İskenderun Ermeni Kilisesi’nde “Noel ve Vaftiz Bayramı” Ayini

0
115

İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde, 5 Ocak 2021 Salı akşamı “Noel Bayramı” ve “Vaftiz Bayramı” Ayini gerçekleştirildi. Ayini, Karasun Manuk Ermeni Kilisesi ruhani lideri Peder Avedis Tabaşyan yönetti.

Ermeni Ortodokslar tarafından her yıl 6 Ocak’ta kutlanan ‘İsa Mesih’in Doğuşu (Surp Dzununt) ve Vaftiz Bayramı’ İskenderun Ermeni Kilisesi’nde düzenlenen ayinle kutlandı. İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesinde, Kilise Ruhani Lideri Avedis Tabaşyan’ın yönettiği ayine, Covid-19 tedbirleri çerçevesinde az sayıda cemaat üyesi katılım gösterdi.

Mumların yakıldığı ve duaların edildiği ayinde verdiği vaazında, pandemi sürecinden ve bayramın anlamında söz eden Peder Tabaşyan; “Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda güzel ümitlerle yeni yıla girmiştik ancak birkaç gün sonra hastalıkla irkildik. Adını bile duymak istemediğimiz o hastalık çıktı. 2020 yılı bizim için çok sıkıntılıydı. Birçokların için acı kayıplara sebep oldu, birçokları için de kötü yaralar bıraktı.

2021’e girerken yine Rabbin önünde duruyoruz ve diyoruz ki; ‘Rab o kötü günleri bir daha yaşatma bize…’ Diliyoruz ki bu sene Rab bizleri tekrar normal hayata çevirsin. Çünkü Tanrı verir, Tanrı alır. O yüzdendir ki Doğuş Bayramı insanlığa verilen en büyük müjdeydi.

Rab İsa Mesih’in doğuşu bir ahırda gerçekleşti ve o ahırdan kimsenin haberi yoktu. Ama Tanrı öyle bir plan yaptı ki, bütün kralları üç bölgeden getirdi ve onun önüne altın, günlük ve mür sundular. İnsanların dışladığı ve sadece çoban gözlediği insanlar Rab İsa Mesih’in doğduğu yere geldiler. Yıldızı takip edip onu buldular ve dediler ki; ‘O’na secde etmeye geldik.’ İşte O çobanlar bütün insanlığa o müjdeyi verdiler.

Müjdeleri Verecek Olan Aslında Bizleriz…

Bu müjdelerin gerçekleşmesi lazım ve bilmiyoruz ki o müjdeleri verecek olan aslında bizleriz. Nasıl bir müjde? Rabbin bizi sevdiğinin müjdesi! İnsanları asla bırakmayacağının müjdesi! Umut düş kırıklığına uğratmaz. Bizim umudumuz Rabse, o zaman neden korkuyoruz. Sıkıntılardan mı, üzüntülerden mi, kederden mi? Hepimiz üzüntüler yaşadık, ama şükredecek çok şeyimiz yok mu?

Şu an eğer nefes alabiliyorsak, halen yanımızda dostlarımız varsa, kaybettikleriniz olsa bile eğer onlar hala yanımızdaysa bunlar için şükretmek gerekmez mi? Tanrı bize o yüzden bu yüreği verdi. Umutlu insan asla yıkılmaz. Rabbe umut bağlarsak asla yıkılmayız. Korkularımız yenelim, birbirimize umut aşılayalım. Rab bizi seviyor, çünkü biricik oğlunu gönderdi” şeklinde konuştu.

Ayin sonunda ise İsa Mesih’in vaftiz edilişi, temsili bir şekilde haçın suya batırılıp çıkartılması ile gerçekleştirildi. Cemaat mensupları daha sonra ilahiler eşliğinde kutsanan ekmek, tuz ve sudan alarak bayram bereketini evlerine taşıdılar. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here