“Hataylı Tüccarlarımız Suriye’nin Yapılanmasında Etkin Katılmalıdır”

0
100

itso-isci-partisi1Türkiye-Suriye Dostluk Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yuva’dan İTSO’ ya Ziyaret!

Türkiye-Suriye Dostluk Komitesi Başkanı, Prof. Dr. Mehmet Yuva, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanlığına nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyarette Vatan Partisi Hatay İl Sekreteri Sadık Karakaş ve İlçe Başkanı İbrahim Bedir’de katıldılar. İşçi Partisi heyetini, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, oda ikinci başkanı Muhsin Yeter ve yönetim kurulu üyesi Bülent Saküçoğlu karşıladılar.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Türkiye-Suriye ilişkilerinin neden bu hale geldiğini sordu.

Prof. Dr. Mehmet Yuva, Erdoğan ve Esad görüşmesine bir dönem tercümanlık yaptığını belirterek, Türkiye-Suriye ordularının ortak tatbikat yapması noktasından bu günlere gelindiğini ifade ederken bunun nedenlerini de şöyle sıraladı;

“Türkiye’nin siyasi otoritesi, ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesinde yer alması ile Türkiye-Suriye krizi başlamıştır. Yani Ortadoğu’da 24 Müslüman ülkenin rejimlerinin değiştirilmesi, sınırlarının yeniden çizilmesi ve bölünmesi demekti. Bu Projede Suriye’nin bölünmesi de bulunmaktadır. Fakat bu artık geride kaldı, Türkiye’nin siyasi iktidarı bu projede Türkiye’nin de bölünmesini görerek, Amerika ile karşı, karşıya geldi. Bugün ise Türkiye-Suriye arasında görüşmeler başlamıştır.”

Yuva, Türkiye-Rusya, Suriye ilişkilerinin yeniden gelişmesinde Vatan Partisinin önemli rol aldığının altını çizerek; “Vatan Partisi bu ilişkilerin düzenlenmesinde Rusya ve Suriye’yi ikna etmede önemli katkıları olmuştur. AKP hükümeti bu kriz dönemini yönetmekte aciz kalmıştır” derken, Fırat kalkanı meselesinde de Şam’la anlaşılması halinde daha büyük başarılar elde edileceğini belirtti.

itso-isci-partisi2

Suriye’nin Yeniden Yapılanmasında Tüccarlarımız Önemli Görevler Alabilirler

Türkiye-Suriye arasında görüşmelerin devam ettiğini hatırlatan Yuva; “Bu ziyaretlerde yumuşama vardır, önümüzdeki dönemde bunları daha iyi göreceğiz ve anlayacağız. Esas alan ise Suriye’nin yeniden yapılanması ve bu yapılanmada Hatay esnafı önemli görevler alabilir. Geçmişte Hataylı işadamlarımız, Türkiye-Suriye düşmanlığının önlenmesinde ellerini taşın altına koymadılar. Bundan herkes zarar gördü. Ajans sahipleri, turizmciler, işadamları 5,5 senedir süren Suriye krizinde siyasi otorite’den korktular baskı oluştuğu için onlarda dik duramadı. Mezheple suçlanırız korkusu var herkeste Suriye olayı sadece Vatan Partisinin üzerine bırakılmamalı, CHP de başka partiler de üzerinde durmalı.

Siz Ticaret ve Sanayi odalarına önerim Şam, Humus gibi kentlere ziyaret edin, buralar güvenilir yerlerdir. Sizler oraları yerinde görün, değerlendirmelerinizi ona göre yapın.

Suriye’nin yeniden yapılanmasında 200 milyar dolar gibi rakam söz konusudur. Çinliler zaten bu alana girmiştir. Biz de bu alana girebiliriz. Ya da Çinlilerle ortak iş yapabiliriz” önerisinde bulundu.

Verdiği bilgiler ve açıklamalar için Yuva’ya teşekkür den İTSO Başkanı Yılmaz; “Bizi birinci ağızdan bilgilendirdiniz. Önümüzdeki dönemde odamız yönetim ve üyelerini bilgilendirecek toplantılar yapabiliriz. Diğer taraftan Suriye ile bavul ticareti yapılmaktadır ama bu bavul ticaretinin üzerine çıkılmalıdır. Bizim kimsenin topraklarında gözümüz yoktur. Biz Suriye ile ticaretimizin geliştirilmesinden yanayız.

Türkiye iş adamlarının girişimine sizler katkıda bulunursanız iyi olur. Bir taraftan biz odalarımız ile görüşmeler yaparız, sizlerde hükümetin bu alandaki girişiminin önünün açılmasında yardımcı olursunuz. Bizler ayrıca Hatay milletvekillerimizin de bu ziyaretlere katılmasını istiyoruz. Hatay bu Türkiye-Suriye krizinden büyük etkilendi. Bu ziyaretlerle hem iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesi, hem de bizim iş çevresinin krizinin çözülmesine katkıda bulunuruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here