Futbolda Terbiye Stratejisi (5)

0
62

Değerli okurlarım, neden hep futbol deyip de yanına birkaç kelime daha ilave ediyoruz? Daha başka beğenilen spor dalları yok mu? Nasıl olmaz, mevcut sporların hepsinin izleyicisi var. Olimpiyatlarda atletizm izlenmiyor mu? İzleniyor. Her gün atletizm müsabakaları yapılsın bakalım kaç kişi izliyor.

O nedenle, futbol güncel bir olay ve büyük bir kesimin yaşam biçimi. Bunu rahatlıkla söylüyorum çünkü tamamıyla doğru. Şimdiye kadar yanlış diyen çıkmadı. Basketbol şampiyonalarının gündem oluşturduğu bir dönemde, bu sütunlar da basketbola fazlaca yer verdim. Okurlarım sitemlerine maruz kaldım. Bu konuyu bir kez daha gündeme getirmiştim ya, bir daha söylememizin bir sakıncası olduğunu sanmıyorum.

Şu masum futbolda Neden kavgalar gürültüler, rant peşinde koşmalar bitmiyor da, giderek çoğalıyor? Neden böyle oluyor dersiniz? İlk sıraya dinler konulduğunda “Din savaşları” aldı başını gitti. Halen de devam ediyor. Etmiyor mu? Şu takımdanım, bu takımdanım denildiğinde, tribünlerde kavgalar, gürültüler hatta can vermeler bitiyor mu? Bitiyor mu?

Türk’üm, Kürt’üm, İngiliz’im, Alman’ım, Fransız’ım denildiğinde uluslar arası savaşların temeli atılmadı mı? Halen de devam etmiyor mu? Etmiyor mu? Kadın erkek denildiğinde, evlerde herkes tam siper olup, fırsat kollamaya kalkmadı mı? Kalkmadı mı?

Bütün bu söylediklerim, insanların duygu kompleksinden kaynaklanıyor. İnsanların bilinçaltında oluşan ve yerleşen bazı katmerlenmiş olgular vardır. Ürkütücü yaklaşımlardan biri de şu: “Ölmeye, ölmeye, ölmeye geldik. Şu takımı, bu takımı görmeye geldik” Futbol müsabakasını izlemeye mi geldiniz, yoksa ölmeye mi geldiniz? Hür olarak yaşamak dururken neden ölmek istiyorsunuz ki? Vatanın dört bir yanını küffar mı çevirmiş… Gerçi şimdi biraz öyle ya…

Bilinçaltlarındaki “Önce neyiz” sorusunun yanıtı farklı olduğu zaman, bu farklılıklar nedense birbirini yok etmeye çalışıyor. Oysa insanlar olarak hepimizin ortak bir kimliği bulunmaktadır: “Önce insanız ve insanca yaşamalıyız, bunun hakkını vermeliyiz…”

İnsan olduğumuzu unutur, karşımızdakilerin de insan olduğunu kabul etmezsek, terbiye denilen hadiseyi bir an olsun göz ardı edersek, kişisel çıkarlar için sınır ötesi komşularımızla ters düşer düşman olursak, korku içinde yaşamaya alıştırılırsak, bütün özgürlüklerin seçim sandığında olduğunu, yalan sözlerle milleti uyutmaya, kandırmaya çalışırsak, itibarımızı, prestijimizi ortadan kaldırmaya özen gösterirsek, insan olarak dünyaya gelmemiz neye yarar ki?

Futbol oyununun kuralları vardır, bunu uygulayanlar da hakemlerdir. Futbol tek topla oynanır, ikinci top sahaya girdiğinde, kural ihlali mevcuttur ve ama skora bakılmaksızın yeniden oynanır. Bu kararı verenler sadece futbol oynamışlardır. Bir maç bile yönetmiş değillerdir. Dikkat ederseniz, bizim insanlığımız, bizim futbolumuz, terbiyemiz, ahlakımız kimlerin elinde. Bizleri kimler yönetiyor. Bu yapılanların bir ceremesi olmalı diye düşünüyorum.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here