Güler; “Bu Promosyon Oyununu Kabul Etmiyoruz”

0
75

hüseyin güler2DİSK-Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Güler; “Bu Promosyon Oyununu Kabul Etmiyoruz”

“Emekli, Promosyon Almanın Karşılığında SGK’ya Maaşını Bloke Etme Yetkisi Verecek”

DİSK-Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Güler, emeklerle verilecek banka promosyonlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede; “Promosyon almak için bankaya başvuran emekli, imzalayacağı anlaşma ile bankaya adeta rehin olacaktır” dedi.

Promosyonun ‘emekliye müjde’ olarak basında yer aldığını ancak promosyon almak için bankaya başvuran emeklinin imzalayacağı anlaşma ile bankaya adeta rehin olacağını savunan Güler; “Zira bankayla anlaşma imzalayan emekli, maaşını 3 yıl süreyle ilgili bankadan almayı taahhüt edecek ve 3 yıl dolmadan herhangi bir nedenle, maaşını başka yere taşımaya kalkarsa SGK emeklinin almış olduğu promosyon miktarını maaşında kesip bankaya aktaracaktır. Daha açık bir ifadeyle emekli, promosyon almanın karşılığında SGK’ya maaşını bloke etme yetkisi verecektir. Yine emekli, elektrik, telefon, su, doğalgaz faturalarından en az ikisi için otomatik ödeme talimatı verecek, maaşının tamamını çekmeyecek, bu faturaların ödenmesi için bankada mutlaka para bulunduracaktır. Bu da yetmiyor, emeklinin yanlışlıkla maaşının tümünü çekmesi riskine karşı, banka emekliye ek hesap açacak, maaş hesabında para kalmamış olan emeklinin faturaları bu hesaptan ödenecektir. Böylece faturaları ek hesaptan ödenecek olan emekli fazla faiz ödemek zorunda kalacaktır.

Tam olarak teyit edilmemiş olsa da, bankanın emekliye kredi kartı kullandıracağı ve kredi kartı ödemesi içinde bankada para bırakmak zorunda kalacağı, bırakmadığı takdirde, kredi karı ödemesinin de ek hesaptan yapılacağına ilişkin haberler okumaktayız.

Bütün bu şartları alt alta getirdiğimizde, yapılanın amacının, emekliye promosyon vermekten ziyade, emekliyi bankaya rehin etmek olduğu gayet açık görülmektedir. Daha açık bir ifadeyle, hedef emekliyi değil bankayı korumaktır” şeklinde konuştu.

Promosyon Referandum Rüşveti

Emekliye promosyon verilmesi için pazarlık yöntemine başvurulmasının, emekliyi bankaların insafına terk eden yanlış bir yöntem olduğunu savunan Güler; “Yapılması gereken 2007/21 sayılı Başbakanlık genelgesine gereğince ihale açmak ve ihalede en yüksek teklifi veren bankanın teklifinin diğer bankalara örnek gösterilerek protokol imzalanmasıdır. Zira ihale yöntemi bankalar arası rekabeti teşvik eden ve bu teşvik sayesinde emeklilere en iyi şartlarda promosyon verilmesini sağlayan bir yöntemdir. Hükümet sözcülerinin, övünerek uyguladıklarını açıkladıkları serbest piyasa kuralları da bunu gerektirir. Emeklilere, 300, 375 ve 450 TL promosyon verileceğinin protokole bağlanması da pazarlık yöntemine başvurulmasının neticesidir. Biz eminiz ki ihale açılmış olsaydı bankalar arası rekabet yaşanacak ve emeklilere daha yüksek rakamlarla promosyon verilecekti.

İhale açmak yerine kamu bankasıyla protokol imzalanması, promosyon miktarlarının düşük tutulması ve Başkanlık sistemine geçişe ilişkin Anayasa değişiklik paketinin Nisan ayında halk oyuna sunulacağı düşünüldüğünde, promosyon olarak açıklanan bu rakamların aslında referandum rüşveti niteliğinde verileceğini açıkça görülecektir. Promosyonu bir hak olarak değil de hükümet lütfüymüş gibi algılatan ve milyonlarca emeklinin oyunu, iktidarın yapmak istediği rejim değişikliğine destek verme yönünde kullanmasını sağlamayı amaçlayan bu promosyon oyununu kabul etmiyoruz.

Bu nedenle sendika olarak, önümüzdeki günlerde, emeklilere hak ettikleri rakamlarla promosyon verilmesi için çalışmalarımız ve mücadelemiz devam edecektir. Bunun sağlanması için tüm bankalarla görüşmeyi ve teklif alarak emeklileri rehin edecek şartlardan uzak, en iyi şartlarda promosyon vermeyi kabul eden bankalara geçmeye yönlendireceğiz” diye konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here