Savaş; “Hatay’ı Daha Yaşanabilir Bir Şehir Haline Getirmek İstiyoruz”

0
135

lütfü savaş7Başkan Savaş, TGRT Haber Özel Dosya Programı’nın Canlı Yayın Konuğu Oldu

Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, TGRT Haber televizyon kanalında yayınlanan ‘Özel Dosya’ adlı programın canlı yayın konuğu oldu. Program Sunucusu Anıl Kurtuldu’nun sorularını cevaplayan Başkan Savaş, Hatay ve ülke gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Hatay, Dünya’nın En Prestijli 5 Turizm Fuarından Biri Olan Emıtt’e Yöresel Tatlarıyla Damga Vurdu

Hatay’ın turizm potansiyelini arttırmak amacıyla İstanbul’da düzenlenen dünyanın en prestijli 5 turizm fuarından biri olan EMITT hakkında görüşlerini aktaran Başkan Savaş, fuarın oldukça kalabalık olduğunu ve Hatay’ın yöresel yemekleri ile ev yapımı ürünlerine çok yoğun bir talep olduğunu belirtti. Başkan Savaş; “En çok ziyaret edilen stantlardan biri Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı stant oldu. Esas amacımız, dünyanın her yerinden gelen turizm elçilerine mutfağımızı Hatay’da misafir ederek tanıtmaktır. Buradaki bütün dostlarımızı Hatay’a davet ediyoruz. Hatay gastronomi şehri olmasının yanı sıra medeniyet, tarih ve kültürün fışkırdığı bir yer. Gelip sadece orada karınlarını doyurmayacaklar, medeniyetleri de tanıyacaklar. Bizlere kalan tarihi eserleri tanıyacaklar. Sadece Antakya’da bizlere bırakılan 1150 tane geleneksel ve tarihi yapı var. Bu coğrafyadaki insanların o sıcak kalbini ve sıcak esintilerini tanıyacaklar. Hatay gelip görülmesi ve oradaki ürünlerin paylaşılması gereken en önemli şehirlerden bir tanesi” şeklinde konuştu.

Hatay, Çok Kültürlülüğü Yanında Gastronomi Zenginliği Barındıran Bir Şehir

Başkan Savaş, çok kültürlülüğün empati, sempati ve insanların birbirleri ile dayanışma gücüyle mümkün olabileceğini belirtirken, Hatay’ın bu çok kültürlü yapısının dahi gelip görülecek büyük bir değer olduğunun altını çizdi ve “Biz şu anda sadece gastronomi için çalışmıyoruz. Hatay’daki birçok tarihi değerin, kültürel zenginliğin hem geleceğe taşınması hem de UNESCO tarafından koruma altına alınması, Hatay’ın reklamının yapılıp bize turist çekilmesi için çaba içerisindeyiz. Şu anda 6-7 dalda UNESCO ile ilişki içerisindeyiz, bu dallarımızın koruma altına alınıp, hem Türkiye’nin hem de Hatay’ın reklamını yapıp dünyanın her noktasından insanı Hatay’a çekmek istiyoruz” dedi.

Hatay’da Asi Güzelleşiyor Projesi’ne Dair

Sunucu Kurtuldu’nun Hatay’a dair en çok merak edilen projelerden biri olan “Asi Güzelleşiyor” projesini sorması üzerine Başkan Savaş; “Asi 3 tane devleti dolaşıyor. En son Hatay’dan Akdeniz’e dökülüyor. Sadece 3 devletin sınırlarını ilgilendiren bir nehir değil, Asi aynı zamanda Akdeniz havzasındaki 42-43 ülkeyi de ilgilendiriyor. Çünkü Asi’nin kirli akması demek Asi’nin denize döküldüğü yerden itibaren, Akdeniz’in kirlenmesi demek. Uluslararası bir proje yapılması lazım. Hatay’da hem biyolojik hem de kimyasal kirliliğin Asi’ye dökülmemesi için ne yapabiliriz. Biz bunun çalışmasını yapıyoruz. Bunun dışında da Antakya ve Defne ilçelerinde Asi kenarındaki görsel kirliliği minimize etmeye çalışıyoruz. Bizim Asi nehrine dökülen suyun temiz dökülmesi için projelerimiz var. Bu projelerimizi önümüzdeki Şubat ayında tek tek yürürlüğe koyacağız” dedi.

