HİKAF 2017 İSTE’de Açıldı

0
205

Turanlı; “Üniversitelerde Öğrenciler Uygulamalı Eğitim Almalı”

Hatay Valiliği’nin himayesinde, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) ve Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Hatay İl Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen ‘10. Hatay İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı (HİKAF’2017)’ İskenderun Teknik Üniversitesi Merkez Kampusu’nda, gerçekleştirilen görkemli bir törenle açıldı.

Hatay Valisi Erdal Ata, HBB Bşk. V. Serdar Güven, İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli,  MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, İskenderun Kaymakamı H. Hasan Özyiğit, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya,  Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ziya Yüksel, Taşyapı Group Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Yön. Kur. Bşk. Fatih Tosyalı, bürokrasi ve iş dünyasının temsilcileri, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen açılış, İSTE Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarı öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından verilen mini bir müzik dinletisi ile başladı.

Toplantıda kısa bir açılış konuşması yapan İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; “Her öğrencimize üç seçenek sunuyoruz. İsteyen öğrencilerimiz akademiye yoğunlaşabiliyor, isteyen öğrencilerimiz iş dünyasına yönlendiriliyor, isteyen öğrencilerimizi ise girişimciliğe motive ediyoruz. Yetenekleri keşfetmemiz ve yönetmemiz gerekiyor. Bunun için çalışıyoruz.

İş Dünyası ile Entegrasyon (İDE) adını taşıyan yeni bir program da başlattık. Bu program, aslında bir nev’i iş dünyasına oryantasyon hızlandırıcısı olarak çalışıyor. Her mezunumuzun sanatçı bir ruha sahip olmasını, sadece teknoloji okuryazarı değil, bir teknoloji geliştiricisi olmasını istiyoruz” dedi.

Daha sonra söz alan Hatay Valisi Erdal Ata da günümüz dünyasında tüm ülkelerin en önemli sorunlarının başında işsizlik geldiğinin altını çizdi. Meslek liselerinin önemine değinen Vali Ata, bunların sayısının ve eğitim kalitesinin artırılması gerektiğini vurgulayarak, mesleki eğitimin artırılması ve kalitesinin yükseltilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Eğitime büyük önem verdiklerini ifade eden Ata; “Eğer 21. Yüzyılda Türkiye’nin dünyada layık olduğu yeri almasını istiyorsak, eğitime önem vermemiz gerekir. Türkiye sıradan bir devlet değil, hedefleri olan, bölgesinde lider konumunda olan bir ülkedir. Dolayısıyla rakiplerimizle yarışabilmemiz için gençlerimizi iyi yetiştirmek zorundayız” dedi.

İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya ise, Türkiye olarak son dönemde işsizlikle ilgili çok büyük mesafeler alındığını ifade ederek; “Türkiye, istihdam oranını %4,5’ların üzerinde artıran bir ülkedir. Her yıl çalışma çağına 854 binin üzerinde yeni bir nüfus eklenmektedir. En büyük zenginlik olarak gördüğümüz bu genç nüfusa, iş eşleştirmesi büyük önem arz etmektedir” dedi.

Açılışta son olarak söz alan Taşyapı Group Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, iş dünyası ve nitelikli eleman kaynağının birbiriyle buluşturulmasının önemini vurguladı. Gençlerin üniversitelerde aldıkları eğitimlerin iş dünyasında pratik anlamda tam anlamıyla yeterli olmadığını düşündüğünü kaydede Turanlı, üniversitelerde öğrencilerin uygulamalı eğitim almalarını sağlayacak sistemler oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

‘İşveren Açısından Mesleki Eğitim ve İstihdam’ konulu konuşmasında, asgari ücretle nitelikli iş yapılamayacağını, işsizlerin beceri sahibi yapılması gerektiğini kaydeden Turanlı; “Bir insanın 1400 TL ile karnı doymaz, bu mümkün değil. Bunu kim söylüyorsa yanlış söylüyor. Bin 400 lira da hanımı veya beyi alsın 2 bin 800 lirayla gene doymaz mümkün değil. İki tane sıkıntımız var.. Bir, kişilere iş vermek. İki, iş verdiğimiz insanların huzurlu yaşamaları için gelirini artırmak. Bugün 1500 lira maaş alan adam nasıl huzurlu yaşayacak. Maaşı yükseltmek için kişiden verim almak lazım. Kişinin veriminin yüksek olması lazım” dedi.

12 milyon işsizin olduğu bir ülkede alım gücünün de aynı oranda düşük olduğuna vurgu yapan Taşyapı Group sahibi Emrullah Turanlı; “Bütün iş arkadaşlarım bütün yatırımcılar hepsi aynı dertten mustariptir, yetişmiş insan arıyorlar. 20-40 yaş arası insanları mutlaka eğitmemiz lazım. İnsanlarımız perişan 12 milyon işsizimiz var olacak şey değil. Bir de 1500 liralık işsizimiz var. Otomotiv sanayi çalışamıyor, buzdolabı çalışmıyor, televizyoncu çalışmıyor, mobilyacı çalışmıyor. Niye? Bin 400 lirayla mobilya olmaz. 1400 lirayla araba olmaz 1400 lirayla hamsi teknesi olmaz. Bu insanların fazla kazanması lazım! Onun da fazla hizmet vermesi lazım. Onun için eğitim kursları açalım” diye konuştu.

İstanbul Teknik Üniversitesinden mezun olan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve Index Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik de başarı hikayesini anlattı. Henüz üniversitede okurken girişimcilik kararını verdiğini belirten Bilecik; “Girişimcilik ruhu, hayaller ile gerçekler arasındaki uzun bir köprüdür. Bu köprünün altını dolduracağınız yegâne şey çalışmaktır. Bu konuda başarı sağlamak isteyenler arkadaşlar bu olguyu azim ve inanç ile beslemelidirler. Girişimci arkadaşlara bir fikrin niteliği hakkında bir ipucu vermek gerekirse; bir fikir çalışma dönemi içinde değişime uğrayabilir, fakat en ideal fikir, vizyonu en az değişim geçiren fikirdir. Girişimciliğin ruhunu oluşturan en önemli unsurlar, fikrin kolay anlaşılabilir, kolay uygulanabilir, geniş istihdam sağlayan ve sürdürülebilir olmasıdır” dedi.

Konuşmaların ardından, protokol üyeleri ve konuklar birlikte açılış kurdelesini keserek, fuar kapsamında açılan firma stantlarını gezdiler. Açılan stantlarda firmalara iş başvuruları da yapıldı. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here