Gökçe; “Türkiye Açık Hava Müzesi Gibi”

0
135

“Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi” Çalıştayı Yapıldı

‘Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi’ konulu çalıştay, geniş bir katılımla gerçekleştirildi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Hatay Şubesi Konferans Salonun gerçekleşen çalıştay Saygı Duruşu ve okunan İstiklal Marşı ile başladı.

29 Nisan 2017 Cumartesi günü sabah saatlerde başlayan çalıştayda ilk olarak İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, Hatay Şube Yönetim Kurulu Selim Harbiyeli, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, Hatay Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin birer açılış konuşması yaptı.

Toplantıya, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, 2. Başkanı Şükrü Erdem, Sekreter Üyesi Hüseyin Kaya, Sayman Üyesi Cem Oğuz, Yönetim Kurulu Üyeleri Cihat Mazmanoğlu ve Necati Atıcı, Genel Sekreter Fikret Kemal Yıldırım, Onur Kurulu Başkanı Abdullah Bakır, Hatay Şube Başkanı Selim Harbiyeli, Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü, Eskişehir Şube Başkanı Bülent Erkul, Diyarbakır Şube Başkanı Sinan Tarı, Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, Ankara Şube Başkanı Selim Tulumtaş, Tekirdağ Şube Başkanı Osman Taşseten, Mersin Şube Başkanı Halil Deveden, Trabzon Şube Başkanı Mustafa Yaylalı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin katıldı.

Toplantıya ev sahipliği yapan İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Selim Harbiyeli, yaptığı kısa açılış konuşmasında; “Tarihi kültür varlığı yapıların restorasyonunda inşaat mühendislerinin ilk aşamadan son aşamaya kadar olması gerektiğine inanıyoruz. Kısacası inşaat mühendisleri koruma kurullarında, belediyelerin ilgili müdürlüklerinde, proje hazırlama süreci ile restorasyon ve yapım süreçlerinin ilk anından son anına kadar sürecin içinde olmalıdır. Çünkü bir yapının restorasyonu yapılırken mutlaka ve mutlaka stabilitesini ve ihtiyaç duyulabilecek güçlendirme işlerini inşaat mühendisleri yapmalıdır. Ancak bu işler günümüzde maalesef usta marifeti ile yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe ise, Türkiye’nin tarihi yapılar bakımından açık hava müzesi özelliğini taşıdığını söylerken; “Ülkemiz tarihi yapılar bakımından bir açık hava müzesi özelliği taşımasına rağmen ne yazık ki bu yapıların korunması, güçlendirilerek geleceğe devredilmesi konusunda iç açıcı, içimizi rahatlatan bir yerde değiliz. Kültür varlıklarının korunması disiplinler arası bir çalıştayı gerekli kılmıştır. Yapmış olduğumuz çalıştay ve sempozyumlarla bir yandan kültür varlıkların onarımı, restorasyonu ve güçlendirilmesinde kullanılacak uygun tekniklerle birlikte örnek uygulamaların ve yapısal deprem güvenliği gibi konuların konuşulup, tartışılması da amaçlanmaktadır. Örnek uygulamaların yanında telafisi mümkün olmayan kayıpların önlenmesi için proje ve uygulamalardaki kalitenin düzeyi de yükseltilmelidir” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. ‘Hatay Kırsalında Osmanlı Dönemi Kültür Varlıkları ile Koruma Sorunları Üzerine Gözlemler ve Öneriler’ konusunda Mustafa Kemal Üniversitesinden Mimar Yrd. Doç. Dr. Mine Temiz, ‘Tarihi Yapıların Restorasyonunda Eğitim Çalışmalarının Gerekliliği’ konusunda Hasan Kalyoncu Üniversitesinden Prof. Dr. Fevziye Aköz, ‘Tarihi Yapılarda Yapısal Çözümleme ve Müdahale Yöntemleri’ konusunda İstanbul Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Alper İlki bilgilendirmelerde bulundu. Fotoğraf Sanatçısı İsmail Zubari tarafından fotoğraf gösterimi yapıldı. Vakıflar Bölge Müdürlüğünden Yük. İnş. Müh. İlhan Turunç, Yük. İnş. Müh. Ömür Sepetçi, Mimar Erkan Kiraz tarafından Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi ile Habib-i Neccar Vakıf Kültür Konaklarının restorasyon süreçleri anlatıldı. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here