Hıdırellez Bu Gece Kutlanacak

0
167

Hızır ve İlyas Peygamberlerin yeryüzünde buluştukları gün olan ve doğanın yeniden canlanmasını göstermesi inancıyla her yıl 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanan Hıdırellez bu gece farklı din ve mezheplere mensup tüm inananlar tarafından kutlanacak.

Anadolu kültüründe önemli yer tutan Hıdırellez’de ’de; umutlar kâğıtlara yazılıp, dualar edilecek ve adaklarda bulunulacak.

Bu mevsimsel bayrama göre 6 Mayıs’tan 4 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri’dir. Yani Hıdırellez gecesi sıcak günlerin habercisidir. Hıdırellez’in gelenekleri ile ilgili farklı görüşler vardır. Temel olarak aynı olsa da kutlama ve dilek dileme biçimleri yörelere ufak farklılıklar göstermektedir.

Hıdırellez Gecesinin en önemli ve yaygın geleneği dilek tutulmasıdır. Hızır’ın uğradığı yerlere bereket vereceğine ve böylece dileklerin de gerçekleşeceğine inanılır. Hıdırellez kutlamaları genellikle yeşillik, ağaçlık alanlarda yapılır. İnsanlar Hıdırellez gecesi dileklerini bir kâğıda yazıp kırmızı bir kurdele ile bir gül ağacına bağlarlar.

Kentimizdeki Hıdırellez Kutlamaları ise yılların getirdiği bir gelenekle Aziz Corç Ortodoks Kilisesinde yapılıyor. Hristiyanların bayramı olmamasına rağmen, kentimizde oluşan kültür nedeniyle, her yıl İskenderun Aziz Corç Kilisesi’ne akın eden vatandaşlar, mum yakıp dualar ediyorlar. Dileklerini kâğıtlara yazan vatandaşlar, kilise iç bölümüne bu kâğıtları atıyor veya zeytin dallarına bağlanıyor. Atılan tüm dilek kâğıtları daha sonra kilise görevlisi tarafından toplanarak, gelenek inanışına göre gece yarısı denize dökülüyor. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here