devam ediyor, evlere ateşler düşmeye devam ediyor, biz iftar sofralarında yeni açılan AVM’lerde laylomlardayız?!

İster beğen ister ağla!  Ama, pırıl pırıl görüntüler içinde  beyaz  badanalı suratlarda az korkutucu değil yani.

Ve sevgili okuyucularım sağlık ve sevgiyle kalalım en azından gayret edelim. Bendeniz eşitlik, kardeşlik, adalet diye sürünmeye devam ederken kendi dünyamda. Ve son nefesime dek ayırmsız gayrımsız kalalım demeye devam edeyim. Yase

& & & & &

Sabrın Zirvesi

Allah Dostlarından Hazreti Rabia Hayatını ibadete adayan bu yolda evlenmeyi dahi düşünmeyen yüce kametin hayatında orucun yeri bambaşkaydı. Sık sık nafile oruç tutardı bir defasında yiyecek bir şey bulamadı sekiz gün böyle geçmişti ve yiyecek bir iftarlık kuru bir ekmeği bile yoktu. Açlık iyice şiddetlenmiş ve kendi kendine acaba nefsime zulüm mü ediyorum diye düşünürken derken kapı çalınır. Komşusu bir tabak yemek getirmiştir.Ortalık karanlıktır. Onu alıp yere koyar. Işık aramaya gider. Işığı yakınca kedinin yemeği döktüğünü görür. Ne yapayım bari iftarı su ile açayım diye düşünür. Bu sırada ışık söner ve bardağı alıp su içecekken bardak düşüp kırılır. Elini açar: -Ya Rabbi! Bu zavallı kulunu deniyorsun, fakat acizliğimden sabredemiyorum. Diyerek bir ah çeker. Bu sırada gaybden şöyle bir ses duyulur: -Ey Rabia! İstersen dünya nimetlerini üstüne saçayım. İstersen üzerindeki dertleri kaldırayım. Fakat bu dertler ile nimetler bir arada bulunmaz.

Bu sözü işitince Hazreti Rabia: -Ya Rabbi beni kendin ile meşgul eyle ve senden alıkoyacak işlere bulaştırma diye dua eder.

yase-düşünce1

& & & & &

Ramazan Ayı ile İlgili Kısa Ayetler

Ey iman edenler! oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz. Bakara( 2) 183

(Bu alış verişi yapanlar), tevbe edenler, ibadet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar, rükû edenler, secde edenler, iyiliği emredip kötülükten  alıkoyanlar ve Allah’ın sınırlarını koruyanlardır. O müminleri müjdele! Tevbe( 9) 112

“Ye, iç. Gözün aydın olsun! Eğer insanlardan birini görürsen de ki: Ben, çok merhametli olan Allah’a oruç adadım; artık bugün hiçbir insanla konuşmayacağım.” Meryem( 19) 26

Eğer o sizi boşarsa Rabbi ona, sizden daha iyi kendini Allah a veren, inanan, sebatla itaat eden, tevbe eden, ibadef eden, oruç tutan, dul ve bâkire eşler verebilir. Tahrim( 66) 5

“Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, dogrunun ve dogruyu egriden ayırmanın açık delilleri olarak kendisinde Kur’an’ın indirildigi aydır. Sizden her kim bu ayda bulunursa oruç tutsun” Bakara, 2/185

Ye, iç. Gözün aydın olsun! Eğer insanlardan birini görürsen de ki: Ben, çok merhametli olan Allah’a oruç adadım; artık bugün hiçbir insanla konuşmayacağım. Meryem Suresi, 26

& & & & &

Ramazan Ayı ile İlgili Hadisler

-Beş vakit namaz, bir cuma namazı diğer cuma namazına, bir Ramazan diğer Ramazana hep kefarettirler. Büyük günah irtikab edilmedikçe aralarındaki günahları affettirirler. (Müslim, Taharet 14, (223); Tirmizi, Salat 160, (214))

