Güzelmansur’dan Anneler İçin Kanun Teklifi

0
62

Teklif Kadın ve Erkek Çalışan Arasındaki Eşitsizliğe Son Verecek

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, analık borçlanmasının sigorta başlangıcından önce yapılan doğumları da kapsayacak şekilde değiştirilmesi için kanun teklifi verdi. Kanun teklifinin yasalaşması halinde 500 bin çalışan kadının daha erken yaşta emekli olmalarının yolu açılacak.

CHP’li Güzelmansur’un TBMM Başkanlığı tarafından da onaylanan ve Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilen kanun teklifi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik öngörüyor. Kanunun 41. maddesinde yapılan değişiklikle SSK’lı, memur ve BAĞ-KUR’lu kadın çalışanlar sigorta başlangıçlarından önce yaptıkları doğumları da borçlanarak sigortalılık başlangıçlarını daha erkene çekebilme böylece daha erken emekli olma imkânına kavuşacaklar.

Yürürlükteki kanunların kadınlara sadece sigorta başlangıçlarından sonra yaptıkları doğumlar için borçlanma imkânı tanıdığını hatırlatan Güzelmansur Kanun Teklifi’nin genel gerekçesinde şu hususlara dikkat çekti: “Yürürlükteki kanun, kadınların sigortalılık öncesi doğumlarını borçlanabilmesini engellemektedir. Bu durumda kadın çalışanlar sadece prim gün sayısı kazanabilmekte ancak emeklilik yaş şartını geriye çekme imkânına sahip olamamaktadırlar. Oysaki erkek çalışanlar için getirilen askerlik borçlanmasında, erkekler iş hayatına atılmalarından önce yaptıkları askerlik sürelerini borçlanabilmekte ve böylece emeklilik yaş şartını geriye çekebilmektedirler. Bu durum kadın çalışanlar ile erkek çalışanlar arasında eşitsizliğe yol açmaktadır.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here