İskenderun Körfezinde Balıkçılar Perişan!

0
165

İskenderun Körfezinde kısmetini balıkçılıkla kazanan balıkçılar ile özel tekne sahipleri son aylarda sıkıntı içerisindeler. Balıkçılar ve tekne sahipleri, özellikle avlanma meralarının, gemi çapa alanlarına rast gelmesinden dolayı balık avlayamamaktan şikâyetçiler. Sahil Güvenlik tarafından avlanma sahalarından uzaklaştırılmaları yüzünden, evlerine götürecekleri ekmekten yoksun şekilde ne yapacaklarını bilemez vaziyetteler.

Bu konuda değerlendirmelerde bulunan İskenderun Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Yücel Habip Dalgıç ve Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkanı Celal Bilen, konu hakkında kamuoyunu yakından ilgilendiren açıklamalarda bulundular.

Cezai İşlemler Tekne Sahiplerini Zora Sokuyor

İskenderun Balıkçı Barınağına demirleyen balıkçı esnafı ile özel balıkçı teknelerinin körfeze balık tutmaya bir türlü gidemediklerinden yakınan Kooperatif Başkanı Yücel Habip Dalgıç; “Balıkçılar ve özel tekne sahipleri avlanmaya gittikleri takdirde, Sahil Güvenliğe bağlı kolcu kuvvetleri, avlanma sahasında bulunan tekneleri bulundukları yerlerden kaldırıyorlar. Ve cezai işlemlerle tekne sahiplerini zora sokuyor.

Şimdilerde gemi demirleme sahası olan bu yerler, aslında balıkçı esnafımızın yıllardır balık yakaladıkları meralar olduğundan, başka yerlerde bu meraların olmaması nedeniyle, balık tutamadan barınağa dönmekteler. Bu kış çetin geçen hava durumuyla balıkçılar ve özel tekne sahipleri denize açılamıyor ve rızklarını çıkartmıyor. Anlayacağınız bu insanlara el birliğiyle sahip çıkmamız gerekir” şeklinde sıkıntıları dile getirdi.

Gemi Demirleme Sahaları Yeniden Gözden Geçirilmeli

Bayağı dertli konuşan Kooperatifler Birlik Başkanı Celal Bilen ise; “Mazot almış başını gitmiş. Balıkçı avlanmak için denize açılmaya korkuyor. Açılsa da yüksek fiyatla aldıkları mazot, avladıkları balıkların karşılığını çıkartmıyor. Balıkçı balık yakalayamadan eli boş dönüyor. Bu esnaflarımız, tüccardan aldıkları parayı ödeyemedikleri gibi evini geçindirecek gerekli ekonomik kazancı da sağlayamıyor.

İktidar Milletvekillerimize, Kaymakamlarımıza, Valimize, İl ve İlçe Tarım Müdürlüğüne çağrımız var. Gemi demirleme sahalarının daha makul şekilde yeniden gözden geçirilmesi ve sahil güvenlik kolcu kuvvetlerinin vatandaşlarımıza daha olumlu yaklaşımlarda bulunmasını istiyoruz. Bunun yanında hızla artan mazot fiyatlarının önüne geçilerek, balıkçı esnafımızın önlerinin açılmasını talep ediyoruz” dedi.

Bir tarafta aşırı artan akaryakıt ücretleri, diğer bir tarafta gemi demirleme sahalarının çokluğu özellikle tekne sahiplerini tedirgin ediyor. Körfezimizde eskisi gibi balık bolluğu bulunmuyor. Olan bazı meralarda ise gemilerin çapalama alanlarına rastlıyor.

Balıkçı esnafı, Sahil Güvenliğe bağlı kolcu güçlerin tabi ki görevlerini yaptığını, fakat görev yapılırken, balıkçının çektiği çilenin de görülmesi gerektiğini dile getiriyor.

İskenderun Balıkçı Barınağında, yaklaşık 200’e yakın balıkçılık yapan ve bir o kadarda özel tekneleriyle körfeze açılan özel tekne sahipleri var. Özellikle gemi demirleme alanları gittikçe çoğalıyor ve balıkçı balık yakalama fırsatlarını değerlendiremiyor. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here