-Ramazan girip çıktığı halde günahları affedilmemiş olan insanın burnu sürtülsün. Anne ve babasına veya bunlardan birine yetişip de onlar sayesinde cennete girmeyen kimsenin de burnu sürtülsün. Ben yanında zikredildigim zaman bana salat okumayan kimsesinin de burnu sürtülsün! (Tirmizi, Daavat 110, (3539))

-İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah”tan başka ilah olmadığına ve Muhammed”in O”nun kulu ve elçisi olduguna şehadet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kabe”ye haccetmek, Ramazan orucu tutmak. (Buhari, İman 1; Müslim, İman 22)

-Oruç perdedir. Biriniz birgün oruç tutacak olursa kötü söz sarfetmesin, bağırıp çağırmasın. Birisi kendisine yakışıksız laf edecek veya kavga edecek olursa “ben oruçluyum!” desin (ve ona bulaşmasın) (Müslim, Sıyam 164, (1161))

-Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar. (Tirmizi, Cihad 3, (1624))

-Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır. Oradan sadece oruçlular girer. Oruçlular girdiler mi artık kapanır, kimse oradan giremez.” (Tirmizi”nin rivayetinde şu ziyade var: “Oraya kim girerse ebediyyen susamaz.) (Tirmizi, Savm 5)

-Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz. (Tirmizi, Savm 82, (807); İbnu Mace, Sıyam 45, (1746))

Günün Şiiri

Hüznün Kuşları

ben bütün hüzünleri denemişim kendimde

canımla besliyorum şu hüznün kuşlarını

bir bir denemişim bütün kelimeleri

yeni sözler buldum seni görmeyeli

kuliste yarasını saran soytarı gibi

seni görmeyeli

kasketim eğip üstüne acılarımın

sen yüzüne sürgün olduğum kadın

kardeşim olan gözlerini unutmadım

çık gel bir kez daha beni bozguna uğrat

sen tutar kendini incecik sevdirirdin

bir umuttum bir misillemeydin yalnızlığa

şanssızım diyemem kendi payıma

hain bir aşk bu kökü dışarda

olur böyle şeyler ara sıra

olur ara sıra

Cemal SÜREYA

Orda Bir Köy Var Uzakta

Orda bir köy var, uzakta

O köy bizim köyümüzdür.

Gezmesek de, tozmasak da

O köy bizim köyümüzdür.

Orda bir ev var, uzakta

O ev bizim evimizdir.

Yatmasak da, kalkmasak da

O ev bizim evimizdir.

Orda bir ses var, uzakta

O ses bizim sesimizdir.

Duymasak da, tınmasak da

O ses bizim sesimizdir.

Orda bir dağ var, uzakta

O dağ bizim dağımızdır.

İnmesek de, çıkmasak da

O dağ bizim dağımızdır.

Orda bir yol var, uzakta

O yol bizim yolumuzdur.

Dönmesek de, varmasak da

O yol bizim yolumuzdur.

Ahmet Kutsi TECER

Günün Fıkrası

Anladık Ramazan Başlamış!

Ramazan hilali görülmeyince oruç tutmanın caiz olmayacağını bilen bir tiryaki, hilali görmemek için evinin pencerelerini kapayıp perdeleri de sımsıkı örter. Geceleri mahalle kahvesine giderken de başını önüne eğermiş, nasılsa bir su birikintisi içinde hilalin aksini görünce ürkerek şöyle demiş: “Hey mübarek! Gözüme mi gireceksin, anladık işte ramazan başlamış!”

Günün Sözü

Komşunu sev ama aradaki bahçe duvarını asla kaldırma

Benjamin Franklin

Rüyaları gerçekleştirmenin en kısa yolu uyanmaktır.

W.Emerson

İnsanlara her gün balık vereceğinize, onlara balık tutmağı öğretin, sonunda siz rahat edersiniz.

Confuctus

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here