Herkes Bir Şeyler İstiyor Ama…

0
100

7 Haziran Genel Seçimleri için ‘Milletvekili Aday Adaylıkları’ süreci bitti. Şimdi artık siyasi platformda ‘Milletvekili Adayları’ boy gösterecek. 7 Nisan tarihi itibariyle Partilerin Genel Merkezlerince Genel Seçime girecekleri ‘Aday Listeleri’ belirlendi ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’na teslim edildi. Önceki gün itibariyle listesini ilk açıklayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) oldu. Ardından diğer partilerin listeleri açıklanmaya başlandı.

CHP’nin Hatay ili için oluşturduğu liste internet sitelerinde ve sosyal medyada dolaştıkça ‘hem tepkiler hem de beğeniler’ ardı ardına gelmeye başladı. CHP Genel Merkezince oluşturulan listeye daha çok ‘tepki’ gösterildi diye düşünüyorum. Çünkü oluşturulacak listeye girebilecek o kadar isim vardı ki herkesin bir beklentisi ve kendine göre bir planı da vardı.

CHP listesine en büyük tepki; Milletvekili ‘Refik Eryılmaz’ın isminin listede bile olmamasıyla gösterildi. Nitekim Refik Eryılmaz, bu 5 yıllık süreç içerisinde ‘Muhalefet Yapmak’ adına en çok göze batan ismin başında geliyordu. ‘Gezi Olayları’ ile ‘Suriye Politikası’ konularında her zaman sesini yükselten bir isim olan Eryılmaz, listelerin açıklanmasının ardından istifa ederek, seçimlere ‘Bağımsız Aday’ olarak girme kararı aldı. CHP tabanında ‘Mevlüt Dudu’nun yerine Refik Eryılmaz olmalıydı’ diye düşünenler de Eryılmaz’ı bağımsız aday olarak destekleyeceklerini dillendirmeye başladılar.

CHP’nin 1. sıradan adayı olan Hilmi Yarayıcı’nın da birinci sıradan listeye girmesi yine büyük tepkiler aldı. Antakya doğumlu olan Yarayıcı’nın ‘Hatay’da pek Tanınmadığı’ ve parti tabanında ‘Kontenjan Aday’ gibi görünen böyle bir ismin büyük şehirlerden birinde aday gösterilmesinin daha doğru olabileceği düşüncesi hâkim oldu.

İskenderun ve Arsuz’a hitap edecek bir isim olarak göze çarpan Dr. Riyat Kırmızıoğlu’nun listeye girmesi sevindirdi ancak Kırmızıoğlu’nun 5’ci sırada olması moralleri bir hayli bozdu. Antakya’dan bir ismin listede olmayışının, Antakya’da nasıl karşılandığını ise ben bile merak ediyorum. Bu liste ne getirir ne götürür bilinmez, bakalım zaman ne gösterecek?

Ak Parti ve MHP’de de Tepkiler Var!

Ak Parti’de ise ‘fazla ses çıkmazken’ burada da bazı tepkilerin olduğu görülüyor. Ak Parti Genel Merkezi 7 Haziran için ‘mevcut milletvekilleriyle yola devam etme’ kararı almış durumda. Adem Yeşildal, Orhan Karasayar, Mehmet Öntürk ve Hacı Bayram Tükoğlu ilk 5 kişilik isimlerin içindeler. Tecrübeli vekiller ‘Adaylık Sürecinin’ lokomotifi olacaklar mı bunu da önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.

Bence Ak Parti’nin Hatay’daki en büyük sürprizi ‘listeye girmesi kesin’ gibi görülen ve güçlü bir lobisi bulunan Halil Demir’in liste dışı kalmasıyla yaşandı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) içinde de oluşturulan listeye büyük tepkiler geldi. Şefik Çirkin, Celalettin Yavuz ve Mete Aslan’ın ilk üç sırada yer aldığı listenin ne kadar başarılı olacağı konusunda şüphe duyan büyük bir MHP’li kesim mevcut. Mete Aslan’ın itici bir güç olarak 3’cü sıradan girdiğini düşündüğüm listede İbrahim Gül’ün 5’ci sırada yer alması da yine bazı MHP’liler tarafından yadırganıyor.

Burada seçimlere en sessiz hazırlanan kesim ise Halkların Demokratik Partisi (HDP) olarak görülüyor. HDP’nin ise listesinin başında Nihat Eraslan, Kerem Nalbant ve Arife Aymaz gibi isimler bulunuyor.

Yani kısacası bugüne kadar herkesin bir hesabı, bir planı vardı ama son sözleri Genel Merkezler söyledi. Kimisi bu sözlere tepki gösterdi kimisi alkışlamaya başladı. Ne yapılırsa yapılsın herkesi bir anda ‘Memnun’ edemiyorsunuz. Ancak tabanın sesine kulak vererek tepkileri azaltmak mümkündü, yine olmadı!

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here