Futbolun Karizması (1)

0
43

Değerli okurlarım, daktiloma bir kâğıt taktıktan sonra, uzun-uzun düşünmeye başladım. Futbolla ilgili nasıl bir konu bulsam da, siz değerli okurlarıma sunsam diye… Aslında konu çok ve hem de istemediğiniz kadar ancak bir makaleye, köşeme koyacağım bir yazıya saatlerimi verdiğime göre biraz da, ses getirmeli. Ben öyle düşünüyorum.

Kardelen’in temiz havasını ve denizin iyot kokusunu teneffüs ederken, spor dalları arasında neden karizmatik farklılıklar bulunduğunu ve bunu kendi üslubumla sizlere sunmaya karar verdim. Dilerseniz, bugün basketboldan başlayalım… En kötü hava koşullarında en iddiasız müsabakalarda bile, statlarda 5-6 bin sporsever bulunurken, en önemli Basketbol maçlarında seyirci yok denecek kadar az ya da sayılacak kadar basketbol seyircisi bulunmakta… Neden acaba?

Efendim, bu ilgisizliğin belli nedenleri bulunmaktadır. Öncelikle ülke genelindeki basketbolun konumuna ve kimlerin tekelinde olduğuna kısaca göz atalım. Türk sporseverleri, üç büyüklerden başka takımlara fazla itibar etmiyor. Kendilerine göre geçerli nedenleri de var. Basketbol oynanan kapalı spor salonlarını soğuk buluyorlar. Bu salonları sevimsiz addediyorlar, basketbol müsabakalarını tat vermediğini söylüyorlar… Bunları biraz açalım dilerseniz…

Seyirci düşüşünde en büyük sorun, basketbolun membaı büyük şehirlerde yaşanıyor. Ulaşım sorunu seyircinin baş belası nerdeyse! Yıldız Basketbolcuların olmaması, olanların da yurtdışına gitmesi seyircinin ilgisini azaltan ikinci önemli faktör… Seyircisi olmayan müessese takımlarının, Basketbol Liginin en güçlü olmaları seyircilerinin heyecanını azaltıyor. Gerçek taraftara sahip takımlar nerdeyse küme düşmeye çalışıyorlar.

Konuyu şöylece toparlayacak olursak; *Yıldız Basketbolcuların arttırılması ya da yetiştirilmesi gerekir. *Basketbolun Pazarlanması gerekir. Basketbolun bir eğlence ya da bir alış-veriş merkezi gibi pazarlanması gerekir. Bunun şart olduğunu söylemeliyiz.

Bunun için de kulüplerin tanıtım ve pazarlamaya ciddi bütçe ayırmaları, yani bu işi ciddiye almaları gerekiyor. Bunun başka çıkar tarafı yoktur. Basketbol kapalı spor salonları ulaşım sorununu çözümlemeli. Bu salonlar, en fazla tek dolmuşluk yerlerde kurulmalı. Fedakârlık her zaman sporseverden beklenmez.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here