HESOB Başkanı Teksöz ‘Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ni Anlattı

0
123

Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Abdülkadir Teksöz, 17 Aralık 2017 Tarihli ve 30273 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, esnaf ve sanatkârların vergilendirme ile ilgili muhasebe işlemlerinin kolaylaştırılması ve kayıt dışılığın azaltılması amacıyla defter tutma, muhasebe kaydı ve beyanname işlemlerinin elektronik ortamda yapılması ve uygulanmasına yönelik düzenlemelerin yer aldığı 486 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği hakkında açıklamalarda bulundu.

Söz konusu tebliğe göre, basit usulde vergiye tabi esnafın 1.1.2018 tarihinden itibaren, gerçek usulde (işletme defteri tutan) vergiye tabi esnafın ise 1.1.2019 tarihinden itibaren muhasebe ve defter kayıtları ile beyannamelerini Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bünyesinde oluşturulan www.defterbeyan.gov.tr adresinde yer alan elektronik sistem üzerinden kaydedeceğini ve göndereceğini duyuran Birlik Başkanı Teksöz; “Bilanço esasına göre defter tutan esnafımız defter-beyan sistemi kapsamında bulunmamaktadır” dedi.

Defter-beyan sistemini (Sistem) kullanmak zorunda olan esnafımızdan basit usulde vergiye tabi olanlar 2017 yılı Aralık ayı içerisinde, işletme defteri tutanlar ise 2018 yılının Aralık ayı içerisinde ve bir defaya mahsusu olmak üzere başvuruda bulunacaklarını hatırlatan Teksöz; “Sistemin ilk defa uygulanacak olması ve başvuru süresinin kısalması nedeniyle öteden beri faaliyette bulunan basit usulde vergiye tabi esnafımız ve meslek odalarımız 30 Haziran 2018 tarihine kadar başvuruda bulunabilirler.

İlk defa faaliyete başlayan basit ve gerçek usuldeki esnafımız ise, ilgili vergi dairesine işe başlama bildiriminin verildiği günü izleyen 7. iş günü mesai saati bitimine kadar Sistem başvurusunda bulunmak zorundadır. Başvurular gelir vergisi mükellefiyeti yönünden bağlı bulunulan vergi dairesine yapılabileceği gibi www.defterbeyan.gov.tr adresinden de yapılabilir.

Elektronik ortamda yapılacak başvurular, sürenin son günü saat 2359’a kadar yapılabilir. Sistem başvuruları basit usulde vergiye tabi esnafın kendisi, esnaf ile sözleşme yapmış olan esnaf odası veya varsa esnafla sözleşme yapmış olan serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) tarafından yapılabilir. İşletme defteri tutan esnafın başvurusu ise bizzat esnafınkendisi veya sözleşme yaptığı SMMM aracılığıyla yapabilir. İşletme defteri tutan esnafın Sistem başvurusunu, esnafın üyesi olduğu meslek odalarının yapması mümkün değildir.

Basit usulde vergiye tabi esnafımızdan; Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge (naylon fatura) düzenlediği veya kullandığı tespit edilenlerin, bu durumun kendilerine tebliğ edildiği tarihi takip eden ay başından önce; Kanunen basit usul kapsamına girmeyen bir faaliyete başlayanların, bu faaliyete ilişkin olarak işe başlama bildirimini verdikleri günü takip eden 7. iş gününün mesai saati bitimine kadar; Basit usule tabi olmanın şartlarını yıl içinde kaybedenlerin ise aynı yılın Aralık ayı sonuna kadar; kendileri, aracılık sözleşmesi yaptıkları meslek odaları veya SMMM’ler tarafından www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden veya bağlı oldukları vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

İşletme defteri tutmakta olan esnafımızdan, basit usule tabi olmanın şartlarını üst üste iki yıl sağladıkları için basit usule dönmek üzere başvuruda bulunanlar ise, bu şartları sağladıkları yılın Aralık ayı sonuna kadar yine kendileri veya sözleşme ile yetki verdikleri meslek odaları ya da SMMM’ler tarafından www.defterbeyan.gov.tr veya bağlı oldukları vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir” dedi.

Basit usulde vergiye tabi esnafın, gelir ve gider belgelerinin doğruluğundan ve zamanında meslek odasına veya SMMM’ye tesliminden sorumlu olduğunu da sözlerine ekleyen HESOB Başkanı Kadir Teksöz; “Meslek odası ve SMMM’ler ise esnafın belgelerini doğru bir şekilde sisteme kaydedilmesinden ve bu belgelere göre beyannamelerin ve diğer dilekçe ve bildirimlerin doğru ve zamanında sisteme girilmesinden sorumludur. Meslek odalarınca belgelerin sisteme doğru ve zamanında kaydedilmemesi halinde doğacak olan vergi ziyama bağlı vergi, gecikme faizi ve vergi cezasından meslek odalarımız da esnafla beraber müştereken ve müteselsilen sorumlu bulunmaktadır.

İşletme defteri tutan esnafımızın bilgilerinin doğru ve zamanında sisteme girilmemesi halinde ayrıca 700 TL (2017 yılı için) özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Vergi dairelerinden kullanıcı kodu ve şifre almış esnafımız ile meslek odası yöneticileri ve çalışanları, bu kullanıcı kodu ve şifrelerin güvenliğinden sorumludur. Sistem kullanıcılarının kullanıcı kodu ve şifrelerini bir başkasıyla paylaşmaları kesinlikle yasaktır” şeklinde konuştu. (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here