Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bayram Kerkez’den 3 Aralık Mesajı

0
459

bayram-kerkez1“Engelliliğin Önlenmesinde Pek Çok Sektörün İşbirliği Önemli”

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bayram Kerkez, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yazılı bir mesaj yayınladı.

Engelli olmanın, insanlığın ortak sorunu olduğunu vurgulayan Müdür Kerkez; “Dünya nüfusunun yaklaşık %15’i, bir milyardan fazla kişi, çeşitli engellilik durumuna sahiptir. Ülkemizde ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engellilerin oranı yaklaşık dört milyon beş yüz bindir. Bu sayının bir milyon beş yüz binini çocuklar oluşturmaktadır.

Engelliliğin önlenmesinde ev, iş ve trafik kazalarından korunmak, gerekli tedbirleri almak, gebelik dönemi, doğum ve doğum sonrasında alınacak tedbirler ile engellilik büyük oranda önlenebilmektedir. Gebeliklerin planlanarak yapılması, gebelik öncesi dönemde annenin sağlık kontrollerini düzenli yaptırması, verilen ilaçların dışında ilaç kullanmaması ve doğumların hastane şartlarında yapılması önemlidir.

Engelliliğin önlenmesi amacı ile her bebeğimize; Yeni doğan İşitme Taraması, Fenilketonüri,  Biyotidinaz ve Hipotiroidi, kistik fibrozis Taraması, Gelişimsel Kalça Displazisi Erken Tanı ve Tedavisi, Hemoglobinopati  taramaları, Retinopblastom, kırma kusuru ve ampliyopi gibi göz hastalıkları yönünden taranarak erken tanı ve uygun tedavi ile sağlıklı bireyler olarak hayat devam etmelerinin sağlanması amaçlanmaktadır” dedi.

Engelliliğin önlenmesinde, engellilere karşı gerekli tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunulmasında, bireylerin engellilikle ilgili farkındalığının artırılmasında ve engellilerin kendi haklarının bilincine varmasında, sağlık sektöründen, eğitim sektörüne kadar pek çok sektörün işbirliği içinde olmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Kerkez; “Engelliler için yaptıklarımızı aslında kendiniz için yaptığımızı unutmayalım. Çünkü her birey bir engelli adayıdır. Unutulmamalıdır ki toplumların gelişmişliği engellisine verdiği imkanlar ile ölçülür. Bu kapsamda engelli vatandaşlarımızın insan onuruna yakışır şekilde korunmasını, bakımını sağlamak, becerilerini geliştirmek ve sosyal hayata uyumuna ilişkin hizmetleri sunmak Kurum olarak öncelikli görevlerimizdendir. Bu görevimizi yerine getirirken en büyük desteğimiz, milli ve manevi değerlerine bağlı, dayanışma duygusuna sahip bir toplumun varlığıdır. Engellerin ortadan kalktığı bir dünyada Tüm ayrımcılıkların sona erdiği el ele bir yaşam dileğiyle, başta engelli vatandaşlarımız olmak üzere tüm halkımıza sağlıklı günler dilerim” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here