Kentsel Dönüşüm Çalışmalarının Seyri

Günümüzde büyükşehirlerin önemli problemleri arasında yer alan ve Hatay’ı da yakından ilgilendiren “Kentsel dönüşüm tarih kokan bu şehre zarar vermeden nasıl gerçekleştiriliyor?” sorusunu yanıtlayan Başkan Savaş; “Öncelikle Antakya ve İskenderun bölgesinde kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalar var. Hatay’da merkez odaklı olarak 2 ilçemizde 5 ayrı bölgede kentsel dönüşüm çalışmaları mevcut. Kentsel dönüşüme en çok da gecekondulaşma yüzdemiz çok yüksek olduğu için ihtiyacımız var. Kentsel dönüşüm yapılmalı. Ama öncelikle ruhsatsız yapılanmayı önlemek ardından da önceliğin altyapıya verilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

Hatay, Büyükşehir Statüsü İle Sosyal Anlamda Önemli Gelişmeler Yaşadı

Uygulanan belediyecilikle ilgili olarak konuşmasını sürdüren Başkan Savaş; “Ben bir tıp doçentiyim. Biz belediyeciliği sadece altyapı yapmak, yeşil alan oluşturmak, yollar yapmak olarak algılamıyoruz. Hayatın bütününden sorumlu olduğumuzu düşünüyoruz. Özellikle çocuklarımızın eğitimi, kültürel değerlerimizi koruma ve onları ortaya çıkartma ve hayatın bütününde ekonomide, ticari hayatta belediyelerin esnafımıza katkı sağlaması gerektiğini düşünüyoruz. Biz bu anlamda öncelikle eğitim yuvalarımıza, insanların inançları ne olursa olsun ibadethanelerimize insanlarımızın maneviyatını ilgilendiren mekânlarına destek veriyoruz. Hayatı canlı tutmaya, insanların moral motivasyonunu yükseltmeye ve özellikle eğitim konusunda çocuklarımızın geleceğe taşınması anlamında destekler sunuyoruz. Belediyelerin yapması gereken yeni nesillerin geleceğe taşınırken ruh ve beden sağlığı yerinde, topluma değer veren bir nesil yetiştirmek” dedi.

Hayata geçirilen ve geçirilmesi düşünülen projelerin de ele alındığı uzun soluklu programda deniz otobüsü projesine değinen Başkan Savaş; “Bu konuda Avrupa’daki gelişmiş ülkelerle yarışabilmek için dev adımlar atıyoruz. 1000 kilometrelik alanda 3 katlı bir kavşak yapıyoruz. Bu biter bitmez Haziran ayında İskenderun PAC Meydanı’nda ikinci bir katlı kavşak projesine başlayacağız. Antakya girişinde de bir katlı kavşak yapacağız. Haziran ayında insanlar tatile çıktığında katlı kavşakları bitirmek istiyoruz. Amacımız Hatay’ı daha yaşanılabilir bir şehir haline getirmek. İnsanlarımızın, sosyal, sportif, ekonomik ve eğitim hayatında yanında olduğumuzu hissettirmek. Hatay halkı her şeyin en iyisine layık” dedi.

Hatay’a dair birçok konuda yapılan değerlendirmeler sonrasında ‘Özel Dosya’ Programının Sunucusu Anıl Kurtuldu, Başkan Savaş’a Hatay’da yaptığı tüm hizmetlerde ve ürettiği projelerde başarı dileklerini iletti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here